Smażony makaron udon z tofu i grzybami
Połączenie europejskich inspiracji z azjatyckimi technikami kulinarnymi. To zdrowe, wegetariańskie danie w stylu fusion jest również cudownie treściwe dzięki japońskiemu makaranowi udon. Możesz wykorzystać dowolne grzyby, ale najlepiej sprawdzi się mieszanka gatunków azjatyckich i europejskich.
Składniki
Tofu:
Grzyby:
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój tofu w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, miód, czosnek, wino ryżowe i tymianek. Dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Pokrój grzyby na równe kawałki. Drobno posiekaj czosnek i pokrój pora.
Krok 3
Rozgrzej odrobinę oleju do smażenia na patelni. Odcedź tofu z marynaty i smaż na patelni, aż się zezłoci. Zachowaj marynatę. Zdejmij tofu z patelni.
Krok 4
Ponownie rozgrzej patelnię i smaż grzyby na dużym ogniu przez 1-2 minuty, aż zaczną brązowieć. Dodaj czosnek i pora i smaż przez około 1 minutę. Dodaj szpinak i tofu i smaż przez kolejną 1 minutę. Dodaj makaron udon, Sos sojowy Kikkoman i zioła i dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałą marynatę. Smaż wszystko przez około 1 minutę.
Krok 5
Podawaj gotowe danie na talerzach.
ID przepisu: 1390
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej