

Kremowy ramen carbonara
Śmiała reinterpretacja ramenu - kremowy makaron w stylu carbonara z chrupiącym boczkiem, pikantnym akcentem i Bazą do zupy ramen Kikkoman, która nadaje dodatkowej głębi.
Przygotowanie
Krok 1

2 jajka – 2 żółtka – 30 g startego parmezanu
W małej misce wymieszaj jajka, żółtka i parmezan.
Krok 2

80 g boczku – 60 g kalafiora – 40 g cukinii – 2 łyżki oliwy z oliwek – 40 g czerwonej papryki – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 100 ml gorącej wody
Pokrój boczek na kawałki o długości 2 cm. Kalafiora i cukinię pokrój na kawałki wielkości kęsa, a czerwoną paprykę w cienkie plasterki.
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj boczek i kalafiora i smaż na małym ogniu. Gdy boczek będzie gotowy, dodaj paprykę i cukinię i również je podsmaż.
Wlej 100 ml gorącej wody, doprowadź do wrzenia, a następnie wyłącz ogień. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman i odstaw.
Krok 3

200 g makaronu ramen – 3 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 90 ml Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman – 200 ml gorącej wody
Przygotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron dodaj na patelnię z kroku 2. Wymieszaj i odstaw na około 3 minuty. Przygotuj zupę: w rondlu lub misce wymieszaj Sos z chili do kimchi Kikkoman, Bazę do zupy ramen Kikkoman i 270 ml gorącej wody. Trzymaj w cieple.
Krok 4

Jajka z kroku 1 dodaj na patelnię z kroku 2. Ostrożnie podgrzej i wyłącz ogień, kiedy mieszanka zacznie gęstnieć.
Krok 5
40 g startego parmezanu – 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu – 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Rozdziel mieszankę z kroku 4 między 2 miski. Naokoło mieszanki wlej zupę z kroku 3. Udekoruj resztą parmezanu, pieprzem i szczypiorkiem. Podawaj.
Wskazówka
ID przepisu: 1475
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej