Serowa zapiekanka makaronowa z dynią i nori
Przepis na esencję jesieni: sycąca zapiekanka makaronowa z dynią, serem i nutą curry, zwieńczona wodorostami nori i sezamem. Perfekcyjny rozgrzewający posiłek na pierwsze chłodniejsze dni.
Przygotowanie
Krok 1
120 g krótkiego makaronu, np. penne lub kolanek
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
120 g dyni Hokkaido – 300 ml mleka – 10 g żółtej pasty curry – 40 g masła – 25 g mąki pszennej – 50 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 75 g sera cheddar – 50 g twardego sera mozzarella
Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z mlekiem i pastą curry. Gotuj przez 5 minut. Rozpuść masło na patelni i dodaj mąkę. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Dodaj mleko i dynię i mieszaj energicznie, aż składniki się połączą. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, starty cheddar i startą mozzarellę. Mieszaj i podgrzewaj, aż sery się roztopią.
Krok 3
1 arkusz nori – 1 łyżeczka czarnego sezamu – 1 łyżeczka kolendry
Wymieszaj sos z kroku 2 z makaronem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, aż zapiekanka się zezłoci. Pokrusz nori. Podawaj zapiekankę pokrojoną na porcje, udekorowaną nori, czarnym sezamem i kolendrą.
Wskazówka:
Możesz urozmaić przepis o inne warzywa, na przykład groszek, cukinię lub pieczarki.
ID przepisu: 1373
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej