[Translate to Polnisch:]
[Translate to Polnisch:]

Steki z batatów na kolorowych warzywach z kremem awokado

Czas ogółem 35 min
10 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na krem awokado:

 ½ 
dużego awokado
100 ml
mleka migdałowego
2 łyżki
"gęstego" mleczka kokosowego
 ½ łyżeczka
soku z cytryny
1 łyżeczka
cukru
Odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu

Na przybranie warzywne:

100 g
żółtej papryki
100 g
czerwonej papryki
100 g
fasolki szparagowej
1 łyżka
oleju roślinnego
Odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu

Na steki z batatów:

500 g
batatów (plastrów po ok. 60 g)
Mąka do posypania
2 łyżki
wegańskiej margaryny
2 łyżeczki
cukru
120 ml
soku jabłkowego
Wartości odżywcze (na porcję) 1312 kJ  /  313 kcal
13,9 g Tłuszcz
4,5 g Białko
42,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj krem z awokado. Usuń pestkę i obierz awokado. Pokrój miąższ na duże kawałki i utrzyj na puree z mlekiem migdałowym i mleczkiem kokosowym. Puree z awokado włóż do garnka, podgrzej i dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Krok 2

Przygotuj przybranie warzywne. Z papryki usuń nasiona i żyłki. Umyj paprykę i pokrój w paski. Umyj fasolkę szparagową i odetnij końcówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj paski papryki i fasolkę. Podsmaż i dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Przygotuj steki z batatów. Bataty umyj i pokrój po przekątnej na plastry o grubości około 1,5 cm. Ułóż plastry obok siebie na talerzu, przykryj folią spożywczą i podgrzej w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 450 watów przez około 4-5 minut. Zdejmij folię i pozwól batatom ostygnąć. Przekrojone powierzchnie posyp mąką.

Krok 4

Margarynę podgrzej na patelni. Smaż plastry batatów z obu stron na średnim ogniu, aż zyskają złoty kolor. Zdejmij z patelni, ułóż na talerzu i trzymaj w cieple.

Krok 5

Dodaj cukier i sok jabłkowy na patelnię i gotuj, aż sok zgęstnieje. Dodaj sos sojowy i ponownie zagotuj. Ułóż plastry batatów na patelni i karmelizuj je w sosie.

Krok 6

Ułóż warzywa na talerzach. Na wierzchu połóż steki z batatów z pozostałym sosem. Dodaj obok krem ​​awokado i podawaj.

ID przepisu: 156

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj krem z awokado. Usuń pestkę i obierz awokado. Pokrój miąższ na duże kawałki i utrzyj na puree z mlekiem migdałowym i mleczkiem kokosowym. Puree z awokado włóż do garnka, podgrzej i dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Przygotuj przybranie warzywne. Z papryki usuń nasiona i żyłki. Umyj paprykę i pokrój w paski. Umyj fasolkę szparagową i odetnij końcówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj paski papryki i fasolkę. Podsmaż i dopraw solą i pieprzem.

Przygotuj steki z batatów. Bataty umyj i pokrój po przekątnej na plastry o grubości około 1,5 cm. Ułóż plastry obok siebie na talerzu, przykryj folią spożywczą i podgrzej w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 450 watów przez około 4-5 minut. Zdejmij folię i pozwól batatom ostygnąć. Przekrojone powierzchnie posyp mąką.

Margarynę podgrzej na patelni. Smaż plastry batatów z obu stron na średnim ogniu, aż zyskają złoty kolor. Zdejmij z patelni, ułóż na talerzu i trzymaj w cieple.

Dodaj cukier i sok jabłkowy na patelnię i gotuj, aż sok zgęstnieje. Dodaj sos sojowy i ponownie zagotuj. Ułóż plastry batatów na patelni i karmelizuj je w sosie.

Ułóż warzywa na talerzach. Na wierzchu połóż steki z batatów z pozostałym sosem. Dodaj obok krem ​​awokado i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.