

Summer rolls z kurczakiem i szparagami
Grillowany kurczak marynowany w sosie kimchi i chrupiące szparagi z cebulką dymką zawinięte w papier ryżowy i podawane z kremowym, pikantnym dipem. Lekkie, sycące i stworzone do dzielenia się.
Przygotowanie
Krok 1

200 g piersi z kurczaka – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka oleju roślinnego
Pokrój kurczaka w cienkie paski. Wymieszaj z Sosem z chili do kimchi Kikkoman, olejem roślinnym i Sosem sojowym Kikkoman. Odstaw na około 15 minut, a następnie smaż na patelni, aż się zezłoci. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 2

1 łyżeczka masła – 1 szalotka – 4 jajka – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 szczypta pieprzu – 2 łyżki cebuli dymki, posiekanej
Rozgrzej masło na patelni. Szalotkę posiekaj. Jajka rozbij w misce. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Wrzuć szalotkę na patelnię i smaż przez 1 minutę. Dodaj jajka i smaż, aż delikatnie się zetną, ale pozostaną wilgotne. Posyp dymką i odstaw do ostygnięcia.
Krok 3

8 zielonych szparagów – 8 arkuszy papieru ryżowego – 20 g rukoli
Szparagi oczyść i usuń twarde końcówki. Blanszuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty, a następnie zanurz na krótko w zimnej wodzie. Arkusze papieru ryżowego zamocz w ciepłej wodzie i delikatnie osusz każdy z osobna. Na każdy arkusz nałóż rukolę, jajka, szparagi i kurczaka. Ciasno zwiń.
Krok 4

2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 2 łyżki śmietany – 1 łyżeczka soku z cytryny
Wymieszaj w misce Sos z chili do kimchi Kikkoman, śmietanę i sok z cytryny na gładki sos. Podawaj summer rollsy z kremowym dipem.
Wskazówka:
Summer rollsy możesz podawać na zimno lub na ciepło, lekko podsmażone na patelni z Olejem sezamowym Kikkoman.
ID przepisu: 1527
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej