Batatowe wieżyczki
Batatowe wieżyczki

Batatowe wieżyczki

Czas ogółem45 min
20 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania

Apetyczne wieżyczki z batatów teriyaki, chrupiącego bekonu, cukinii i roztopionej goudy z aromatycznym Sosem Teriyaki Kikkoman z miodem. Najlepiej smakują podawane z kremowym dipem sojowym. Idealne na każdą okazję - po prostu spakuj je i zabierz ze sobą!

Składniki

4 porcj(e/i)
1 łyżka
oleju roślinnego
300 g
batatów
200 g
cukinii
100 g
boczku pokrojonego w plasterki
100 g
startej goudy
80 g
serka śmietankowego
1 łyżka
majonezu
1 łyżka
świeżo posiekanego tymianku
świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję)1824 kJ / 437 kcal
27 gTłuszcz
15,5 gBiałko
30 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1 łyżka oleju roślinnego – 300 g batatów – 200 g cukinii – 4 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman100 g boczku pokrojonego w plasterki – 100 g startej goudy

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do pieczenia muffinów natłuść olejem. Obierz bataty i pokrój je w cienkie plasterki wraz z cukinią. Plasterki posmaruj Sosem Teriyaki Kikkoman z miodem. Boczek pokrój na kawałki. W formie do pieczenia muffinów układaj na przemian bataty, cukinię, boczek i goudę. Piecz przez około 25 minut.

Krok 2

80 g serka śmietankowego – 1 łyżka majonezu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Wymieszaj składniki na dip.

Krok 3

1 łyżka świeżo posiekanego tymianku – świeżo zmielony pieprz

Wyjmij batatowe wieżyczki z formy i zabezpiecz je drewnianymi patyczkami do szaszłyków. Posyp tymiankiem i pieprzem. Podawaj z dipem.

ID przepisu: 1287

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 łyżka oleju roślinnego – 300 g batatów – 200 g cukinii – 4 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman100 g boczku pokrojonego w plasterki – 100 g startej goudy

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do pieczenia muffinów natłuść olejem. Obierz bataty i pokrój je w cienkie plasterki wraz z cukinią. Plasterki posmaruj Sosem Teriyaki Kikkoman z miodem. Boczek pokrój na kawałki. W formie do pieczenia muffinów układaj na przemian bataty, cukinię, boczek i goudę. Piecz przez około 25 minut.

80 g serka śmietankowego – 1 łyżka majonezu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Wymieszaj składniki na dip.

1 łyżka świeżo posiekanego tymianku – świeżo zmielony pieprz

Wyjmij batatowe wieżyczki z formy i zabezpiecz je drewnianymi patyczkami do szaszłyków. Posyp tymiankiem i pieprzem. Podawaj z dipem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.