Wegańskie curry aloo gobi
Wegańskie curry aloo gobi

Wegańskie curry aloo gobi

4,6 11 Oceny
Czas ogółem30 min
10 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Smakowite wegańskie danie z ziemniakami, kalafiorem i aromatycznymi przyprawami, wzbogacone o porcję umami dzięki Sosowi sojowemu Kikkoman. Pożywna i sycąca potrawa popularna w kuchni indyjskiej.

Składniki

2 porcj(e/i)
40 g
orzechów nerkowca
250 ml
wrzącej wody
200 g
ziemniaków
400 g
kalafiora
1 łyżeczka
kurkumy
1 ½ łyżeczka
kminu
1 ½ łyżeczka
mielonych nasion kolendry
 ½ łyżeczka
pieprzu cayenne
1 łyżeczka
garam masala
2 łyżki
oleju rzepakowego
1 
cebula, posiekana
3 
ząbki czosnku, posiekane
1 cm
kawałek imbiru
200 g
pomidorów w puszce
250 ml
mleczka kokosowego
1 łyżka
świeżej kolendry
400 g
ugotowanego ryżu
Wartości odżywcze (na porcję)3410 kJ / 815 kcal
39 gTłuszcz
21 gBiałko
92 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

40 g orzechów nerkowca – 250 ml wrzącej wody – 200 g ziemniaków – 400 g kalafiora

Zalej orzechy nerkowca wrzątkiem. Ziemniaki obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Umyj i osusz kalafiora, a następnie pokrój na różyczki.

Krok 2

1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka kminu – 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry –  ¼  pieprzu cayenne –  ½ łyżeczka garam masala – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Przyprawy umieść w misce. Dodaj olej i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj na pastę. Pokryj pastą przygotowane warzywa.
Rozłóż warzywa na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut.

Krok 3

1 łyżka oleju rzepakowego – 1  cebula, posiekana – 3  ząbki czosnku, posiekane – 1 cm kawałek imbiru –  ½ łyżeczka garam masala –  ½ łyżeczka kminu –  ¼ łyżeczka pieprzu cayenne –  ½ łyżeczka mielonych nasion kolendry – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 g pomidorów w puszce

Podsmażaj posiekaną cebulę na 1 łyżce oleju, aż się zeszkli. Następnie dodaj posiekany czosnek, imbir i przyprawy (garam masala, kmin, pieprz cayenne i kolendrę). Podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, pomidory i odsączone nerkowce z kroku 1. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Krok 4

250 ml mleczka kokosowego – 1 łyżka świeżej kolendry – 400 g ugotowanego ryżu

Do sosu z kroku 3 dodaj mleczko kokosowe i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj z pieczonymi warzywami i gotuj przez 2 minuty. Podawaj ryż polany sosem z warzywami i udekorowany świeżą kolendrą.

Wskazówka:

Zamiast Sosu sojowego Kikkoman możesz także użyć: Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli, Bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman i Ekologicznego sosu sojowego Kikkoman.

Zamiast piec ziemniaki i kalafiora w piekarniku, możesz je podsmażyć, a następnie dodać do sosu.

ID przepisu: 1465

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

40 g orzechów nerkowca – 250 ml wrzącej wody – 200 g ziemniaków – 400 g kalafiora

Zalej orzechy nerkowca wrzątkiem. Ziemniaki obierz, umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Umyj i osusz kalafiora, a następnie pokrój na różyczki.

1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka kminu – 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry – ¼ pieprzu cayenne – ½ łyżeczka garam masala – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Przyprawy umieść w misce. Dodaj olej i Sos sojowy Kikkoman i wymieszaj na pastę. Pokryj pastą przygotowane warzywa.
Rozłóż warzywa na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut.

1 łyżka oleju rzepakowego – 1 cebula, posiekana – 3 ząbki czosnku, posiekane – 1 cm kawałek imbiru – ½ łyżeczka garam masala – ½ łyżeczka kminu – ¼ łyżeczka pieprzu cayenne – ½ łyżeczka mielonych nasion kolendry – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman200 g pomidorów w puszce

Podsmażaj posiekaną cebulę na 1 łyżce oleju, aż się zeszkli. Następnie dodaj posiekany czosnek, imbir i przyprawy (garam masala, kmin, pieprz cayenne i kolendrę). Podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj Sos sojowy Kikkoman, pomidory i odsączone nerkowce z kroku 1. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

250 ml mleczka kokosowego – 1 łyżka świeżej kolendry – 400 g ugotowanego ryżu

Do sosu z kroku 3 dodaj mleczko kokosowe i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj z pieczonymi warzywami i gotuj przez 2 minuty. Podawaj ryż polany sosem z warzywami i udekorowany świeżą kolendrą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.