

Ramen curry ze sznyclem teriyaki
Ramen, jakiego jeszcze nie było: chrupiący kotlet marynowany w Marynacie Teriyaki Kikkoman podawany z aromatyczną zupą curry. Wszystko, co najlepsze, w jednym daniu!
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

2 sznycle wieprzowe (ok. 130 g każdy) – 100 ml Marynata Teriyaki Kikkoman – 40 g mąki – 2 jajka – 50 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu
Mięso umieść między dwiema warstwami folii spożywczej lub w woreczku do mrożenia. Używając tłuczka do mięsa lub rondla z uchwytem, ostrożnie rozbij mięso, aż powstanie cienki kotlet. Marynuj w Marynacie Teriyaki Kikkoman przez ok. 15 minut. Obtocz zamarynowany sznycel w mące, następnie w roztrzepanych jajkach, a na koniec w Panko Kikkoman.
Krok 2

40 g niesolonego masła – 2 ½ łyżki oleju słonecznikowego
Masło i olej podgrzej na patelni. Gdy masło się rozpuści, dodaj sznycla i smaż z obu stron, aż będzie chrupiący i złocistobrązowy.
Krok 3

½ kapusty stożkowej – 1 czerwona cebula – 1 mini pak choi – 4 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki oleju słonecznikowego
Pokrój kapustę na małe kawałki i podsmaż na patelni z 1 łyżką oleju na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżeczkę Sosu sojowego Kikkoman, krótko podsmaż i usuń z patelni. Pokrój cebulę w paski, podsmaż z ½ łyżki rozgrzanego oleju i dopraw 2 łyżeczkami Sosu sojowego Kikkoman. Pokrój pak choi w szerokie paski, podsmaż z ½ łyżki oleju i dodaj 1 łyżeczkę Sosu sojowego Kikkoman.
Krok 4

200 g makaronu ramen – 10 g curry – 50 ml Skoncentrowana Baza do Zupy Makaronowej w Stylu Japońskim - Ramen Smak Shoyu (sos Sojowy) Kikkoman – 4 łyżeczki świeżej śmietany – 540 ml gorącej wody
Przygotuj makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rondla wlej Bazę do zupy ramen Kikkoman, śmietanę, 540 ml gorącej wody i dodaj curry. Dobrze wymieszaj i podgrzej. Sznycla pokrój w paski. Rozdziel ugotowany makaron między 2 miski. Dodaj gorący curry ramen, a na wierzchu ułóż warzywa i sznycla.
Krok 5

2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 2 łyżki majonezu – kilka liści pietruszki
Wymieszaj Sos z chili do kimchi Kikkoman z majonezem i skrop sznycla. Pozostały sos możesz wykorzystać jako dip. Posyp ramen pietruszką i podawaj.
Wskazówka
ID przepisu: 1473
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej