Chrupiące summer rolls z tofu
Chrupiące summer rolls z tofu

Chrupiące summer rolls z tofu

4,7 23 Oceny
Czas ogółem 40 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
10 min Czas marynowania

Złociste summer rollsy wypełnione chrupiącymi warzywami, sałatą i tofu marynowanym w soi i sezamie, zawinięte w papier ryżowy i pieczone w piekarniku dla efektu ekstra chrupkości. Podawane z dipem cytrusowo-imbirowym są lekkie, sycące i pełne smaku umami.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
tofu
 ¼ łyżeczki
mielonego czarnego pieprzu
1 ½ łyżeczka
startego imbiru
1 
ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżka
oleju roślinnego
1 
marchewka
1 
ogórek
4 
liście sałaty lodowej
7 
arkuszy papieru ryżowego

alternatively:

2 łyżki
miodu (lub syropu klonowego)
1 
papryczka chili, drobno posiekana
1 łyżeczka
prażonego sezamu
1 łyżka
posiekanej cebuli dymki
Wartości odżywcze (na porcję)1.758 kJ / 420 kcal
26 gTłuszcz
15 gBiałko
30 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g tofu – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu –  ½ łyżeczki startego imbiru – 1  ząbek czosnku, zmiażdżony

Pokrój tofu w kostkę. Przełóż tofu do miski z Olejem sezamowym Kikkoman, Sosem sojowym Kikkoman, pieprzem, startym imbirem i czosnkiem. Dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek tofu dokładnie pokrył się marynatą.

Krok 2

1 łyżka oleju roślinnego – 1  marchewka – 1  ogórek – 4  liście sałaty lodowej

Rozgrzej olej na patelni. Smaż marynowane tofu, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Pokrój marchewkę i ogórka w cienkie paski, a sałatę na małe kawałki.

Krok 3

7  arkuszy papieru ryżowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Namocz arkusze papieru ryżowego w ciepłej wodzie i delikatnie osusz. Nałóż warzywa i tofu na każdy arkusz i zwiń. Posmaruj rollsy Olejem sezamowym Kikkoman i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C lub w air fryerze przez 15 minut.

Krok 4

75 ml Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu75 ml Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman2 łyżki miodu (lub syropu klonowego) – 1  papryczka chili, drobno posiekana – 1 łyżeczka startego imbiru

Wymieszaj w misce Sos Yuzu Ponzu Kikkoman (lub Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman) z miodem, drobno posiekaną papryczką chili i imbirem.

Krok 5

1 łyżeczka prażonego sezamu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki

Posyp gotowe summer rollsy sezamem i dymką. Podawaj z dipem cytrusowo-imbirowym.

Wskazówka:

Dodatek świeżych ziół, takich jak kolendra, tajska bazylia lub mięta, wzmacnia smak letniej roladki.

Zamiast Sosu Yuzu Ponzu Kikkoman możesz użyć Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman.

ID przepisu: 1525

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g tofu – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu – ½ łyżeczki startego imbiru – 1 ząbek czosnku, zmiażdżony

Pokrój tofu w kostkę. Przełóż tofu do miski z Olejem sezamowym Kikkoman, Sosem sojowym Kikkoman, pieprzem, startym imbirem i czosnkiem. Dobrze wymieszaj, aby każdy kawałek tofu dokładnie pokrył się marynatą.

1 łyżka oleju roślinnego – 1 marchewka – 1 ogórek – 4 liście sałaty lodowej

Rozgrzej olej na patelni. Smaż marynowane tofu, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Pokrój marchewkę i ogórka w cienkie paski, a sałatę na małe kawałki.

7 arkuszy papieru ryżowego – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Namocz arkusze papieru ryżowego w ciepłej wodzie i delikatnie osusz. Nałóż warzywa i tofu na każdy arkusz i zwiń. Posmaruj rollsy Olejem sezamowym Kikkoman i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C lub w air fryerze przez 15 minut.

75 ml Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu75 ml Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman2 łyżki miodu (lub syropu klonowego) – 1 papryczka chili, drobno posiekana – 1 łyżeczka startego imbiru

Wymieszaj w misce Sos Yuzu Ponzu Kikkoman (lub Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman) z miodem, drobno posiekaną papryczką chili i imbirem.

1 łyżeczka prażonego sezamu – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki

Posyp gotowe summer rollsy sezamem i dymką. Podawaj z dipem cytrusowo-imbirowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.