

Wegański pomidorowy tsukemen
Wegański tsukemen z makaronem w bogatym sosie pomidorowym i świeżymi warzywami. Rozkoszuj się jego cierpkim, aromatycznym i orzeźwiającym smakiem, a ostrość dostosuj do swoich upodobań.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

1 czerwona cebula – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek – 200 ml sosu pomidorowego – 140 ml mleka sojowego – 100 ml wody – 4 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman – 4 g chili w proszku
Cebulę i czosnek pokrój i podsmaż na oliwie na małej patelni i na małym ogniu. Dodaj sos pomidorowy, mleko sojowe, 100 ml wody i Bazę do zupy ramen Kikkoman. Gotuj przez 1 minutę i zdejmij z ognia. Wymieszaj z chili w proszku i rozdziel między 2 miski.
Krok 2

3 łyżki oleju słonecznikowego – 4 plasterki plasterki cukinii (5 mm – 1 cm grubości) – 4 cienkie plasterki dyni – 200 g tofu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 30 g mąki
Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju i smaż cukinię i dynię, aż się zezłocą. Przekrój tofu na pół i marynuj w Sosie sojowym Kikkoman i Słodkiej przyprawie mirin Kikkoman przez około 10 minut. Obtocz zamarynowane tofu w mące i smaż z obu stron na tej samej patelni, aż będzie złociste z obu stron.
Krok 3

60 g różyczek kalafiora – 4 łyżki mrożonej edamame – 1 łyżeczka soli – 4 strączki groszku cukrowego
Blanszuj kalafiora i edamame w osolonej wrzącej wodzie przez około 3 minuty. Groszek cukrowy umyj i gotuj przez około 1 minutę, a następnie opłucz pod zimną wodą.
Krok 4

240 g makaronu ramen (wegańskiego) – 4 pomidorki koktajlowe
Ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przepłucz makaron zimną wodą i rozdziel między 2 talerze. Na wierzchu ułóż tofu i warzywa z kroków 2 i 3. Udekoruj ramen połówkami pomidorków koktajlowych. Podawaj z sosem pomidorowym do maczania.
Wskazówka
ID przepisu: 1476
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej