Bruschetta z edamame i półsuszonymi pomidorami

Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na pastę edamame:

400 g
edamame, bez łupinek
1 
awokado
3 łyżki
oleju arachidowego (lub roślinnego)
1 łyżka
soku z cytryny
2 łyżki
cukru pudru
1 szczypta
soli

Na przybranie z pomidorów:

180 g
półsuszonych pomidorów (sprawdź przepis poniżej)
4 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
soku z cytryny
Oregano (lub bazylia) według uznania
 ½ 
wegańskiej bagietki
Wartości odżywcze (na porcję) 2520 kJ  /  602 kcal
36,7 g Tłuszcz
15,2 g Białko
52,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj pastę edamame. Zblanszuj i schłódź edamame. Dobrze odsącz i usuń cienką skórkę. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Obierz awokado i pokrój miąższ w plasterki.

Krok 2

Umieść 200 g edamame i wszystkie pozostałe składniki na pastę w blenderze i zmiksuj.

Krok 3

Przygotuj przybranie z pomidorów. Przekrój pomidory na pół i włóż do miski. Dopraw sosem sojowym, 3 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i oregano.

Krok 4

Pokrój bagietkę na kromki o grubości 1 cm. Posmaruj pozostałą oliwą i stostuj. Posmaruj kromki pastą edamame i ułóż na wierzchu resztę edamame. Udekoruj przybraniem z pomidorów i podawaj.

Krok 5

Przygotuj półsuszone pomidory. Możesz wstawić je do piekarnika i w międzyczasie spokojnie zająć się resztą przygotowań. Rozgrzej piekarnik do 120-130°C w trybie góra-dół. 400 g pomidorków koktajlowych umyj i przekrój na połowy. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 2 godziny.

ID przepisu: 208

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj pastę edamame. Zblanszuj i schłódź edamame. Dobrze odsącz i usuń cienką skórkę. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Obierz awokado i pokrój miąższ w plasterki.

Umieść 200 g edamame i wszystkie pozostałe składniki na pastę w blenderze i zmiksuj.

Przygotuj przybranie z pomidorów. Przekrój pomidory na pół i włóż do miski. Dopraw sosem sojowym, 3 łyżkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i oregano.

Pokrój bagietkę na kromki o grubości 1 cm. Posmaruj pozostałą oliwą i stostuj. Posmaruj kromki pastą edamame i ułóż na wierzchu resztę edamame. Udekoruj przybraniem z pomidorów i podawaj.

Przygotuj półsuszone pomidory. Możesz wstawić je do piekarnika i w międzyczasie spokojnie zająć się resztą przygotowań. Rozgrzej piekarnik do 120-130°C w trybie góra-dół. 400 g pomidorków koktajlowych umyj i przekrój na połowy. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 2 godziny.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.