Tajskie stir-fry z zielonego curry z kurczakiem
Tajskie stir-fry z zielonego curry z kurczakiem

Tajskie stir-fry z zielonego curry z kurczakiem

5 2 Oceny
Czas ogółem60 min
15 minCzas przygotowania
30 minCzas marynowania
15 minCzas gotowania

Poczuj smak ulicznego jedzenia rodem z Bangkoku dzięki temu pikantnemu stir-fry z zielonym curry. Aromatyczna limonka kaffir i trawa cytrynowa harmonijnie łączą się z bakłażanem, cukinią i sosem kokosowym, tworząc kusząco pyszne danie.

Składniki

2 porcj(e/i)

Marynowany kurczak:

300 g
piersi kurczaka
1 łyżeczka
zielonej pasty curry
Sok i skórka z 1 limonki
 ½ łyżeczka
brązowego cukru

Warzywa:

1 
cebula
150 g
bakłażana
200 g
cukinii
100 g
pieczarek
2 
świeże lub mrożone liście limonki kaffir (opcjonalnie)
1 łyżka
posiekanej lub zmielonej trawy cytrynowej
 ½ pęczek
tajskiej bazylii
100 ml
mleczka kokosowego
Olej do smażenia (np. rzepakowy)

Przybranie:

 ½ pęczek
świeżej kolendry
Wartości odżywcze (na porcję)2093 kJ / 500 kcal
26 gTłuszcz
44 gBiałko
22 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Marynowany kurczak: Pokrój kurczaka w kostkę. Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman, pastę curry, sok z limonki, skórkę z limonki i brązowy cukier. Dokładnie obtocz kurczaka w marynacie. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Krok 2

Warzywa: Pokrój cebulę w cienkie paski. Pokrój bakłażana i cukinię w kostkę, a pieczarki w ćwiartki. Posiekaj zioła.

Krok 3

Rozgrzej odrobinę oleju w woku. Dodaj cebulę i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj kurczaka i smaż, aż zacznie brązowieć. Dodaj bakłażana, cukinię i pieczarki i smaż przez około 2 minuty. Dodaj tajską bazylię, liście limonki kaffir i trawę cytrynową i smaż przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman i mleczko kokosowe i smaż, aż płyn lekko odparuje.

LUB:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj cebulę i smaż przez 1 minutę. Dodaj kurczaka i smaż, aż się zezłoci. Następnie zdejmij kurczaka z patelni.

Na tę samą patelnię dodaj pieczarki i smaż, aż zbrązowieją. Dodaj cukinię i bakłażana i smaż przez około 2 minuty. Dodaj kurczaka, tajską bazylię, liście limonki kaffir i trawę cytrynową i smaż przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman i mleczko kokosowe i smaż, aż płyn lekko odparuje.

Krok 4

Podawaj z posiekaną kolendrą.

Wskazówka:

To danie możesz również podać z ryżem.

ID przepisu: 1392

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Marynowany kurczak: Pokrój kurczaka w kostkę. Wymieszaj w misce Sos sojowy Kikkoman, pastę curry, sok z limonki, skórkę z limonki i brązowy cukier. Dokładnie obtocz kurczaka w marynacie. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Warzywa: Pokrój cebulę w cienkie paski. Pokrój bakłażana i cukinię w kostkę, a pieczarki w ćwiartki. Posiekaj zioła.

Rozgrzej odrobinę oleju w woku. Dodaj cebulę i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj kurczaka i smaż, aż zacznie brązowieć. Dodaj bakłażana, cukinię i pieczarki i smaż przez około 2 minuty. Dodaj tajską bazylię, liście limonki kaffir i trawę cytrynową i smaż przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman i mleczko kokosowe i smaż, aż płyn lekko odparuje.

LUB:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj cebulę i smaż przez 1 minutę. Dodaj kurczaka i smaż, aż się zezłoci. Następnie zdejmij kurczaka z patelni.

Na tę samą patelnię dodaj pieczarki i smaż, aż zbrązowieją. Dodaj cukinię i bakłażana i smaż przez około 2 minuty. Dodaj kurczaka, tajską bazylię, liście limonki kaffir i trawę cytrynową i smaż przez 1-2 minuty. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman i mleczko kokosowe i smaż, aż płyn lekko odparuje.

Podawaj z posiekaną kolendrą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.