Stir-fry z chrupiącą kaczką i warzywami w sosie śliwkowo-sojowym
Stir-fry z chrupiącą kaczką i warzywami w sosie śliwkowo-sojowym

Stir-fry z chrupiącą kaczką i warzywami w sosie śliwkowo-sojowym

5 1 Oceny
Czas ogółem75 min
15 minCzas przygotowania
60 minCzas gotowania

Odkryj bogate połączenie przyprawy pięciu smaków i sosu śliwkowego z kaczką stir-fry po chińskim, która perfekcyjnie komponuje się zarówno z makaronem, jak i ryżem.

Składniki

2 porcj(e/i)

Kaczka:

2 
udka z kaczki
300 ml
wody
1 łyżeczka
przyprawy pięciu smaków (lub przypraw takich jak cynamon, anyż gwiazdkowy, kolendra itp.)
3 
ząbki czosnku
3 cm
świeżego imbiru

Stir-fry:

1 
czerwona cebula
3 
ząbki czosnku
3 cm
świeżego imbiru
1 
papryczka chili
1 
pak choi
1 
śliwka (opcjonalnie)
100 g
grzybów shiitake (lub boczniaków)
 ½ pęczek
cebuli dymki lub grubego szczypiorku
1 garść
groszku cukrowego
3 ½ łyżki
chińskiego sosu śliwkowego
50 g
pędów bambusa z puszki (opcjonalnie)
Olej do smażenia (np. rzepakowy)
300 g
makaronu ryżowego, ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Wartości odżywcze (na porcję)2930 kJ / 812 kcal
48 gTłuszcz
42 gBiałko
49 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Umieść udka kaczki w rondlu. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, wodę i przyprawy. Pokrój czosnek i imbir w plasterki i dodaj do rondla. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 45 minut lub do momentu, aż mięso zmięknie.

Krok 2

Pokrój cebulę w paski. Posiekaj czosnek. Drobno posiekaj lub zetrzyj imbir. Posiekaj chili. Pokrój pak choi w paski i śliwkę w kostkę. Pokrój grzyby shiitake na małe kawałki. Posiekaj dymkę. Oddziel ugotowane mięso kaczki od kości i pokrój na małe kawałki.

Krok 3

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj kawałki kaczki i krótko podsmaż. Dodaj cebulę, czosnek, chili i imbir i smaż przez około 1 minutę. Dodaj pak choi, grzyby, groszek cukrowy i (opcjonalnie) pędy bambusa. Smaż przez około minutę. Po chwili dodaj sos śliwkowy, Sos sojowy Kikkoman i pokrojoną w kostkę śliwkę. Smaż krótko, a następnie dodaj posiekaną dymkę.

Krok 4

Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym.

Wskazówka:

Danie będzie również smakować wyśmienicie z ryżem. Możesz też użyć dowolnych warzyw.

ID przepisu: 1397

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umieść udka kaczki w rondlu. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, wodę i przyprawy. Pokrój czosnek i imbir w plasterki i dodaj do rondla. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 45 minut lub do momentu, aż mięso zmięknie.

Pokrój cebulę w paski. Posiekaj czosnek. Drobno posiekaj lub zetrzyj imbir. Posiekaj chili. Pokrój pak choi w paski i śliwkę w kostkę. Pokrój grzyby shiitake na małe kawałki. Posiekaj dymkę. Oddziel ugotowane mięso kaczki od kości i pokrój na małe kawałki.

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj kawałki kaczki i krótko podsmaż. Dodaj cebulę, czosnek, chili i imbir i smaż przez około 1 minutę. Dodaj pak choi, grzyby, groszek cukrowy i (opcjonalnie) pędy bambusa. Smaż przez około minutę. Po chwili dodaj sos śliwkowy, Sos sojowy Kikkoman i pokrojoną w kostkę śliwkę. Smaż krótko, a następnie dodaj posiekaną dymkę.

Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.