Placuszki z marchewki i selera korzeniowego z ziołami

Czas ogółem 25 min
10 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

W tym przepisie na pikantne placuszki pierwsze skrzypce grają warzywa korzeniowe. Zdrowe i sycące placuszki świetnie sprawdzą się jesienią jako wegetariański obiad lub kolacja.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
marchewki
100 g
selera korzeniowego
1 
cebula
1 pęczek
szczypiorku
 ½ pęczek
natki pietruszki
4 
listki mięty
100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
 ½ łyżeczka
proszku do pieczenia
2 
jajka
100 ml
mleka
1 szczypta
pieprzu

Dodatkowo:

2 łyżki
oleju rzepakowego do smażenia
natka pietruszki do podania
Wartości odżywcze (na porcję) 1846 kJ  /  441 kcal
16 g Tłuszcz
20 g Białko
46 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g marchewki – 100 g selera korzeniowego – 1  cebula – 1 pęczek szczypiorku –  ½ pęczek natki pietruszki – 4  listki mięty

Marchewkę i selera zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno cebulę, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Wymieszaj wszystko.

Krok 2

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) –  ½ łyżeczka proszku do pieczenia – 2  jajka – 100 ml mleka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta pieprzu

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzep z mlekiem i sosem sojowym Kikkoman. W misce połącz składniki suche z mokrymi, aby powstało ciasto. Dodaj warzywa z ziołami. Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 3

2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – natka pietruszki do podania

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i zmniejsz ogień. Łyżką nakładaj ciasto tak, aby powstały niewielkie placuszki. Smaż z obu stron. Gotowe placuszki podawaj z ziołami i sosem sojowym Kikkoman.

ID przepisu: 1149

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g marchewki – 100 g selera korzeniowego – 1  cebula – 1 pęczek szczypiorku –  ½ pęczek natki pietruszki – 4  listki mięty

Marchewkę i selera zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno cebulę, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Wymieszaj wszystko.

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) –  ½ łyżeczka proszku do pieczenia – 2  jajka – 100 ml mleka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta pieprzu

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzep z mlekiem i sosem sojowym Kikkoman. W misce połącz składniki suche z mokrymi, aby powstało ciasto. Dodaj warzywa z ziołami. Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.

2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – natka pietruszki do podania

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i zmniejsz ogień. Łyżką nakładaj ciasto tak, aby powstały niewielkie placuszki. Smaż z obu stron. Gotowe placuszki podawaj z ziołami i sosem sojowym Kikkoman.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.