Komosa ryżowa à la tabbouleh z falafelem i majonezem sojowym
Komosa ryżowa à la tabbouleh z falafelem i majonezem sojowym

Komosa ryżowa à la tabbouleh z falafelem i majonezem sojowym

Czas ogółem60 min
30 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania

Zdrowe, aromatyczne danie, które łączy orzeźwiającą lekkość tradycyjnej sałatki tabbouleh z chrupkością falafeli. Orzechowa komosa ryżowa kipi smakiem i wartościami odżywczymi, a świeże zioła i warzywa sprawiają, że całość wywiera niezapomniane wrażenie.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
kolorowej komosy ryżowej
1 
duży zielony ogórek
1 
czerwona cebula
1 
papryczka chili
2 
czerwone pomidory
 ½ pęczek
pietruszki
 ½ pęczek
mięty
 ½ pęczek
kolendry
4 łyżki
oliwy z oliwek

Falafel:

200 g
ciecierzycy (namoczonej wcześniej)
1 
mała cebula
1 łyżka
posiekanej kolendry
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
 ¾ łyżeczka
kminu
 ½ łyżeczka
mielonej kolendry
 ½ łyżeczka
chili
1 łyżeczka
granulowanego czosnku
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
50 ml
olej do smażenia

Majonez:

3 łyżki
majonezu
1 łyżeczka
miodu

Do dekoracji:

1 łyżka
posiekanej pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)3753 kJ / 896 kcal
37 gTłuszcz
28 gBiałko
114 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g kolorowej komosy ryżowej – 1  duży zielony ogórek – 1  czerwona cebula – 1  papryczka chili – 2  czerwone pomidory –  ½ pęczek pietruszki –  ½ pęczek mięty –  ½ pęczek kolendry – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman4 łyżki oliwy z oliwek

Gotuj komosę ryżową we wrzącej wodzie przez 10-15 minut, aż zmięknie. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Pokrój ogórka w drobną kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Posiekaj papryczkę chili. Pomidory pokrój w kostkę. Posiekaj miętę, kolendrę i pietruszkę. Umieść warzywa w misce. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 2

200 g ciecierzycy (namoczonej wcześniej) – 1  mała cebula – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki –  ¾ łyżeczka kminu –  ½ łyżeczka mielonej kolendry –  ½ łyżeczka chili – 1 łyżeczka granulowanego czosnku – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka sody oczyszczonej

Posiekaj cebulę. Przełóż ją do blendera razem z ciecierzycą (możesz też użyć maszynki do mięsa lub tłuczka do ziemniaków). Do zmielonej masy dodaj przyprawy, Sos sojowy Kikkoman, sodę oczyszczoną i zioła i wymieszaj. Z mieszanki uformuj kotleciki.

Krok 3

50 ml olej do smażenia – 3 łyżki majonezu – 90 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka posiekanej pietruszki

Usmaż kotleciki na gorącym oleju. W misce wymieszaj majonez, Sos sojowy Kikkoman, miód i Olej sezamowy Kikkoman. Podawaj sałatkę z falafelami i majonezem sojowym. Posyp pietruszką.

Wskazówka

ID przepisu: 1444

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g kolorowej komosy ryżowej – 1 duży zielony ogórek – 1 czerwona cebula – 1 papryczka chili – 2 czerwone pomidory – ½ pęczek pietruszki – ½ pęczek mięty – ½ pęczek kolendry – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman4 łyżki oliwy z oliwek

Gotuj komosę ryżową we wrzącej wodzie przez 10-15 minut, aż zmięknie. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Pokrój ogórka w drobną kostkę. Drobno posiekaj cebulę. Posiekaj papryczkę chili. Pomidory pokrój w kostkę. Posiekaj miętę, kolendrę i pietruszkę. Umieść warzywa w misce. Dodaj ugotowaną komosę ryżową, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.

200 g ciecierzycy (namoczonej wcześniej) – 1 mała cebula – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – ¾ łyżeczka kminu – ½ łyżeczka mielonej kolendry – ½ łyżeczka chili – 1 łyżeczka granulowanego czosnku – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka sody oczyszczonej

Posiekaj cebulę. Przełóż ją do blendera razem z ciecierzycą (możesz też użyć maszynki do mięsa lub tłuczka do ziemniaków). Do zmielonej masy dodaj przyprawy, Sos sojowy Kikkoman, sodę oczyszczoną i zioła i wymieszaj. Z mieszanki uformuj kotleciki.

50 ml olej do smażenia – 3 łyżki majonezu – 90 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka posiekanej pietruszki

Usmaż kotleciki na gorącym oleju. W misce wymieszaj majonez, Sos sojowy Kikkoman, miód i Olej sezamowy Kikkoman. Podawaj sałatkę z falafelami i majonezem sojowym. Posyp pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.