

Bataty z łososiem i szpinakiem
Bataty faszerowane kremowym szpinakiem i marynowanym łososiem, polane orzeźwiającym dipem jogurtowym z ziołami - idealne na pyszny, aromatyczny lunch lub kolację.
Składniki
Bataty:
Łosoś:
Szpinak w sosie śmietanowym:
Dip jogurtowo-ziołowy:
Przygotowanie
Krok 1

700 g batatów – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 szczypta soli – 250 g filetu z łososia – 3 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – ½ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Bataty umyj, osusz i przekrój na pół. Posmaruj je olejem i posyp solą. Umieść w gorącym airfryerze i piecz w temperaturze 200°C przez 30 minut. Pokrój łososia w większe kostki. Dodaj Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman i pieprz. Wymieszaj i odstaw do zamarynowania.
Krok 2

1 łyżka oliwy z oliwek – ½ łyżka masła – 1 mała cebula, posiekana – 1 duży ząbek czosnku, posiekany – 150 g młodego szpinaku – 130 ml śmietanki kremówki (30%) – 30 g sera pleśniowego – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ¼ łyżeczka gałki muszkatołowej – ¼ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Rozgrzej oliwę i masło na patelni. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną, a następnie dodaj szpinak, śmietanę i pokruszony ser. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj Sos sojowy Kikkoman i przyprawy. Wydrąż miąższ pieczonych batatów, pozostawiając 2 cm zapasu, i dodaj go do szpinaku na patelni. Nafaszeruj bataty nadzieniem ze szpinaku i łososia. Umieść faszerowane bataty w gorącym airfryerze i piecz przez 5 minut.
Krok 3

120 g jogurtu greckiego – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 1 łyżeczka miodu – 2 łyżki posiekanej pietruszki – 2 łyżki posiekanego szczypiorku – ¼ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wymieszaj jogurt z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, miodem, ziołami i pieprzem. Nałóż faszerowane bataty na talerz i polej dipem.
Wskazówka:
Bataty możesz również upiec w piekarniku.
Zamiast batatów możesz użyć zwykłych ziemniaków lub dyni piżmowej.
ID przepisu: 1463
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej