Bowl z kaszą bulgur i ciecierzycą z dodatkiem wegańskiej fety

Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Pyszny pomysł na wegański lunch pełen witamin: bowl z gotowaną kaszą bulgur, podsmażonym szpinakiem, botwiną i ciecierzycą serwowany z dodatkiem limonkowego hummusu i domowej wegańskiej fety.

Składniki

2 porcj(e/i)

Wegańska feta (alternatywnie: przeczytaj wskazówkę poniżej)

200 g
twardego tofu
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
octu jabłkowego
1 łyżka
soku z cytryny
60 ml
niesłodzonego mleka migdałowego lub sojowego
 ½ łyżeczka
tartego tymianku
 ½ łyżeczka
soli

Bowl:

50 g
kaszy bulgur
1 
czerwona botwina (lub cykoria radicchio albo czerwona kapusta)
100 g
młodego szpinaku
285 g
ciecierzycy z puszki (odsączonej)
1 łyżeczka
skórki startej z limonki i trochę soku
150 ml
mleka kokosowego
2 łyżeczki
tahini
świeżo zmielony pieprz
mielona kurkuma
Wartości odżywcze (na porcję) 3057 kJ  /  733 kcal
38,7 g Tłuszcz
38,8 g Białko
46,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj wegańską fetę. Pokrój tofu w kostkę i wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na marynatę. Odstaw do lodówki.

Krok 2

Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Pokrój botwinę w paski i podsmaż na 1 łyżeczce Olej sezamowy Kikkoman. W ten sam sposób przygotuj szpinak.

Krok 3

Przygotuj sos. Zblenduj 150 g ciecierzycy z odrobiną skórki z limonki, sokiem z limonki do smaku i mlekiem kokosowym. Podgrzej. Dodaj tahini, Sos sojowy Kikkoman, pieprz i kurkumę. 

Krok 4

Podsmażaj resztę ciecierzycy na 1 łyżeczce Olej sezamowy Kikkoman przez 2 minuty.

Krok 5

Ułóż w miskach kaszę bulgur ze szpinakiem, botwinę i pozostałą ciecierzycę oraz wegańską fetę. Skrop ciepłym sosem z ciecierzycy. Podawaj.

Wskazówka:

 

Wegańska feta smakuje jeszcze lepiej, jeśli najpierw będzie marynowana przez kilka godzin.

Zamiast wegańskiej fety możesz użyć wędzonego tofu i zamarynować je w odrobinie sosu sojowego Kikkoman. 

Pomysł na posypkę – chipsy z jarmużu! Porwij 300 g umytego jarmużu na kawałki, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy, 1 łyżką tahini i odrobiną soli. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez 30–35 minut, aż chipsy staną się kruche. W międzyczasie otwórz drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę - dzięki temu chipsy z jarmużu zyskają doskonałą chrupkość. Możesz też wydłużyć nieco czas pieczenia i obracać chipsy w trakcie.

ID przepisu: 1046

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj wegańską fetę. Pokrój tofu w kostkę i wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na marynatę. Odstaw do lodówki.

Ugotuj kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. Pokrój botwinę w paski i podsmaż na 1 łyżeczce Olej sezamowy Kikkoman. W ten sam sposób przygotuj szpinak.

Przygotuj sos. Zblenduj 150 g ciecierzycy z odrobiną skórki z limonki, sokiem z limonki do smaku i mlekiem kokosowym. Podgrzej. Dodaj tahini, Sos sojowy Kikkoman, pieprz i kurkumę. 

Podsmażaj resztę ciecierzycy na 1 łyżeczce Olej sezamowy Kikkoman przez 2 minuty.

Ułóż w miskach kaszę bulgur ze szpinakiem, botwinę i pozostałą ciecierzycę oraz wegańską fetę. Skrop ciepłym sosem z ciecierzycy. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.