

Gazpacho z arbuza i limonki
Orzeźwiająca wariacja na temat chłodnika ze świeżym arbuzem, czosnkiem, pomidorami, ogórkiem i papryką, doprawiona sokiem z limonki i sosem sojowym Kikkoman. Zupę dekorujemy plasterkami limonki i świeżymi ziołami.
Przygotowanie
Krok 1
Czosnek obierz, paprykę oczyść z pestek. Zmiksuj na puree z połową miąższu arbuza, pomidorkami i ogórkiem w blenderze o dużej mocy.
Krok 2
Dopraw zupę sokiem z limonki, sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Resztę arbuza pokrój w drobną kostkę i dodaj do zupy.
Krok 3
Limonkę pokrój na plasterki, a następnie na ćwiartki.
Krok 4
Przelej zupę do misek. Udekoruj limonką i bazylią. Podawaj.
Wskazówka:
Do przygotowania zupy najlepiej użyć zimnych składników prosto z lodówki.
Zupę podawaj z chrupiącym grissini.
Kostki arbuza zamroź i dodaj do zupy tuż przed podaniem - dzięki temu będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca.
ID przepisu: 1143
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej