Kremowy ramen carbonara
Kremowy ramen carbonara

Kremowy ramen carbonara

5 1 Oceny
Czas ogółem20 min
5 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Śmiała reinterpretacja ramenu - kremowy makaron w stylu carbonara z chrupiącym boczkiem, pikantnym akcentem i Bazą do zupy ramen Kikkoman, która nadaje dodatkowej głębi.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
jajka
2 
żółtka
70 g
startego parmezanu
80 g
boczku
60 g
kalafiora
40 g
cukinii
40 g
czerwonej papryki
2 łyżki
oliwy z oliwek
370 ml
gorącej wody
200 g
makaronu ramen
2 szczypty
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki
posiekanego szczypiorku
Wartości odżywcze (na porcję)3016 kJ / 718 kcal
45,9 gTłuszcz
37,2 gBiałko
36,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2  jajka – 2  żółtka – 30 g startego parmezanu

W małej misce wymieszaj jajka, żółtka i parmezan.

Krok 2

80 g boczku – 60 g kalafiora – 40 g cukinii – 2 łyżki oliwy z oliwek – 40 g czerwonej papryki – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman100 ml gorącej wody

Pokrój boczek na kawałki o długości 2 cm. Kalafiora i cukinię pokrój na kawałki wielkości kęsa, a czerwoną paprykę w cienkie plasterki.
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj boczek i kalafiora i smaż na małym ogniu. Gdy boczek będzie gotowy, dodaj paprykę i cukinię i również je podsmaż.
Wlej 100 ml gorącej wody, doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz ogień. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i odstaw.

Krok 3

200 g makaronu ramen – 3 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman90 ml Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman200 ml gorącej wody

Przygotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dodaj na patelnię z kroku 2. Wymieszaj i odstaw na około 3 minuty. Przygotuj zupę: w rondlu lub misce wymieszaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, Bazę do zupy ramen Kikkoman i 270 ml gorącej wody. Trzymaj w cieple.

Krok 4

Jajka z kroku 1 dodaj na patelnię z kroku 2. Ostrożnie podgrzej i wyłącz ogień, kiedy mieszanka zacznie gęstnieć.

Krok 5

40 g startego parmezanu – 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu – 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Rozdziel mieszankę z kroku 4 między 2 miski. Naokoło mieszanki wlej zupę z kroku 3. Udekoruj resztą parmezanu, pieprzem i szczypiorkiem. Podawaj.

Wskazówka

ID przepisu: 1475

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 jajka – 2 żółtka – 30 g startego parmezanu

W małej misce wymieszaj jajka, żółtka i parmezan.

80 g boczku – 60 g kalafiora – 40 g cukinii – 2 łyżki oliwy z oliwek – 40 g czerwonej papryki – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman100 ml gorącej wody

Pokrój boczek na kawałki o długości 2 cm. Kalafiora i cukinię pokrój na kawałki wielkości kęsa, a czerwoną paprykę w cienkie plasterki.
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj boczek i kalafiora i smaż na małym ogniu. Gdy boczek będzie gotowy, dodaj paprykę i cukinię i również je podsmaż.
Wlej 100 ml gorącej wody, doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz ogień. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i odstaw.

200 g makaronu ramen – 3 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman90 ml Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman200 ml gorącej wody

Przygotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dodaj na patelnię z kroku 2. Wymieszaj i odstaw na około 3 minuty. Przygotuj zupę: w rondlu lub misce wymieszaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, Bazę do zupy ramen Kikkoman i 270 ml gorącej wody. Trzymaj w cieple.

Jajka z kroku 1 dodaj na patelnię z kroku 2. Ostrożnie podgrzej i wyłącz ogień, kiedy mieszanka zacznie gęstnieć.

40 g startego parmezanu – 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu – 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Rozdziel mieszankę z kroku 4 między 2 miski. Naokoło mieszanki wlej zupę z kroku 3. Udekoruj resztą parmezanu, pieprzem i szczypiorkiem. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.