Batatowe wieżyczki
Apetyczne wieżyczki z batatów teriyaki, chrupiącego bekonu, cukinii i roztopionej goudy z aromatycznym Sosem Teriyaki Kikkoman z miodem. Najlepiej smakują podawane z kremowym dipem sojowym. Idealne na każdą okazję - po prostu spakuj je i zabierz ze sobą!
Przygotowanie
Krok 1
1 łyżka oleju roślinnego – 300 g batatów – 200 g cukinii – 4 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman – 100 g boczku pokrojonego w plasterki – 100 g startej goudy
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do pieczenia muffinów natłuść olejem. Obierz bataty i pokrój je w cienkie plasterki wraz z cukinią. Plasterki posmaruj Sosem Teriyaki Kikkoman z miodem. Boczek pokrój na kawałki. W formie do pieczenia muffinów układaj na przemian bataty, cukinię, boczek i goudę. Piecz przez około 25 minut.
Krok 2
80 g serka śmietankowego – 1 łyżka majonezu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Wymieszaj składniki na dip.
Krok 3
1 łyżka świeżo posiekanego tymianku – świeżo zmielony pieprz
Wyjmij batatowe wieżyczki z formy i zabezpiecz je drewnianymi patyczkami do szaszłyków. Posyp tymiankiem i pieprzem. Podawaj z dipem.
ID przepisu: 1287
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej