

Bowl z kaszą bulgur i ciecierzycą z dodatkiem wegańskiej fety
Pyszny pomysł na wegański lunch pełen witamin: bowl z gotowaną kaszą bulgur, podsmażonym szpinakiem, botwiną i ciecierzycą serwowany z dodatkiem limonkowego hummusu i domowej wegańskiej fety.
Składniki
Wegańska feta (alternatywnie: przeczytaj wskazówkę poniżej)
Bowl:
Przygotowanie
Krok 1

Przygotuj wegańską fetę. Pokrój tofu w kostkę i wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na marynatę. Odstaw do lodówki.
Krok 2

Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Pokrój botwinę w paski i podsmaż na 1 łyżeczce Olej sezamowy Kikkoman. W ten sam sposób przygotuj szpinak.
Krok 3

Przygotuj sos. Zblenduj 150 g ciecierzycy z odrobiną skórki z limonki, sokiem z limonki do smaku i mlekiem kokosowym. Podgrzej. Dodaj tahini, Sos sojowy Kikkoman, pieprz i kurkumę.
Krok 5
Ułóż w miskach kaszę bulgur ze szpinakiem, botwinę i pozostałą ciecierzycę oraz wegańską fetę. Skrop ciepłym sosem z ciecierzycy. Podawaj.
Wskazówka:
Wegańska feta smakuje jeszcze lepiej, jeśli najpierw będzie marynowana przez kilka godzin.
Zamiast wegańskiej fety możesz użyć wędzonego tofu i zamarynować je w odrobinie sosu sojowego Kikkoman.
Pomysł na posypkę – chipsy z jarmużu! Porwij 300 g umytego jarmużu na kawałki, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy, 1 łyżką tahini i odrobiną soli. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez 30–35 minut, aż chipsy staną się kruche. W międzyczasie otwórz drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę - dzięki temu chipsy z jarmużu zyskają doskonałą chrupkość. Możesz też wydłużyć nieco czas pieczenia i obracać chipsy w trakcie.
ID przepisu: 1046
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej