

Wegańskie curry aloo gobi
Smakowite wegańskie danie z ziemniakami, kalafiorem i aromatycznymi przyprawami, wzbogacone o porcję umami dzięki Sosowi sojowemu Kikkoman. Pożywna i sycąca potrawa popularna w kuchni indyjskiej.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

40 g orzechów nerkowca – 250 ml wrzącej wody – 200 g ziemniaków – 400 g kalafiora
Zalej orzechy nerkowca wrzątkiem. Ziemniaki obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Umyj i osusz kalafiora, a następnie pokrój na różyczki.
Krok 2

1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka kminu – 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry – ¼ pieprzu cayenne – ½ łyżeczka garam masala – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Przyprawy umieść w misce. Dodaj olej i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj na pastę. Pokryj pastą przygotowane warzywa.
Rozłóż warzywa na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut.
Krok 3

1 łyżka oleju rzepakowego – 1 cebula, posiekana – 3 ząbki czosnku, posiekane – 1 cm kawałek imbiru – ½ łyżeczka garam masala – ½ łyżeczka kminu – ¼ łyżeczka pieprzu cayenne – ½ łyżeczka mielonych nasion kolendry – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 200 g pomidorów w puszce
Podsmażaj posiekaną cebulę na 1 łyżce oleju, aż się zeszkli. Następnie dodaj posiekany czosnek, imbir i przyprawy (garam masala, kmin, pieprz cayenne i kolendrę). Podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, pomidory i odsączone nerkowce z kroku 1. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Krok 4

250 ml mleczka kokosowego – 1 łyżka świeżej kolendry – 400 g ugotowanego ryżu
Do sosu z kroku 3 dodaj mleczko kokosowe i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj z pieczonymi warzywami i gotuj przez 2 minuty. Podawaj ryż polany sosem z warzywami i udekorowany świeżą kolendrą.
Wskazówka:
Zamiast Sosu sojowego Kikkoman możesz także użyć: Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli, Bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman i Ekologicznego sosu sojowego Kikkoman.
Zamiast piec ziemniaki i kalafiora w piekarniku, możesz je podsmażyć, a następnie dodać do sosu.
ID przepisu: 1465
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej