

Placuszki ziemniaczano-kapuściane w sosie grzybowym
Kotleciki ziemniaczane z kiszoną kapustą podane z kremowym sosem pieczarkowym to pyszne i pożywne danie na lunch – jedzenie na pocieszenie w najlepszym wydaniu.
Przygotowanie
Krok 1

500 g ziemniaków – 2 cebule – 250 g kiszonej kapusty – 1 łyżka oleju – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżeczka majeranku
Ziemniaki obierz, ugotuj i rozgnieć. Odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i poszatkuj. Kapustę odciśnij z soku i poszatkuj. Cebulę podsmaż na oleju. Dodaj kapustę, Sos sojowy Kikkoman, pieprz i majeranek. Smaż kilka minut, ciągle mieszając. Po przestudzeniu dodaj do ziemniaków.
Krok 2

1 jajko – 100 g mąki pszennej – 100 g bułki tartej – 2 łyżki oleju
Dodaj jajko i mąkę i dokładnie wymieszaj. Uformuj placuszki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na złoty kolor.
Krok 3

200 g pieczarek – 1 łyżka masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżeczka pieprzu – 125 ml śmietanki 30% – 1 pęczek zielonej pietruszki
Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj grzyby i podsmaż. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i pieprz. Smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj śmietankę i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
Krok 4

Placuszki podawaj z sosem pieczarkowym, posypane natką pietruszki.
Wskazówka:
Aby skrócić czas przygotowania, możesz ugotować ziemniaki dzień wcześniej lub wykorzystać ziemniaki pozostałe po innym posiłku.
ID przepisu: 1354
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej