

Ramen z krewetkami w maśle miso
Prosty sposób na bogaty ramen miso - wystarczy, że rozpuścisz miso w Bazie do zupy ramen Kikkoman. Krewetki smażone w Sosie sojowym Kikkoman i kukurydza doskonale dopełnią całości.
Przygotowanie
Krok 1

120 g krewetek gotowych do obróbki termicznej – 1 ząbek czosnku – 4 łyżeczki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Krewetki osusz. Drobno posiekaj czosnek. Rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek na patelni na małym ogniu. Gdy czosnek zacznie wydzielać aromat, dodaj krewetki. Podsmaż i dopraw 1 łyżką Sosu sojowego Kikkoman.
Krok 2

140 g kukurydzy (z puszki) – 1 łyżeczka soli
Podgrzewaj kukurydzę w niewielkiej ilości osolonej wody przez około 1 minutę.
Krok 3

60 g pieczarek – 60 g boczniaków – 25 g niesolonego masła – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Pokrój grzyby na kawałki wielkości kęsa. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż grzyby. Wymieszaj grzyby z Sosem sojowym Kikkoman, a następnie usuń je z patelni.
Krok 4

20 g niesolonego masła – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 120 g liści młodego szpinaku
Rozpuść masło na tej samej patelni. Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie. Następnie dopraw Sosem sojowym Kikkoman.
Krok 5

200 g makaronu ramen – 40 g białego miso – 3 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman – 540 ml wody
Przygotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj i zagotuj miso, Bazę do zupy ramen Kikkoman i 540 ml wody. Rozdziel makaron między 2 miski i zalej bulionem. Na środku ułóż krewetki, kukurydzę i grzyby.
Krok 6

30 g niesolonego masła
Zwieńcz ramen małymi kawałkami masła i podawaj.
Wskazówka:
Zamiast krewetek możesz użyć filetu z łososia.
ID przepisu: 1474
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej