Wegański chlebek bananowy z kardamonem
Wegański chlebek bananowy z kardamonem

Wegański chlebek bananowy z kardamonem

Czas ogółem 1 godz.
15 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania

Wilgotny, aromatyczny chlebek bananowy z kardamonem. Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli podkreśla słodycz bananów i glazury z syropu klonowego, jednocześnie dodając głębi i subtelnego posmaku umami.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
dojrzałe banany (ok. 200 g)
1 łyżka
soku z cytryny
80 ml
oleju roślinnego
100 ml
mleka roślinnego (np. owsianego)
200 g
mąki pszennej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki
sody oczyszczonej
80 g
brązowego cukru
1 łyżeczka
mielonego kardamonu

Glazura klonowo-sojowa:

1 łyżeczka
oleju kokosowego
2 łyżki
syropu klonowego

Dodatkowo:

1 
banan (ok. 100 g), przekrojony na pół
50 g
borówek

Wartości odżywcze (na porcję)

1.527 kJ / 365 kcal
12 gTłuszcz
6 gBiałko
56 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2  dojrzałe banany (ok. 200 g) – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli80 ml oleju roślinnego – 100 ml mleka roślinnego (np. owsianego)

Banany rozgnieć na purée. Dodaj sok z cytryny, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, olej i mleko. Dobrze wymieszaj.

Krok 2

200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia –  ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 80 g brązowego cukru – 1 łyżeczka mielonego kardamonu

W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i kardamon. Dodaj mokre składniki i mieszaj, aż się połączą. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 3

1 łyżeczka oleju kokosowego – 2 łyżki syropu klonowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1  banan (około 100 g), przekrojony na pół

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj syrop klonowy i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Umieść na patelni przekrojonego na pół banana i karmelizuj go przez 1 minutę z każdej strony.

Krok 4

50 g borówek

Ułóż plasterki karmelizowanego banana na cieście i polej resztą glazury z patelni. Udekoruj borówkami. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Odstaw chlebek bananowy do ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.

Wskazówka

Zamiast Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli możesz użyć klasycznego Sosu sojowego Kikkoman lub Bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman. Oba sosy są wegańskie.

ID przepisu: 1637

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Gotowanie krok po kroku staje się proste! Tapnij, żeby zacząć.

2 dojrzałe banany (ok. 200 g) – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli80 ml oleju roślinnego – 100 ml mleka roślinnego (np. owsianego)

Banany rozgnieć na purée. Dodaj sok z cytryny, Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli, olej i mleko. Dobrze wymieszaj.

200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 80 g brązowego cukru – 1 łyżeczka mielonego kardamonu

W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i kardamon. Dodaj mokre składniki i mieszaj, aż się połączą. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

1 łyżeczka oleju kokosowego – 2 łyżki syropu klonowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli1 banan (około 100 g), przekrojony na pół

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj syrop klonowy i Sos sojowy Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Umieść na patelni przekrojonego na pół banana i karmelizuj go przez 1 minutę z każdej strony.

50 g borówek

Ułóż plasterki karmelizowanego banana na cieście i polej resztą glazury z patelni. Udekoruj borówkami. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Odstaw chlebek bananowy do ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Inspirujące przepisy

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.