

Ramen z szynką i marynowanym jajkiem
Z tym prostym przepisem przygotujesz pyszny ramen z wieprzowiną i makaronem. Tradycyjnie japoński, a jednak domowy!
Składniki
Na bazę do ramenu (ok. 6 porcji):
Na marynowane jajka:
Na zupę ramen:
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj bazę do ramenu. Zmieszaj sos sojowy, suszone pomidory i grzyby. Zostaw na noc.
Krok 2
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Umyj pora i pokrój w krążki.
Krok 3
Obierz imbir, pokrój w plasterki. Zagotuj z czosnkiem, porem, bulionem mięsnym, cukrem, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 4
Bazę do ramenu zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Przelej przez drobne sito.
Krok 5
Przygotuj marynowane jajka. Ugotuj i obierz jajka. Zagotuj bulion drobiowy, sos sojowy i cukier. Przelej do woreczka do mrożenia razem z jajkami. Usuń nadmiar powietrza z woreczka i marynuj przez 1-2 godziny.
Krok 6
Ugotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej 3 ½-4 łyżki stołowe bazy do ramenu do czterech misek Donburi. Wlej 350 ml gorącego bulionu do każdej miski. Odcedź makaron i dodaj do zupy.
Krok 7
Pokrój dymkę w krążki i umyj. Przekrój jajka na połowy. Do zupy dodaj szynkę, marynowane jajka i pieczoną cebulę. Udekoruj dymką i wodorostami nori. Oprósz pieprzem i podawaj.
Alternatywnie można użyć Kikkoman bezglutenowy sos sojowy Tamari lub Kikkoman ekologiczny sos sojowy.
ID przepisu: 128
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej