

Wegańska tarta z karmelizowanymi gruszkami
Migdałowo-daktylowy, lekko słony spód, krem na bazie waniliowego budyniu oraz gruszki karmelizowane na cukrze, maśle i naturalnie warzonym sosie sojowym Kikkoman z cynamonem i wanilią. Całość posypana prażonymi migdałami. Pyszne i efektowne!
Składniki
Spód tarty:
Krem waniliowy:
Smażone gruszki:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

100 g suszonych daktyli – 100 g migdałów – 40 g płatków owsianych – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki masła migdałowego (wegańskiego masła)
Wszystkie składniki na spód tarty rozdrobnij i zmiksuj razem, aż powstanie gęsta, klejąca masa.
Wyłóż ją na formę, wyrównaj i dociśnij do dna i brzegów formy. Włóż do lodówki.
Krok 2

2 saszetki budyniu waniliowego (wegańskiego budyniu, każdy po 40 g) – 600 ml mleka migdałowego – 100 g cukru – 180 g wegańskiego masła
Budyń rozpuść w 100 ml zimnego mleka. Pozostałą część mleka migdałowego podgrzej do zagotowania. Wlej mieszankę budyniową. Szybkimi ruchami dokładnie mieszaj, zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masło wegańskie (o temperaturze pokojowej) ubij z dodatkiem cukru. Następnie dodawaj po 1 łyżeczce schłodzonego budyniu.
Krem wyłóż na przygotowany wcześniej spód.
Krok 3

3 gruszki – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka wegańskiego masła – 3 łyżki cukru – 2 łyżki płatków migdałowych – 1 łyżeczka cynamonu – 1 laska wanilii
Gruszki umyj i obierz. Pokrój w plasterki o szerokości ok. 0,5 cm. Na patelni roztop masło z cukrem. Dodaj gruszki, cynamon, przeciętą laskę wanilii, sos sojowy i smaż razem kilka minut, aż gruszki zaczną się karmelizować.
Nałóż przestudzone gruszki na krem. Całość udekoruj gałkami lodów i prażonymi migdałami.
ID przepisu: 1169
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej