

Stir-fry z chrupiącą kaczką i warzywami w sosie śliwkowo-sojowym
Odkryj bogate połączenie przyprawy pięciu smaków i sosu śliwkowego z kaczką stir-fry po chińskim, która perfekcyjnie komponuje się zarówno z makaronem, jak i ryżem.
Składniki
Kaczka:
Stir-fry:
Przygotowanie
Krok 1
Umieść udka kaczki w rondlu. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, wodę i przyprawy. Pokrój czosnek i imbir w plasterki i dodaj do rondla. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 45 minut lub do momentu, aż mięso zmięknie.
Krok 2
Pokrój cebulę w paski. Posiekaj czosnek. Drobno posiekaj lub zetrzyj imbir. Posiekaj chili. Pokrój pak choi w paski i śliwkę w kostkę. Pokrój grzyby shiitake na małe kawałki. Posiekaj dymkę. Oddziel ugotowane mięso kaczki od kości i pokrój na małe kawałki.
Krok 3
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj kawałki kaczki i krótko podsmaż. Dodaj cebulę, czosnek, chili i imbir i smaż przez około 1 minutę. Dodaj pak choi, grzyby, groszek cukrowy i (opcjonalnie) pędy bambusa. Smaż przez około minutę. Po chwili dodaj sos śliwkowy, Sos sojowy Kikkoman i pokrojoną w kostkę śliwkę. Smaż krótko, a następnie dodaj posiekaną dymkę.
Krok 4
Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym.
Wskazówka:
Danie będzie również smakować wyśmienicie z ryżem. Możesz też użyć dowolnych warzyw.
ID przepisu: 1397
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej