

Wegetariańskie summer rolls z fetą i oliwkami
Lekkie śródziemnomorskie summer rolls wypełnione chrupiącymi warzywami, fetą i oliwkami podawane z dipem na bazie greckiego jogurtu z dodatkiem Cytrusowego sosu Ponzu Kikkoman. Świetny pomysł na lunch lub orzeźwiającą, aromatyczną przekąskę.
Przygotowanie
Krok 1

6 arkuszy papieru ryżowego – 1 długi ogórek – 1 awokado – 150 g sera feta
Ogórka, awokado i fetę pokrój w paski. Namaczaj arkusze papieru ryżowego w wodzie, aż zmiękną.
Krok 2

100 g czarnych oliwek – ½ pęczek bazylii – 2 łyżki nasion słonecznika
Na każdy arkusz papieru ryżowego nałóż porcję fety i warzyw z kroku 1, oliwki, nasiona słonecznika i kilka listków bazylii. Ciasno zwiń.
Krok 3

200 g jogurtu greckiego – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 1 ząbek czosnku, zmiażdżony – ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu – 1 łyżka posiekanej bazylii
Wymieszaj wszystkie składniki na gładki sos. Podawaj summer rollsy z dipem cytrusowym.
Wskazówka:
Możesz stworzyć własny wariant farszu, dodając do niego sezonowe warzywa takie jak marchewka, papryka lub sałata. Pamiętaj jednak, aby pokroić je na cienkie plasterki, żeby ułatwić zwijanie.
ID przepisu: 1526
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej