Wegański pomidorowy tsukemen
Wegański pomidorowy tsukemen

Wegański pomidorowy tsukemen

Czas ogółem35 min
10 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Wegański tsukemen z makaronem w bogatym sosie pomidorowym i świeżymi warzywami. Rozkoszuj się jego cierpkim, aromatycznym i orzeźwiającym smakiem, a ostrość dostosuj do swoich upodobań.

Składniki

2 porcj(e/i)
1 
czerwona cebula
2 
ząbki czosnku
2 łyżki
oliwy z oliwek
200 ml
sosu pomidorowego
140 ml
mleka sojowego
100 ml
wody
4 g
chili w proszku
3 łyżki
oleju słonecznikowego
4 plasterki
cukinii (5 mm – 1 cm grubości)
4 
cienkie plasterki dyni
200 g
tofu
30 g
mąki
60 g
różyczek kalafiora
4 łyżki
mrożonego edamame
1 łyżeczka
soli
4 
strączki groszku cukrowego
240 g
makaronu ramen (wegańskiego)
4 
pomidorki koktajlowe
Wartości odżywcze (na porcję)3654 kJ / 870 kcal
42,2 gTłuszcz
34,2 gBiałko
82,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  czerwona cebula – 2  ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 200 ml sosu pomidorowego – 140 ml mleka sojowego – 100 ml wody – 4 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman4 g chili w proszku

Cebulę i czosnek pokrój i podsmaż na oliwie na małej patelni i na małym ogniu. Dodaj sos pomidorowy, mleko sojowe, 100 ml wody i Bazę do zupy ramen Kikkoman. Gotuj przez 1 minutę i zdejmij z ognia. Wymieszaj z chili w proszku i rozdziel między 2 miski.

Krok 2

3 łyżki oleju słonecznikowego – 4 plasterki plasterki cukinii (5 mm – 1 cm grubości) – 4  cienkie plasterki dyni – 200 g tofu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)30 g mąki

Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju i smaż cukinię i dynię, aż się zezłocą. Przekrój tofu na pół i marynuj w Sosie sojowym Kikkoman i Słodkiej przyprawie mirin Kikkoman przez około 10 minut. Obtocz zamarynowane tofu w mące i smaż z obu stron na tej samej patelni, aż będzie złociste z obu stron.

Krok 3

60 g różyczek kalafiora – 4 łyżki mrożonej edamame – 1 łyżeczka soli – 4  strączki groszku cukrowego

Blanszuj kalafiora i edamame w osolonej wrzącej wodzie przez około 3 minuty. Groszek cukrowy umyj i gotuj przez około 1 minutę, a następnie opłucz pod zimną wodą.

Krok 4

240 g makaronu ramen (wegańskiego) – 4  pomidorki koktajlowe

Ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przepłucz makaron zimną wodą i rozdziel między 2 talerze. Na wierzchu ułóż tofu i warzywa z kroków 2 i 3. Udekoruj ramen połówkami pomidorków koktajlowych. Podawaj z sosem pomidorowym do maczania.

Wskazówka

ID przepisu: 1476

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 czerwona cebula – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 200 ml sosu pomidorowego – 140 ml mleka sojowego – 100 ml wody – 4 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman4 g chili w proszku

Cebulę i czosnek pokrój i podsmaż na oliwie na małej patelni i na małym ogniu. Dodaj sos pomidorowy, mleko sojowe, 100 ml wody i Bazę do zupy ramen Kikkoman. Gotuj przez 1 minutę i zdejmij z ognia. Wymieszaj z chili w proszku i rozdziel między 2 miski.

3 łyżki oleju słonecznikowego – 4 plasterki plasterki cukinii (5 mm – 1 cm grubości) – 4 cienkie plasterki dyni – 200 g tofu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)30 g mąki

Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju i smaż cukinię i dynię, aż się zezłocą. Przekrój tofu na pół i marynuj w Sosie sojowym Kikkoman i Słodkiej przyprawie mirin Kikkoman przez około 10 minut. Obtocz zamarynowane tofu w mące i smaż z obu stron na tej samej patelni, aż będzie złociste z obu stron.

60 g różyczek kalafiora – 4 łyżki mrożonej edamame – 1 łyżeczka soli – 4 strączki groszku cukrowego

Blanszuj kalafiora i edamame w osolonej wrzącej wodzie przez około 3 minuty. Groszek cukrowy umyj i gotuj przez około 1 minutę, a następnie opłucz pod zimną wodą.

240 g makaronu ramen (wegańskiego) – 4 pomidorki koktajlowe

Ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przepłucz makaron zimną wodą i rozdziel między 2 talerze. Na wierzchu ułóż tofu i warzywa z kroków 2 i 3. Udekoruj ramen połówkami pomidorków koktajlowych. Podawaj z sosem pomidorowym do maczania.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.