Pełnoziarniste crumble z owocami
Pełnoziarniste crumble z owocami to pomysł na słodkie, ale pożywne śniadanie. Mieszankę jabłek, bananów i malin pieczemy z aromatyczną kruszonką z płatków owsianych, mąki migdałowej i syropu klonowego. Po prostu pyszne połączenie!
Przygotowanie
Krok 1
1 jabłko – 2 banany – 150 g malin
Piekarnik nastaw na 180°C. Jabłko pokrój w kostkę, a banany w plasterki. Wymieszaj owoce z malinami w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2
130 g płatków owsianych błyskawicznych – 40 g mąki migdałowej – 40 ml syropu klonowego – 40 g oleju kokosowego – 1 łyżeczka ziarenek wanilii – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli
W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę migdałową i ziarenka wanilii. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Mieszaj dokładnie, aż powstanie kruszonka.
Krok 3
100 ml jogurtu wegańskiego – świeża mięta do podania
Gotową kruszonką posyp owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 min, aż kruszonka stanie się chrupiąca, a owoce zmiękną.
Podawaj crumble z jogurtem wegańskim i listkami mięty.
Wskazówka:
W zależności od sezonu możesz wykorzystać również inne owoce, np. borówki, wiśnie, gruszki.
ID przepisu: 1227
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej