Wegetariańskie summer rolls z fetą i oliwkami
Wegetariańskie summer rolls z fetą i oliwkami

Wegetariańskie summer rolls z fetą i oliwkami

5 3 Oceny
Czas ogółem 15 min
15 min Czas przygotowania

Lekkie śródziemnomorskie summer rolls wypełnione chrupiącymi warzywami, fetą i oliwkami podawane z dipem na bazie greckiego jogurtu z dodatkiem Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman. Świetny pomysł na lunch lub orzeźwiającą, aromatyczną przekąskę.

Składniki

2 porcj(e/i)
6 
arkuszy papieru ryżowego
1 
długi ogórek
1 
awokado
150 g
sera feta
100 g
czarnych oliwek
 ½ pęczek
bazylii
2 łyżki
nasion słonecznika
200 g
jogurtu greckiego
1 
ząbek czosnku, zmiażdżony
 ½ łyżeczki
mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka
posiekanej bazylii
Wartości odżywcze (na porcję)2.026 kJ / 484 kcal
33 gTłuszcz
13 gBiałko
31 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

6  arkuszy papieru ryżowego – 1  długi ogórek – 1  awokado – 150 g sera feta

Ogórka, awokado i fetę pokrój w paski. Namaczaj arkusze papieru ryżowego w wodzie, aż zmiękną.

Krok 2

100 g czarnych oliwek –  ½ pęczek bazylii – 2 łyżki nasion słonecznika

Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż porcję fety i warzyw z kroku 1, oliwki, nasiona słonecznika i kilka listków bazylii. Ciasno zwiń.

Krok 3

200 g jogurtu greckiego – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1  ząbek czosnku, zmiażdżony –  ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu – 1 łyżka posiekanej bazylii

Wymieszaj wszystkie składniki na gładki sos. Podawaj summer rollsy z dipem cytrusowym.

Wskazówka:

Możesz stworzyć własny wariant farszu, dodając do niego sezonowe warzywa takie jak marchewka, papryka lub sałata. Pamiętaj jednak, aby pokroić je na cienkie plasterki, żeby ułatwić zwijanie.

ID przepisu: 1526

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

6 arkuszy papieru ryżowego – 1 długi ogórek – 1 awokado – 150 g sera feta

Ogórka, awokado i fetę pokrój w paski. Namaczaj arkusze papieru ryżowego w wodzie, aż zmiękną.

100 g czarnych oliwek – ½ pęczek bazylii – 2 łyżki nasion słonecznika

Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż porcję fety i warzyw z kroku 1, oliwki, nasiona słonecznika i kilka listków bazylii. Ciasno zwiń.

200 g jogurtu greckiego – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 ząbek czosnku, zmiażdżony – ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu – 1 łyżka posiekanej bazylii

Wymieszaj wszystkie składniki na gładki sos. Podawaj summer rollsy z dipem cytrusowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.