

Placuszki z marchewki i selera korzeniowego z ziołami
W tym przepisie na pikantne placuszki pierwsze skrzypce grają warzywa korzeniowe. Zdrowe i sycące placuszki świetnie sprawdzą się jesienią jako wegetariański obiad lub kolacja.
Składniki
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

150 g marchewki – 100 g selera korzeniowego – 1 cebula – 1 pęczek szczypiorku – ½ pęczek natki pietruszki – 4 listki mięty
Marchewkę i selera zetrzyj na tarce. Posiekaj drobno cebulę, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Wymieszaj wszystko.
Krok 2

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) – ½ łyżeczka proszku do pieczenia – 2 jajka – 100 ml mleka – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 szczypta pieprzu
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzep z mlekiem i sosem sojowym Kikkoman. W misce połącz składniki suche z mokrymi, aby powstało ciasto. Dodaj warzywa z ziołami. Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 3

2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – natka pietruszki do podania
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i zmniejsz ogień. Łyżką nakładaj ciasto tak, aby powstały niewielkie placuszki. Smaż z obu stron. Gotowe placuszki podawaj z ziołami i sosem sojowym Kikkoman.
ID przepisu: 1149
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej