Smażony makaron udon z tofu i grzybami
Smażony makaron udon z tofu i grzybami

Smażony makaron udon z tofu i grzybami

Czas ogółem25 min
10 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Połączenie europejskich inspiracji z azjatyckimi technikami kulinarnymi. To zdrowe, wegetariańskie danie w stylu fusion jest również cudownie treściwe dzięki japońskiemu makaranowi udon. Możesz wykorzystać dowolne grzyby, ale najlepiej sprawdzi się mieszanka gatunków azjatyckich i europejskich.

Składniki

2 porcj(e/i)

Tofu:

150 g
tofu
1 łyżeczka
miodu
1 
ząbek czosnku, posiekany
80 ml
wina ryżowego
1 
gałązka świeżego tymianku

Grzyby:

150 g
boczniaków
150 g
pieczarek
150 g
grzybów leśnych
150 g
grzybów azjatyckich
3 
ząbki czosnku
1 
kawałek pora (tylko biała część)
1 garść
szpinaku baby
400 g
makaronu udon
1-2 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
Olej do smażenia (np. rzepakowy)
Wartości odżywcze (na porcję)2658 kJ / 635 kcal
18 gTłuszcz
28 gBiałko
98 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój tofu w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, miód, czosnek, wino ryżowe i tymianek. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Pokrój grzyby na równe kawałki. Drobno posiekaj czosnek i pokrój pora.

Krok 3

Rozgrzej odrobinę oleju do smażenia na patelni. Odcedź tofu z marynaty i smaż na patelni, aż się zezłoci. Zachowaj marynatę. Zdejmij tofu z patelni.

Krok 4

Ponownie rozgrzej patelnię i smaż grzyby na dużym ogniu przez 1-2 minuty, aż zaczną brązowieć. Dodaj czosnek i pora i smaż przez około 1 minutę. Dodaj szpinak i tofu i smaż przez kolejną 1 minutę. Dodaj makaron udon, Sos sojowy Kikkoman i zioła i dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałą marynatę. Smaż wszystko przez około 1 minutę.

Krok 5

Podawaj gotowe danie na talerzach.

ID przepisu: 1390

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój tofu w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, miód, czosnek, wino ryżowe i tymianek. Dokładnie wymieszaj.

Pokrój grzyby na równe kawałki. Drobno posiekaj czosnek i pokrój pora.

Rozgrzej odrobinę oleju do smażenia na patelni. Odcedź tofu z marynaty i smaż na patelni, aż się zezłoci. Zachowaj marynatę. Zdejmij tofu z patelni.

Ponownie rozgrzej patelnię i smaż grzyby na dużym ogniu przez 1-2 minuty, aż zaczną brązowieć. Dodaj czosnek i pora i smaż przez około 1 minutę. Dodaj szpinak i tofu i smaż przez kolejną 1 minutę. Dodaj makaron udon, Sos sojowy Kikkoman i zioła i dobrze wymieszaj. Dodaj pozostałą marynatę. Smaż wszystko przez około 1 minutę.

Podawaj gotowe danie na talerzach.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.