Tajskie stir-fry z zielonego curry z kurczakiem
Poczuj smak ulicznego jedzenia rodem z Bangkoku dzięki temu pikantnemu stir-fry z zielonym curry. Aromatyczna limonka kaffir i trawa cytrynowa harmonijnie łączą się z bakłażanem, cukinią i sosem kokosowym, tworząc kusząco pyszne danie.
Składniki
Marynowany kurczak:
Warzywa:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
Marynowany kurczak: Pokrój kurczaka w kostkę. Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman, pastę curry, sok z limonki, skórkę z limonki i brązowy cukier. Dokładnie obtocz kurczaka w marynacie. Odstaw na co najmniej 30 minut.
Krok 2
Warzywa: Pokrój cebulę w cienkie paski. Pokrój bakłażana i cukinię w kostkę, a pieczarki w ćwiartki. Posiekaj zioła.
Krok 3
Rozgrzej odrobinę oleju w woku. Dodaj cebulę i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj kurczaka i smaż, aż zacznie brązowieć. Dodaj bakłażana, cukinię i pieczarki i smaż przez około 2 minuty. Dodaj tajską bazylię, liście limonki kaffir i trawę cytrynową i smaż przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman i mleczko kokosowe i smaż, aż płyn lekko odparuje.
LUB:
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj cebulę i smaż przez 1 minutę. Dodaj kurczaka i smaż, aż się zezłoci. Następnie zdejmij kurczaka z patelni.
Na tę samą patelnię dodaj pieczarki i smaż, aż zbrązowieją. Dodaj cukinię i bakłażana i smaż przez około 2 minuty. Dodaj kurczaka, tajską bazylię, liście limonki kaffir i trawę cytrynową i smaż przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman i mleczko kokosowe i smaż, aż płyn lekko odparuje.
Krok 4
Podawaj z posiekaną kolendrą.
Wskazówka:
To danie możesz również podać z ryżem.
ID przepisu: 1392
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej