Placuszki ziemniaczano-kapuściane w sosie grzybowym
Placuszki ziemniaczano-kapuściane w sosie grzybowym

Placuszki ziemniaczano-kapuściane w sosie grzybowym

5 1 Oceny
Czas ogółem40 min
30 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Kotleciki ziemniaczane z kiszoną kapustą podane z kremowym sosem pieczarkowym to pyszne i pożywne danie na lunch – jedzenie na pocieszenie w najlepszym wydaniu.

Składniki

2 porcj(e/i)
500 g
ziemniaków
2 
cebule
250 g
kiszonej kapusty
3 łyżki
oleju
1 łyżeczka
pieprzu
1 łyżeczka
majeranku
1 
jajko
100 g
mąki pszennej
100 g
bułki tartej
200 g
pieczarek
1 łyżka
masła
125 ml
śmietanki 30%
1 pęczek
zielonej pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)4339 kJ / 1037 kcal
54 gTłuszcz
28,4 gBiałko
110,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

500 g ziemniaków – 2  cebule – 250 g kiszonej kapusty – 1 łyżka oleju – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżeczka majeranku

Ziemniaki obierz, ugotuj i rozgnieć. Odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i poszatkuj. Kapustę odciśnij z soku i poszatkuj. Cebulę podsmaż na oleju. Dodaj kapustę, Sos sojowy Kikkoman, pieprz i majeranek. Smaż kilka minut, ciągle mieszając. Po przestudzeniu dodaj do ziemniaków.

Krok 2

1  jajko – 100 g mąki pszennej – 100 g bułki tartej – 2 łyżki oleju

Dodaj jajko i mąkę i dokładnie wymieszaj. Uformuj placuszki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na złoty kolor.

Krok 3

200 g pieczarek – 1 łyżka masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka pieprzu – 125 ml śmietanki 30% – 1 pęczek zielonej pietruszki

Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj grzyby i podsmaż. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i pieprz. Smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj śmietankę i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.

Krok 4

Placuszki podawaj z sosem pieczarkowym, posypane natką pietruszki.

Wskazówka:

Aby skrócić czas przygotowania, możesz ugotować ziemniaki dzień wcześniej lub wykorzystać ziemniaki pozostałe po innym posiłku.

ID przepisu: 1354

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

500 g ziemniaków – 2 cebule – 250 g kiszonej kapusty – 1 łyżka oleju – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżeczka majeranku

Ziemniaki obierz, ugotuj i rozgnieć. Odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i poszatkuj. Kapustę odciśnij z soku i poszatkuj. Cebulę podsmaż na oleju. Dodaj kapustę, Sos sojowy Kikkoman, pieprz i majeranek. Smaż kilka minut, ciągle mieszając. Po przestudzeniu dodaj do ziemniaków.

1 jajko – 100 g mąki pszennej – 100 g bułki tartej – 2 łyżki oleju

Dodaj jajko i mąkę i dokładnie wymieszaj. Uformuj placuszki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na złoty kolor.

200 g pieczarek – 1 łyżka masła – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka pieprzu – 125 ml śmietanki 30% – 1 pęczek zielonej pietruszki

Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj grzyby i podsmaż. Dodaj Sos sojowy Kikkoman i pieprz. Smaż kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj śmietankę i posiekaną pietruszkę. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.

Placuszki podawaj z sosem pieczarkowym, posypane natką pietruszki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.