

Poutine z batatów
Poutine to klasyk kanadyjskiej kuchni. W tym przepisie występuje w nowej odsłonie z chrupiącymi frytkami z batatów, ciągnącą się mozzarellą i bogatym sosem grzybowym, idealnie równoważąc zmysłową rozkosz i zdrowe składniki.
Składniki
Frytki z batatów:
Sos grzybowy:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

700 g batatów – 1 ½ łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej – ½ łyżka mąki kukurydzianej – ½ łyżeczka granulowanego czosnku – ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Bataty umyj i pokrój na frytki o grubości około 1,5 cm. Przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na 20 minut, a następnie dokładnie osusz. Dodaj olej, mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną i przyprawy. Dobrze wymieszaj i przełóż do gorącego airfryera. Piecz w temperaturze 200°C przez 30 minut, mieszając kilka razy.
Krok 2

2 łyżki oleju rzepakowego – 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 30 g masła – 1 mała szalotka, pokrojona w kostkę – 1 ząbek czosnku, posiekany – 10 g mąki pszennej – 10 g skrobi ziemniaczanej – 200 ml bulionu warzywnego – ½ łyżeczka suszonego tymianku – ½ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj pieczarki i 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman. Smaż do uzyskania złotego koloru, a następnie przełóż na talerz. Na patelnię dodaj masło, szalotkę i czosnek i smaż, aż zmiękną. Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i smaż do uzyskania złotego koloru. Wlej bulion, umieść grzyby z powrotem na patelni, dodaj 2 łyżki Sosu sojowego Kikkoman oraz przyprawy i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Krok 3

160 g mozzarelli – 1 łyżka posiekanego szczypiorku – ½ łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Nałóż gorące frytki na talerz, dodaj porwaną mozzarellę i polej gorącym sosem grzybowym. Posyp szczypiorkiem i pieprzem. Podawaj od razu.
Wskazówka:
Frytki możesz także upiec w piekarniku lub partiami smażyć w głębokim tłuszczu, używając głębokiej patelni lub garnka z olejem. Smażąc bataty w głębokim tłuszczu nie dodawaj do nich oleju i przypraw - dopraw je dopiero po usmażeniu.
Jeśli używasz młodych batatów, nie musisz obierać ich ze skórki, ale starsze bataty należy już obrać.
Zamiast Sosu sojowego Kikkoman możesz także użyć: Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli, Bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman i Ekologicznego sosu sojowego Kikkoman.
ID przepisu: 1464
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej