Makaron stir-fry z wołowiną i brokułami
Makaron stir-fry z wołowiną i brokułami

Makaron stir-fry z wołowiną i brokułami

Czas ogółem60 min
15 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania
30 minCzas marynowania

To błyskawiczne, sycące i pełne smaku danie stir-fry łączy aromat wołowiny marynowanej w sosie tataki z soczystymi warzywami.

Składniki

2 porcj(e/i)

Marynata:

300 g
polędwicy wołowej
2 
ząbki czosnku
1 łyżeczka
miodu
50 ml
wina ryżowego lub sake

Stir-fry:

250 g
wstępnie ugotowanego makaronu pszennego
250 g
brokułów
3 
ząbki czosnku
2 ½ cm
świeżego imbiru
100 g
zielonej fasolki (wstępnie blanszowanej)
1 łyżka
prażonego sezamu
 ½ pęczek
świeżej kolendry
1 pęczek
cebuli dymki
Olej do smażenia (np. rzepakowy)

Przybranie:

Prażone orzechy nerkowca (opcjonalnie)
Wartości odżywcze (na porcję)4876 kJ / 1164 kcal
39 gTłuszcz
60 gBiałko
143 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój mięso w paski. Rozgnieć czosnek w prasce i przełóż do miski razem z wołowiną. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, miód, wino ryżowe i Olej sezamowy Kikkoman. Wymieszaj i marynuj przez co najmniej 30 minut.

Krok 2

Podziel brokuły na małe różyczki. Posiekaj czosnek i imbir. Pokrój fasolkę na kawałki o długości 2-3 cm. Białe części dymki drobno pokrój, a zielone pokrój na paski o długości 2-3 cm. Posiekaj kolendrę i odłóż na bok.

Krok 3

Rozgrzej odrobinę oleju w woku. Wyjmij mięso z marynaty i usuń jej nadmiar. Umieść mięso w woku i smaż, aż zacznie brązowieć. Dodaj czosnek, imbir i białe części dymki i wymieszaj. Po 1 minucie dodaj brokuły i fasolkę i smaż przez około 1 minutę. Dodaj ugotowany wcześniej makaron i wymieszaj. Na koniec dodaj zielone części dymki, posiekaną kolendrę, prażony sezam i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj.

LUB:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Wyjmij mięso z marynaty i lekko je osusz. Umieść je na patelni i smaż, aż zacznie brązowieć. Zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię dodaj czosnek, imbir i białą część dymki i wymieszaj. Po 1 minucie dodaj brokuły i zieloną fasolkę i smaż przez około 3 minuty lub do momentu, aż zmiękną. Dodaj wołowinę i wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Na koniec dodaj zielone części dymki, posiekaną kolendrę, prażony sezam i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj.

Wskazówka:

Danie można podać również z ugotowanym ryżem.

ID przepisu: 1399

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój mięso w paski. Rozgnieć czosnek w prasce i przełóż do miski razem z wołowiną. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, miód, wino ryżowe i Olej sezamowy Kikkoman. Wymieszaj i marynuj przez co najmniej 30 minut.

Podziel brokuły na małe różyczki. Posiekaj czosnek i imbir. Pokrój fasolkę na kawałki o długości 2-3 cm. Białe części dymki drobno pokrój, a zielone pokrój na paski o długości 2-3 cm. Posiekaj kolendrę i odłóż na bok.

Rozgrzej odrobinę oleju w woku. Wyjmij mięso z marynaty i usuń jej nadmiar. Umieść mięso w woku i smaż, aż zacznie brązowieć. Dodaj czosnek, imbir i białe części dymki i wymieszaj. Po 1 minucie dodaj brokuły i fasolkę i smaż przez około 1 minutę. Dodaj ugotowany wcześniej makaron i wymieszaj. Na koniec dodaj zielone części dymki, posiekaną kolendrę, prażony sezam i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj.

LUB:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Wyjmij mięso z marynaty i lekko je osusz. Umieść je na patelni i smaż, aż zacznie brązowieć. Zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię dodaj czosnek, imbir i białą część dymki i wymieszaj. Po 1 minucie dodaj brokuły i zieloną fasolkę i smaż przez około 3 minuty lub do momentu, aż zmiękną. Dodaj wołowinę i wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Na koniec dodaj zielone części dymki, posiekaną kolendrę, prażony sezam i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.