Wegańska panna cotta z czarną tahini
Wegańska panna cotta z czarną tahini

Wegańska panna cotta z czarną tahini

Czas ogółem 2 godz. 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
2 godz. Czas chłodzenia

Kremowa, słodka i orzeźwiająca, ta wegańska panna cotta zawdzięcza swój wyrazisty kolor czarnej paście tahini. Połączenie kremowego mleka sojowego z wanilią i syropem doprawionym Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman tworzy subtelną głębię umami, która czyni ten deser naprawdę wyjątkowym.

Składniki

4 porcj(e/i)

Krem:

1 
laska wanilii
600 ml
mleka sojowego
50 g
brązowego cukru (lub 4 łyżki syropu klonowego)
2 łyżki
czarnej tahini (ze słoika)
1 ½ łyżeczka
agaru (zobacz: wskazówka)

Syrop:

4 łyżki
syropu klonowego
2 łyżeczki
czarnego sezamu

Wartości odżywcze (na porcję)

757 kJ / 182 kcal
5,7 gTłuszcz
6,3 gBiałko
24,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  laska wanilii – 600 ml mleka sojowego – 50 g brązowego cukru (lub 4 łyżki syropu klonowego) – 2 łyżki czarnej tahini (ze słoika) – 1 ½ łyżeczka agaru (zobacz: wskazówka)

Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka małym, ostrym nożem. Wymieszaj mleko sojowe z laską wanilii, ziarenkami wanilii, cukrem, tahini i agarem, a następnie zagotuj w małym rondelku. Wyjmij laskę wanilii i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Rozlej do czterech pucharków deserowych i chłódź przez co najmniej 2 godziny.

Krok 2

4 łyżki syropu klonowego – 2 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Wymieszaj syrop klonowy z Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman. Podgrzej delikatnie w razie potrzeby.

Krok 3

2 łyżeczki czarnego sezamu

Podpraż sezam na małej patelni z nieprzywierającą powłoką. Udekoruj deser sezamem i podawaj z syropem.

Wskazówka

W zależności od producenta, agar żeluje różną ilość płynu. Przed zakupem zapoznaj się z instrukcją na opakowaniu. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj agaru, który dozuje się w proporcji 1 łyżeczka proszku na 500 g płynu.

Doskonałym zamiennikiem Bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman jest Przyprawa do ryżu Kikkoman.

Czarną pastę tahini możesz przygotować samodzielnie. Upraż czarny sezam i zmiksuj go z miodem. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, dodaj odrobinę oleju.

ID przepisu: 1642

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Gotowanie krok po kroku staje się proste! Tapnij, żeby zacząć.

1 laska wanilii – 600 ml mleka sojowego – 50 g brązowego cukru (lub 4 łyżki syropu klonowego) – 2 łyżki czarnej tahini (ze słoika) – 1 ½ łyżeczka agaru (zobacz: wskazówka)

Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka małym, ostrym nożem. Wymieszaj mleko sojowe z laską wanilii, ziarenkami wanilii, cukrem, tahini i agarem, a następnie zagotuj w małym rondelku. Wyjmij laskę wanilii i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Rozlej do czterech pucharków deserowych i chłódź przez co najmniej 2 godziny.

4 łyżki syropu klonowego – 2 łyżki Naturalnie warzony bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman

Wymieszaj syrop klonowy z Bezglutenowym sosem sojowym Kikkoman. Podgrzej delikatnie w razie potrzeby.

2 łyżeczki czarnego sezamu

Podpraż sezam na małej patelni z nieprzywierającą powłoką. Udekoruj deser sezamem i podawaj z syropem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.