Summer rolls z kurczakiem i szparagami
Summer rolls z kurczakiem i szparagami

Summer rolls z kurczakiem i szparagami

5 1 Oceny
Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Grillowany kurczak marynowany w sosie kimchi i chrupiące szparagi z cebulką dymką zawinięte w papier ryżowy i podawane z kremowym, pikantnym dipem. Lekkie, sycące i stworzone do dzielenia się.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
piersi z kurczaka
1 łyżka
oleju roślinnego
1 łyżeczka
masła
1 
szalotka
4 
jajka
1 szczypta
pieprzu
2 łyżki
cebuli dymki, posiekanej
8 
zielonych szparagów
8 
arkuszy papieru ryżowego
20 g
rukoli
2 łyżki
śmietany
1 łyżeczka
soku z cytryny
Wartości odżywcze (na porcję)1.549 kJ / 370 kcal
20 gTłuszcz
28 gBiałko
15 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

200 g piersi z kurczaka – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka oleju roślinnego

Pokrój kurczaka w cienkie paski. Wymieszaj z Sosem z chili do kimchi Kikkoman, olejem roślinnym i Sosem sojowym Kikkoman. Odstaw na około 15 minut, a następnie smaż na patelni, aż się zezłoci. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 2

1 łyżeczka masła – 1  szalotka – 4  jajka – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta pieprzu – 2 łyżki cebuli dymki, posiekanej

Rozgrzej masło na patelni. Szalotkę posiekaj. Jajka rozbij w misce. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Wrzuć szalotkę na patelnię i smaż przez 1 minutę. Dodaj jajka i smaż, aż delikatnie się zetną, ale pozostaną wilgotne. Posyp dymką i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

8  zielonych szparagów – 8  arkuszy papieru ryżowego – 20 g rukoli

Szparagi oczyść i usuń twarde końcówki. Blanszuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty, a następnie zanurz na krótko w zimnej wodzie. Arkusze papieru ryżowego zamocz w ciepłej wodzie i delikatnie osusz każdy z osobna. Na każdy arkusz nałóż rukolę, jajka, szparagi i kurczaka. Ciasno zwiń.

Krok 4

2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2 łyżki śmietany – 1 łyżeczka soku z cytryny

Wymieszaj w misce Sos z chili do kimchi Kikkoman, śmietanę i sok z cytryny na gładki sos. Podawaj summer rollsy z kremowym dipem.

Wskazówka:

Summer rollsy możesz podawać na zimno lub na ciepło, lekko podsmażone na patelni z Olejem sezamowym Kikkoman.

ID przepisu: 1527

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

200 g piersi z kurczaka – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka oleju roślinnego

Pokrój kurczaka w cienkie paski. Wymieszaj z Sosem z chili do kimchi Kikkoman, olejem roślinnym i Sosem sojowym Kikkoman. Odstaw na około 15 minut, a następnie smaż na patelni, aż się zezłoci. Odstaw do ostygnięcia.

1 łyżeczka masła – 1 szalotka – 4 jajka – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta pieprzu – 2 łyżki cebuli dymki, posiekanej

Rozgrzej masło na patelni. Szalotkę posiekaj. Jajka rozbij w misce. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Wrzuć szalotkę na patelnię i smaż przez 1 minutę. Dodaj jajka i smaż, aż delikatnie się zetną, ale pozostaną wilgotne. Posyp dymką i odstaw do ostygnięcia.

8 zielonych szparagów – 8 arkuszy papieru ryżowego – 20 g rukoli

Szparagi oczyść i usuń twarde końcówki. Blanszuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty, a następnie zanurz na krótko w zimnej wodzie. Arkusze papieru ryżowego zamocz w ciepłej wodzie i delikatnie osusz każdy z osobna. Na każdy arkusz nałóż rukolę, jajka, szparagi i kurczaka. Ciasno zwiń.

2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman2 łyżki śmietany – 1 łyżeczka soku z cytryny

Wymieszaj w misce Sos z chili do kimchi Kikkoman, śmietanę i sok z cytryny na gładki sos. Podawaj summer rollsy z kremowym dipem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.