Kieszonki ziemniaczane z jajkiem
Kieszonki ziemniaczane z jajkiem

Kieszonki ziemniaczane z jajkiem

4,4 36 Oceny
Czas ogółem30 min
10 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Chrupiące placki ziemniaczane z zapieczonym jajkiem w środku, bogate w umami dzięki dodatkowi sosu do kimchi i sosu sojowego. Idealne na śniadanie, lunch do pudełka lub jako przekąska na imprezę.

Składniki

2 porcj(e/i)
400 g
ziemniaków
40 g
sera cheddar
60 g
mąki pszennej
60 g
skrobi ziemniaczanej
 ¼ łyżeczka
pieprzu
1 łyżka
oleju rzepakowego
6 
jajek
1 łyżka
zielonej pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)3079 kJ / 736 kcal
33 gTłuszcz
33 gBiałko
75 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

400 g ziemniaków – 40 g sera cheddar – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman60 g mąki pszennej – 60 g skrobi ziemniaczanej –  ¼ łyżeczka pieprzu

Zetrzyj ziemniaki i przełóż je do durszlaka umieszczonego nad rondlem. Przykryj folią i odstaw na 10 minut. Odciśnij nadmiar płynu i przełóż ziemniaki do miski. Dodaj starty ser, Sos z chili do kimchi Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, mąkę, skrobię ziemniaczaną i pieprz. Dobrze wymieszaj.

Krok 2

1 łyżka oleju rzepakowego

Nasmaruj foremki do muffinek olejem. Pokryj masą ziemniaczaną dno i boki każdej foremki. Skrop resztą oleju i piecz w temperaturze 190°C przez 10 minut.

Krok 3

6  jajek

Wbij po jednym jajku do każdej foremki na muffinki. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut. Ostrożnie wyjmij kieszonki ziemniaczane i rozłóż je na talerzu.

Krok 4

1 łyżka zielonej pietruszki – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Podawaj kieszonki ziemniaczane posypane świeżą pietruszką i skropione Sosem sojowym Kikkoman.

Wskazówka:

Im więcej płynu wyciśniesz z ziemniaków, tym kieszonki ziemniaczane będą bardziej chrupiące po upieczeniu.

ID przepisu: 1461

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

400 g ziemniaków – 40 g sera cheddar – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman60 g mąki pszennej – 60 g skrobi ziemniaczanej – ¼ łyżeczka pieprzu

Zetrzyj ziemniaki i przełóż je do durszlaka umieszczonego nad rondlem. Przykryj folią i odstaw na 10 minut. Odciśnij nadmiar płynu i przełóż ziemniaki do miski. Dodaj starty ser, Sos z chili do kimchi Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, mąkę, skrobię ziemniaczaną i pieprz. Dobrze wymieszaj.

1 łyżka oleju rzepakowego

Nasmaruj foremki do muffinek olejem. Pokryj masą ziemniaczaną dno i boki każdej foremki. Skrop resztą oleju i piecz w temperaturze 190°C przez 10 minut.

6 jajek

Wbij po jednym jajku do każdej foremki na muffinki. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut. Ostrożnie wyjmij kieszonki ziemniaczane i rozłóż je na talerzu.

1 łyżka zielonej pietruszki – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Podawaj kieszonki ziemniaczane posypane świeżą pietruszką i skropione Sosem sojowym Kikkoman.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.