![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/b/7/csm_156-sweet-potato-steaks-on-colourful-vegetable-strips-with-avocado-cream_mobile_0f3d5bbe85.webp)
![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/8/6/csm_156-sweet-potato-steaks-on-colourful-vegetable-strips-with-avocado-cream_desktop_b188596673.webp)
Steki z batatów na kolorowych warzywach z kremem awokado
Składniki
Na krem awokado:
Na przybranie warzywne:
Na steki z batatów:
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj krem z awokado. Usuń pestkę i obierz awokado. Pokrój miąższ na duże kawałki i utrzyj na puree z mlekiem migdałowym i mleczkiem kokosowym. Puree z awokado włóż do garnka, podgrzej i dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Krok 2
Przygotuj przybranie warzywne. Z papryki usuń nasiona i żyłki. Umyj paprykę i pokrój w paski. Umyj fasolkę szparagową i odetnij końcówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj paski papryki i fasolkę. Podsmaż i dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Przygotuj steki z batatów. Bataty umyj i pokrój po przekątnej na plastry o grubości około 1,5 cm. Ułóż plastry obok siebie na talerzu, przykryj folią spożywczą i podgrzej w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 450 watów przez około 4-5 minut. Zdejmij folię i pozwól batatom ostygnąć. Przekrojone powierzchnie posyp mąką.
Krok 4
Margarynę podgrzej na patelni. Smaż plastry batatów z obu stron na średnim ogniu, aż zyskają złoty kolor. Zdejmij z patelni, ułóż na talerzu i trzymaj w cieple.
Krok 5
Dodaj cukier i sok jabłkowy na patelnię i gotuj, aż sok zgęstnieje. Dodaj sos sojowy i ponownie zagotuj. Ułóż plastry batatów na patelni i karmelizuj je w sosie.
Krok 6
Ułóż warzywa na talerzach. Na wierzchu połóż steki z batatów z pozostałym sosem. Dodaj obok krem awokado i podawaj.
ID przepisu: 156
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej