Dip z bakłażana z sosem sojowym i czosnkiem
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220°C w trybie góra/dół (200°C z termoobiegiem). Umyj czosnek i przekrój na pół. Umyj bakłażana, odetnij końce i przekrój wzdłuż na pół. Wyłóż rozciętą powierzchnią do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekrój kilkakrotnie po przekątnej i posmaruj cienko 1 łyżką stołową oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku ok. 30-40 minut. Usuń czosnek i bakłażan i zostaw do ostygnięcia.
Krok 2
Wyciśnij miąższ czosnkowy. Miąższ bakłażana wyjmij łyżką. Zmiksuj na puree z czosnkiem, pozostałym olejem, sosem sojowym, sokiem z limonki i natką pietruszki. Dopraw papryką i płatkami chili. Podawaj.
Wskazówka
Dip z bakłażana świetnie pasuje między innymi do: świeżej bagietki, świeżej ciabatty, różnych serów oraz solonych migdałów.
ID przepisu: 328
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej