

Ramen caprese z bazylią i pomidorami
Ramen w stylu włoskim z aromatyczną bazylią, nutą czosnku i wyrazistym miksem mozzarelli, pomidorów i świeżych ziół. Tego trzeba spróbować!
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

20 g liści bazylii – 1 ząbek czosnku – 2 ½ łyżki oliwy z oliwek – 10 g orzeszków piniowych
Bazylię posiekaj i zmiksuj na purée z obranym czosnkiem, oliwą i orzeszkami piniowymi.
Krok 2

4 średnie pomidory – 180 g mozzarelli – 10 g liści bazylii – ½ awokado
Pokrój pomidory i mozzarellę na równej wielkości grube plastry (0,5–1 cm). Na dwóch talerzykach ułóż je naprzemiennie tak, aby utworzyły okrąg. Posiekaj bazylię i posyp nią pomidory i mozzarellę. Pokrój miąższ awokado w kostkę i odłóż.
Krok 3

200 g makaronu ramen – 50 ml Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman – 4 łyżeczki Marynata Teriyaki Kikkoman – 540 ml wody
Przygotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bazę do zupy ramen Kikkoman, Marynatę Teriyaki Kikkoman, pesto z kroku 1 i wodę rozdziel po połowie między 2 miski i wymieszaj.
Krok 4
15 g mieszanych, posiekanych orzechów, np. nerkowców – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu – odrobina oliwy z oliwek
Dodaj makaron do zupy. Za pomocą łyżki lub szpatułki ostrożnie nałóż na wierzch kompozycję z pomidora i mozzarelli tak, aby się nie rozpadła. Posyp awokado i orzechami. Przed podaniem udekoruj Sosem sojowym Kikkoman, pieprzem i oliwą.
Wskazówka:
Jeśli masz mało czasu, możesz użyć gotowego pesto Genovese zamiast domowego pesto. Zupa będzie miała wtedy trochę jaśniejszy odcień zieleni.
ID przepisu: 1472
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej