

Kieszonki ziemniaczane z jajkiem
Chrupiące placki ziemniaczane z zapieczonym jajkiem w środku, bogate w umami dzięki dodatkowi sosu do kimchi i sosu sojowego. Idealne na śniadanie, lunch do pudełka lub jako przekąska na imprezę.
Przygotowanie
Krok 1

400 g ziemniaków – 40 g sera cheddar – 2 łyżki Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 60 g mąki pszennej – 60 g skrobi ziemniaczanej – ¼ łyżeczka pieprzu
Zetrzyj ziemniaki i przełóż je do durszlaka umieszczonego nad rondlem. Przykryj folią i odstaw na 10 minut. Odciśnij nadmiar płynu i przełóż ziemniaki do miski. Dodaj starty ser, Sos z chili do kimchi Kikkoman, Sos sojowy Kikkoman, mąkę, skrobię ziemniaczaną i pieprz. Dobrze wymieszaj.
Krok 2

1 łyżka oleju rzepakowego
Nasmaruj foremki do muffinek olejem. Pokryj masą ziemniaczaną dno i boki każdej foremki. Skrop resztą oleju i piecz w temperaturze 190°C przez 10 minut.
Krok 3

6 jajek
Wbij po jednym jajku do każdej foremki na muffinki. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut. Ostrożnie wyjmij kieszonki ziemniaczane i rozłóż je na talerzu.
Krok 4

1 łyżka zielonej pietruszki – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Podawaj kieszonki ziemniaczane posypane świeżą pietruszką i skropione Sosem sojowym Kikkoman.
Wskazówka:
Im więcej płynu wyciśniesz z ziemniaków, tym kieszonki ziemniaczane będą bardziej chrupiące po upieczeniu.
ID przepisu: 1461
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej