

Komosa ryżowa à la tabbouleh z falafelem i majonezem sojowym
Zdrowe, aromatyczne danie, które łączy orzeźwiającą lekkość tradycyjnej sałatki tabbouleh z chrupkością falafeli. Orzechowa komosa ryżowa kipi smakiem i wartościami odżywczymi, a świeże zioła i warzywa sprawiają, że całość wywiera niezapomniane wrażenie.
Składniki
Falafel:
Majonez:
Do dekoracji:
Przygotowanie
Krok 1

200 g kolorowej komosy ryżowej – 1 duży zielony ogórek – 1 czerwona cebula – 1 papryczka chili – 2 czerwone pomidory – ½ pęczek pietruszki – ½ pęczek mięty – ½ pęczek kolendry – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 4 łyżki oliwy z oliwek
Gotuj komosę ryżową we wrzącej wodzie przez 10-15 minut, aż zmięknie. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Pokrój ogórka w drobną kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Posiekaj papryczkę chili. Pomidory pokrój w kostkę. Posiekaj miętę, kolendrę i pietruszkę. Umieść warzywa w misce. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2

200 g ciecierzycy (namoczonej wcześniej) – 1 mała cebula – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – ¾ łyżeczka kminu – ½ łyżeczka mielonej kolendry – ½ łyżeczka chili – 1 łyżeczka granulowanego czosnku – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Posiekaj cebulę. Przełóż ją do blendera razem z ciecierzycą (możesz też użyć maszynki do mięsa lub tłuczka do ziemniaków). Do zmielonej masy dodaj przyprawy, Sos sojowy Kikkoman, sodę oczyszczoną i zioła i wymieszaj. Z mieszanki uformuj kotleciki.
Krok 3

50 ml olej do smażenia – 3 łyżki majonezu – 90 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka posiekanej pietruszki
Usmaż kotleciki na gorącym oleju. W misce wymieszaj majonez, Sos sojowy Kikkoman, miód i Olej sezamowy Kikkoman. Podawaj sałatkę z falafelami i majonezem sojowym. Posyp pietruszką.
Wskazówka
ID przepisu: 1444
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej