Ramen z krewetkami w maśle miso
Ramen z krewetkami w maśle miso

Ramen z krewetkami w maśle miso

Czas ogółem20 min
5 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Prosty sposób na bogaty ramen miso - wystarczy, że rozpuścisz miso w Bazie do zupy ramen Kikkoman. Krewetki smażone w Sosie sojowym Kikkoman i kukurydza doskonale dopełnią całości.

Składniki

2 porcj(e/i)
120 g
krewetek gotowych do obróbki termicznej
1 
ząbek czosnku
4 łyżeczki
oliwy z oliwek
140 g
kukurydzy (z puszki)
1 łyżeczka
soli
60 g
pieczarek
60 g
boczniaków
75 g
niesolonego masła
120 g
liści młodego szpinaku
200 g
makaronu ramen
40 g
białego miso
540 ml
wody
Wartości odżywcze (na porcję)2939 kJ / 701 kcal
47,2 gTłuszcz
22,2 gBiałko
41,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

120 g krewetek gotowych do obróbki termicznej – 1  ząbek czosnku – 4 łyżeczki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Krewetki osusz. Drobno posiekaj czosnek. Rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek na patelni na małym ogniu. Gdy czosnek zacznie wydzielać aromat, dodaj krewetki. Podsmaż i dopraw 1 łyżką Sosu sojowego Kikkoman.

Krok 2

140 g kukurydzy (z puszki) – 1 łyżeczka soli

Podgrzewaj kukurydzę w niewielkiej ilości osolonej wody przez około 1 minutę.

Krok 3

60 g pieczarek – 60 g boczniaków – 25 g niesolonego masła –  ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Pokrój grzyby na kawałki wielkości kęsa. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż grzyby. Wymieszaj grzyby z Sosem sojowym Kikkoman, a następnie usuń je z patelni.

Krok 4

20 g niesolonego masła –  ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman120 g liści młodego szpinaku

Rozpuść masło na tej samej patelni. Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie. Następnie dopraw Sosem sojowym Kikkoman.

Krok 5

200 g makaronu ramen – 40 g białego miso – 3 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman540 ml wody

Przygotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj i zagotuj miso, Bazę do zupy ramen Kikkoman i 540 ml wody. Rozdziel makaron między 2 miski i zalej bulionem. Na środku ułóż krewetki, kukurydzę i grzyby.

Krok 6

30 g niesolonego masła

Zwieńcz ramen małymi kawałkami masła i podawaj.

Wskazówka:

 Zamiast krewetek możesz użyć filetu z łososia.

ID przepisu: 1474

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

120 g krewetek gotowych do obróbki termicznej – 1 ząbek czosnku – 4 łyżeczki oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Krewetki osusz. Drobno posiekaj czosnek. Rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek na patelni na małym ogniu. Gdy czosnek zacznie wydzielać aromat, dodaj krewetki. Podsmaż i dopraw 1 łyżką Sosu sojowego Kikkoman.

140 g kukurydzy (z puszki) – 1 łyżeczka soli

Podgrzewaj kukurydzę w niewielkiej ilości osolonej wody przez około 1 minutę.

60 g pieczarek – 60 g boczniaków – 25 g niesolonego masła – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Pokrój grzyby na kawałki wielkości kęsa. Rozgrzej masło na patelni i podsmaż grzyby. Wymieszaj grzyby z Sosem sojowym Kikkoman, a następnie usuń je z patelni.

20 g niesolonego masła – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman120 g liści młodego szpinaku

Rozpuść masło na tej samej patelni. Dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie. Następnie dopraw Sosem sojowym Kikkoman.

200 g makaronu ramen – 40 g białego miso – 3 łyżki Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman540 ml wody

Przygotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj i zagotuj miso, Bazę do zupy ramen Kikkoman i 540 ml wody. Rozdziel makaron między 2 miski i zalej bulionem. Na środku ułóż krewetki, kukurydzę i grzyby.

30 g niesolonego masła

Zwieńcz ramen małymi kawałkami masła i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.