Pełnoziarniste crumble z owocami

Czas ogółem 45 min
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Pełnoziarniste crumble z owocami to pomysł na słodkie, ale pożywne śniadanie. Mieszankę jabłek, bananów i malin pieczemy z aromatyczną kruszonką z płatków owsianych, mąki migdałowej i syropu klonowego. Po prostu pyszne połączenie!

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
jabłko
2 
banany
150 g
malin
130 g
płatków owsianych błyskawicznych
40 g
mąki migdałowej
40 ml
syropu klonowego
40 g
oleju kokosowego
1 łyżeczka
ziarenek wanilii
100 ml
jogurtu wegańskiego
świeża mięta do podania
Wartości odżywcze (na porcję) 3217 kJ  /  769 kcal
37 g Tłuszcz
15 g Białko
85 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  jabłko – 2  banany – 150 g malin

Piekarnik nastaw na 180°C. Jabłko pokrój w kostkę, a banany w plasterki. Wymieszaj owoce z malinami w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2

130 g płatków owsianych błyskawicznych – 40 g mąki migdałowej – 40 ml syropu klonowego – 40 g oleju kokosowego – 1 łyżeczka ziarenek wanilii – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę migdałową i ziarenka wanilii. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Mieszaj dokładnie, aż powstanie kruszonka.

Krok 3

100 ml jogurtu wegańskiego – świeża mięta do podania

Gotową kruszonką posyp owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 min, aż kruszonka stanie się chrupiąca, a owoce zmiękną.
Podawaj crumble z jogurtem wegańskim i listkami mięty.

Wskazówka:

W zależności od sezonu możesz wykorzystać również inne owoce, np. borówki, wiśnie, gruszki.

ID przepisu: 1227

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1  jabłko – 2  banany – 150 g malin

Piekarnik nastaw na 180°C. Jabłko pokrój w kostkę, a banany w plasterki. Wymieszaj owoce z malinami w naczyniu żaroodpornym.

130 g płatków owsianych błyskawicznych – 40 g mąki migdałowej – 40 ml syropu klonowego – 40 g oleju kokosowego – 1 łyżeczka ziarenek wanilii – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli

W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę migdałową i ziarenka wanilii. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Mieszaj dokładnie, aż powstanie kruszonka.

100 ml jogurtu wegańskiego – świeża mięta do podania

Gotową kruszonką posyp owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 min, aż kruszonka stanie się chrupiąca, a owoce zmiękną.
Podawaj crumble z jogurtem wegańskim i listkami mięty.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.