Serowa zapiekanka makaronowa z dynią i nori
Serowa zapiekanka makaronowa z dynią i nori

Serowa zapiekanka makaronowa z dynią i nori

5 1 Oceny
Czas ogółem60 min
20 minCzas przygotowania
40 minCzas gotowania

Przepis na esencję jesieni: sycąca zapiekanka makaronowa z dynią, serem i nutą curry, zwieńczona wodorostami nori i sezamem. Perfekcyjny rozgrzewający posiłek na pierwsze chłodniejsze dni.

Składniki

2 porcj(e/i)

Makaron:

120 g
krótkiego makaronu, np. penne lub kolanek

Sos:

120 g
dyni Hokkaido
300 ml
mleka
10 g
żółtej pasty curry
40 g
masła
25 g
mąki pszennej
75 g
sera cheddar
50 g
twardego sera mozzarella

Przybranie:

1 
arkusz nori
1 łyżeczka
czarnego sezamu
1 łyżeczka
kolendry
Wartości odżywcze (na porcję)1641 kJ / 392 kcal
30,3 gTłuszcz
33,2 gBiałko
66,4 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

120 g krótkiego makaronu, np. penne lub kolanek

Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

120 g dyni Hokkaido – 300 ml mleka – 10 g żółtej pasty curry – 40 g masła – 25 g mąki pszennej – 50 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman75 g sera cheddar – 50 g twardego sera mozzarella

Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z mlekiem i pastą curry. Gotuj przez 5 minut. Rozpuść masło na patelni i dodaj mąkę. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Dodaj mleko i dynię i mieszaj energicznie, aż składniki się połączą. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, starty cheddar i startą mozzarellę. Mieszaj i podgrzewaj, aż sery się roztopią.

Krok 3

1  arkusz nori – 1 łyżeczka czarnego sezamu – 1 łyżeczka kolendry

Wymieszaj sos z kroku 2 z makaronem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, aż zapiekanka się zezłoci. Pokrusz nori. Podawaj zapiekankę pokrojoną na porcje, udekorowaną nori, czarnym sezamem i kolendrą.

Wskazówka:

Możesz urozmaić przepis o inne warzywa, na przykład groszek, cukinię lub pieczarki.

ID przepisu: 1373

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

120 g krótkiego makaronu, np. penne lub kolanek

Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

120 g dyni Hokkaido – 300 ml mleka – 10 g żółtej pasty curry – 40 g masła – 25 g mąki pszennej – 50 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman75 g sera cheddar – 50 g twardego sera mozzarella

Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z mlekiem i pastą curry. Gotuj przez 5 minut. Rozpuść masło na patelni i dodaj mąkę. Smaż na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Dodaj mleko i dynię i mieszaj energicznie, aż składniki się połączą. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, starty cheddar i startą mozzarellę. Mieszaj i podgrzewaj, aż sery się roztopią.

1 arkusz nori – 1 łyżeczka czarnego sezamu – 1 łyżeczka kolendry

Wymieszaj sos z kroku 2 z makaronem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, aż zapiekanka się zezłoci. Pokrusz nori. Podawaj zapiekankę pokrojoną na porcje, udekorowaną nori, czarnym sezamem i kolendrą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.