Bataty z łososiem i szpinakiem
Bataty z łososiem i szpinakiem

Bataty z łososiem i szpinakiem

4,4 7 Oceny
Czas ogółem50 min
15 minCzas przygotowania
35 minCzas gotowania

Bataty faszerowane kremowym szpinakiem i marynowanym łososiem, polane orzeźwiającym dipem jogurtowym z ziołami - idealne na pyszny, aromatyczny lunch lub kolację.

Składniki

2 porcj(e/i)

Bataty:

700 g
batatów
1 łyżka
oleju rzepakowego
1 szczypta
soli

Łosoś:

250 g
filetu z łososia
 ½ łyżeczka
świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Szpinak w sosie śmietanowym:

1 łyżka
oliwy z oliwek
 ½ łyżka
masła
1 
mała cebula, posiekana
1 
duży ząbek czosnku, posiekany
150 g
młodego szpinaku
130 ml
śmietanki kremówki (30%)
30 g
sera pleśniowego
 ¼ łyżeczka
gałki muszkatołowej
 ¼ łyżeczka
świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Dip jogurtowo-ziołowy:

120 g
jogurtu greckiego
1 łyżeczka
miodu
2 łyżki
pietruszki, posiekanej
2 łyżki
szczypiorku, posiekanego
 ¼ łyżeczka
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję)4389 kJ / 1049 kcal
67 gTłuszcz
40 gBiałko
86 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

700 g batatów – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 szczypta soli – 250 g filetu z łososia – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman ½ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Bataty umyj, osusz i przekrój na pół. Posmaruj je olejem i posyp solą. Umieść w gorącym airfryerze i piecz w temperaturze 200°C przez 30 minut. Pokrój łososia w większe kostki. Dodaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i pieprz. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania.

Krok 2

1 łyżka oliwy z oliwek –  ½ łyżka masła – 1  mała cebula, posiekana – 1  duży ząbek czosnku, posiekany – 150 g młodego szpinaku – 130 ml śmietanki kremówki (30%) – 30 g sera pleśniowego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczka gałki muszkatołowej –  ¼ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Rozgrzej oliwę i masło na patelni. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną, a następnie dodaj szpinak, śmietanę i pokruszony ser. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj Sos sojowy Kikkoman i przyprawy. Wydrąż miąższ pieczonych batatów, pozostawiając 2 cm zapasu, i dodaj go do szpinaku na patelni. Nafaszeruj bataty nadzieniem ze szpinaku i łososia. Umieść faszerowane bataty w gorącym airfryerze i piecz przez 5 minut.

Krok 3

120 g jogurtu greckiego – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżeczka miodu – 2 łyżki posiekanej pietruszki – 2 łyżki posiekanego szczypiorku –  ¼ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Wymieszaj jogurt z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, miodem, ziołami i pieprzem. Nałóż faszerowane bataty na talerz i polej dipem.

Wskazówka:

Bataty możesz również upiec w piekarniku.
Zamiast batatów możesz użyć zwykłych ziemniaków lub dyni piżmowej.

ID przepisu: 1463

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

700 g batatów – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 szczypta soli – 250 g filetu z łososia – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman ½ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Bataty umyj, osusz i przekrój na pół. Posmaruj je olejem i posyp solą. Umieść w gorącym airfryerze i piecz w temperaturze 200°C przez 30 minut. Pokrój łososia w większe kostki. Dodaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i pieprz. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania.

1 łyżka oliwy z oliwek – ½ łyżka masła – 1 mała cebula, posiekana – 1 duży ząbek czosnku, posiekany – 150 g młodego szpinaku – 130 ml śmietanki kremówki (30%) – 30 g sera pleśniowego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ¼ łyżeczka gałki muszkatołowej – ¼ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Rozgrzej oliwę i masło na patelni. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną, a następnie dodaj szpinak, śmietanę i pokruszony ser. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj Sos sojowy Kikkoman i przyprawy. Wydrąż miąższ pieczonych batatów, pozostawiając 2 cm zapasu, i dodaj go do szpinaku na patelni. Nafaszeruj bataty nadzieniem ze szpinaku i łososia. Umieść faszerowane bataty w gorącym airfryerze i piecz przez 5 minut.

120 g jogurtu greckiego – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 łyżeczka miodu – 2 łyżki posiekanej pietruszki – 2 łyżki posiekanego szczypiorku – ¼ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Wymieszaj jogurt z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, miodem, ziołami i pieprzem. Nałóż faszerowane bataty na talerz i polej dipem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.