

Chrupiące summer rolls z tofu
Złociste summer rollsy wypełnione chrupiącymi warzywami, sałatą i tofu marynowanym w soi i sezamie, zawinięte w papier ryżowy i pieczone w piekarniku dla efektu ekstra chrupkości. Podawane z dipem cytrusowo-imbirowym są lekkie, sycące i pełne smaku umami.
Składniki
alternatively:
Przygotowanie
Krok 1

200 g tofu – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu – ½ łyżeczki startego imbiru – 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
Pokrój tofu w kostkę. Przełóż tofu do miski z Olejem sezamowym Kikkoman, Sosem sojowym Kikkoman, pieprzem, startym imbirem i czosnkiem. Dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek tofu dokładnie pokrył się marynatą.
Krok 2

1 łyżka oleju roślinnego – 1 marchewka – 1 ogórek – 4 liście sałaty lodowej
Rozgrzej olej na patelni. Smaż marynowane tofu, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Pokrój marchewkę i ogórka w cienkie paski, a sałatę na małe kawałki.
Krok 3

7 arkuszy papieru ryżowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Namocz arkusze papieru ryżowego w ciepłej wodzie i delikatnie osusz. Nałóż warzywa i tofu na każdy arkusz i zwiń. Posmaruj rollsy Olejem sezamowym Kikkoman i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C lub w air fryerze przez 15 minut.
Krok 4

75 ml Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu – 75 ml Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 2 łyżki miodu (lub syropu klonowego) – 1 papryczka chili, drobno posiekana – 1 łyżeczka startego imbiru
Wymieszaj w misce Sos Yuzu Ponzu Kikkoman (lub Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman) z miodem, drobno posiekaną papryczką chili i imbirem.
Krok 5

1 łyżeczka prażonego sezamu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki
Posyp gotowe summer rollsy sezamem i dymką. Podawaj z dipem cytrusowo-imbirowym.
Wskazówka:
Dodatek świeżych ziół, takich jak kolendra, tajska bazylia lub mięta, wzmacnia smak letniej roladki.
Zamiast Sosu Yuzu Ponzu Kikkoman możesz użyć Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman.
ID przepisu: 1525
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej