Ramen caprese z bazylią i pomidorami
Ramen caprese z bazylią i pomidorami

Ramen caprese z bazylią i pomidorami

4 1 Oceny
Czas ogółem20 min
10 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Ramen w stylu włoskim z aromatyczną bazylią, nutą czosnku i wyrazistym miksem mozzarelli, pomidorów i świeżych ziół. Tego trzeba spróbować!

Składniki

2 porcj(e/i)
30 g
liści bazylii
1 
ząbek czosnku
2 ½ łyżki
oliwy z oliwek
10 g
orzeszków piniowych
4 
średnie pomidory
180 g
mozzarelli
 ½ 
awokado
200 g
makaronu ramen
540 ml
wody
15 g
mieszanych, posiekanych orzechów, np. nerkowców
1 szczypta
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
odrobina oliwy z oliwek
Wartości odżywcze (na porcję)3623 kJ / 865 kcal
63 gTłuszcz
28 gBiałko
42 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

20 g liści bazylii – 1  ząbek czosnku – 2 ½ łyżki oliwy z oliwek – 10 g orzeszków piniowych

Bazylię posiekaj i zmiksuj na purée z obranym czosnkiem, oliwą i orzeszkami piniowymi.

Krok 2

4  średnie pomidory – 180 g mozzarelli – 10 g liści bazylii –  ½  awokado

Pokrój pomidory i mozzarellę na równej wielkości grube plastry (0,5–1 cm). Na dwóch talerzykach ułóż je naprzemiennie tak, aby utworzyły okrąg. Posiekaj bazylię i posyp nią pomidory i mozzarellę. Pokrój miąższ awokado w kostkę i odłóż.

Krok 3

200 g makaronu ramen – 50 ml Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman4 łyżeczki Marynata Teriyaki Kikkoman540 ml wody

Przygotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bazę do zupy ramen Kikkoman, Marynatę Teriyaki Kikkoman, pesto z kroku 1 i wodę rozdziel po połowie między 2 miski i wymieszaj.

Krok 4

15 g mieszanych, posiekanych orzechów, np. nerkowców – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu – odrobina oliwy z oliwek

Dodaj makaron do zupy. Za pomocą łyżki lub szpatułki ostrożnie nałóż na wierzch kompozycję z pomidora i mozzarelli tak, aby się nie rozpadła. Posyp awokado i orzechami. Przed podaniem udekoruj Sosem sojowym Kikkoman, pieprzem i oliwą.

Wskazówka:

Jeśli masz mało czasu, możesz użyć gotowego pesto Genovese zamiast domowego pesto. Zupa będzie miała wtedy trochę jaśniejszy odcień zieleni.

ID przepisu: 1472

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

20 g liści bazylii – 1 ząbek czosnku – 2 ½ łyżki oliwy z oliwek – 10 g orzeszków piniowych

Bazylię posiekaj i zmiksuj na purée z obranym czosnkiem, oliwą i orzeszkami piniowymi.

4 średnie pomidory – 180 g mozzarelli – 10 g liści bazylii – ½ awokado

Pokrój pomidory i mozzarellę na równej wielkości grube plastry (0,5–1 cm). Na dwóch talerzykach ułóż je naprzemiennie tak, aby utworzyły okrąg. Posiekaj bazylię i posyp nią pomidory i mozzarellę. Pokrój miąższ awokado w kostkę i odłóż.

200 g makaronu ramen – 50 ml Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman4 łyżeczki Marynata Teriyaki Kikkoman540 ml wody

Przygotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bazę do zupy ramen Kikkoman, Marynatę Teriyaki Kikkoman, pesto z kroku 1 i wodę rozdziel po połowie między 2 miski i wymieszaj.

15 g mieszanych, posiekanych orzechów, np. nerkowców – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu – odrobina oliwy z oliwek

Dodaj makaron do zupy. Za pomocą łyżki lub szpatułki ostrożnie nałóż na wierzch kompozycję z pomidora i mozzarelli tak, aby się nie rozpadła. Posyp awokado i orzechami. Przed podaniem udekoruj Sosem sojowym Kikkoman, pieprzem i oliwą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.