Wegańska tarta z karmelizowanymi gruszkami

Czas ogółem 40 min
30 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Migdałowo-daktylowy, lekko słony spód, krem na bazie waniliowego budyniu oraz gruszki karmelizowane na cukrze, maśle i naturalnie warzonym sosie sojowym Kikkoman z cynamonem i wanilią. Całość posypana prażonymi migdałami. Pyszne i efektowne!

Składniki

8 porcj(e/i)

Spód tarty:

100 g
suszonych daktyli
100 g
migdałów
40 g
płatków owsianych
2 łyżki
masła migdałowego (wegańskiego masła)

Krem waniliowy:

2 saszetki
budyniu waniliowego (wegański budyń, każdy po 40 g)
600 ml
mleka migdałowego
100 g
cukru
180 g
wegańskiego masła

Smażone gruszki:

3 
gruszki
1 łyżka
wegańskiego masła
3 łyżki
cukru
2 łyżki
płatków migdałowych
1 łyżeczka
cynamonu
1 
laska wanilii

Dodatkowo:

3 
gałki lodów waniliowych
Wartości odżywcze (na porcję) 1992 kJ  /  476 kcal
29 g Tłuszcz
8,8 g Białko
43,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g suszonych daktyli – 100 g migdałów – 40 g płatków owsianych – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki masła migdałowego (wegańskiego masła)

Wszystkie składniki na spód tarty rozdrobnij i zmiksuj razem, aż powstanie gęsta, klejąca masa.
Wyłóż ją na formę, wyrównaj i dociśnij do dna i brzegów formy. Włóż do lodówki.

Krok 2

2 saszetki budyniu waniliowego (wegańskiego budyniu, każdy po 40 g) – 600 ml mleka migdałowego – 100 g cukru – 180 g wegańskiego masła

Budyń rozpuść w 100 ml zimnego mleka. Pozostałą część mleka migdałowego podgrzej do zagotowania. Wlej mieszankę budyniową. Szybkimi ruchami dokładnie mieszaj, zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Masło wegańskie (o temperaturze pokojowej) ubij z dodatkiem cukru. Następnie dodawaj po 1 łyżeczce schłodzonego budyniu.

Krem wyłóż na przygotowany wcześniej spód.

Krok 3

3  gruszki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka wegańskiego masła – 3 łyżki cukru – 2 łyżki płatków migdałowych – 1 łyżeczka cynamonu – 1  laska wanilii

Gruszki umyj i obierz. Pokrój w plasterki o szerokości ok. 0,5 cm.  Na patelni roztop masło z cukrem. Dodaj gruszki, cynamon, przeciętą laskę wanilii, sos sojowy i smaż razem kilka minut, aż gruszki zaczną się karmelizować.  

Nałóż przestudzone gruszki na krem. Całość udekoruj gałkami lodów i prażonymi migdałami.

ID przepisu: 1169

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g suszonych daktyli – 100 g migdałów – 40 g płatków owsianych – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki masła migdałowego (wegańskiego masła)

Wszystkie składniki na spód tarty rozdrobnij i zmiksuj razem, aż powstanie gęsta, klejąca masa.
Wyłóż ją na formę, wyrównaj i dociśnij do dna i brzegów formy. Włóż do lodówki.

2 saszetki budyniu waniliowego (wegańskiego budyniu, każdy po 40 g) – 600 ml mleka migdałowego – 100 g cukru – 180 g wegańskiego masła

Budyń rozpuść w 100 ml zimnego mleka. Pozostałą część mleka migdałowego podgrzej do zagotowania. Wlej mieszankę budyniową. Szybkimi ruchami dokładnie mieszaj, zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Masło wegańskie (o temperaturze pokojowej) ubij z dodatkiem cukru. Następnie dodawaj po 1 łyżeczce schłodzonego budyniu.

Krem wyłóż na przygotowany wcześniej spód.

3  gruszki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka wegańskiego masła – 3 łyżki cukru – 2 łyżki płatków migdałowych – 1 łyżeczka cynamonu – 1  laska wanilii

Gruszki umyj i obierz. Pokrój w plasterki o szerokości ok. 0,5 cm.  Na patelni roztop masło z cukrem. Dodaj gruszki, cynamon, przeciętą laskę wanilii, sos sojowy i smaż razem kilka minut, aż gruszki zaczną się karmelizować.  

Nałóż przestudzone gruszki na krem. Całość udekoruj gałkami lodów i prażonymi migdałami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.