Poutine z batatów
Poutine z batatów

Poutine z batatów

4,4 14 Oceny
Czas ogółem 55 min
25 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Poutine to klasyk kanadyjskiej kuchni. W tym przepisie występuje w nowej odsłonie z chrupiącymi frytkami z batatów, ciągnącą się mozzarellą i bogatym sosem grzybowym, idealnie równoważąc zmysłową rozkosz i zdrowe składniki.

Składniki

2 porcj(e/i)

Frytki z batatów:

700 g
batatów
1 ½ łyżka
oleju rzepakowego
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej
 ½ łyżki
mąki kukurydzianej
 ½ łyżeczki
granulowanego czosnku
 ½ łyżeczki
słodkiej papryki w proszku

Sos grzybowy:

2 łyżki
oleju rzepakowego
100 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki
30 g
masła
1 
mała szalotka, pokrojona w kostkę
1 
ząbek czosnku, posiekany
10 g
mąki pszennej
10 g
skrobi ziemniaczanej
200 ml
bulionu warzywnego
 ½ łyżeczki
suszonego tymianku
 ½ łyżeczki
świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Dodatkowo:

160 g
mozzarelli
1 łyżka
posiekanego szczypiorku
 ½ łyżeczki
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję)3.879 kJ / 927 kcal
67 gTłuszcz
25 gBiałko
108 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

700 g batatów – 1 ½ łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej –  ½ łyżki mąki kukurydzianej –  ½ łyżeczki granulowanego czosnku –  ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Bataty umyj i pokrój na frytki o grubości około 1,5 cm. Przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na 20 minut, a następnie dokładnie osusz. Dodaj olej, mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną i przyprawy. Dobrze wymieszaj i przełóż do gorącego airfryera. Piecz w temperaturze 200°C przez 30 minut, mieszając kilka razy.

Krok 2

2 łyżki oleju rzepakowego – 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 g masła – 1  mała szalotka, pokrojona w kostkę – 1  ząbek czosnku, posiekany – 10 g mąki pszennej – 10 g skrobi ziemniaczanej – 200 ml bulionu warzywnego –  ½ łyżeczki suszonego tymianku –  ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj pieczarki i 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman. Smaż do uzyskania złotego koloru, a następnie przełóż na talerz. Na patelnię dodaj masło, szalotkę i czosnek i smaż, aż zmiękną. Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i smaż do uzyskania złotego koloru. Wlej bulion, umieść grzyby z powrotem na patelni, dodaj 2 łyżki Sosu sojowego Kikkoman oraz przyprawy i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Krok 3

160 g mozzarelli – 1 łyżka posiekanego szczypiorku –  ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Nałóż gorące frytki na talerz, dodaj porwaną mozzarellę i polej gorącym sosem grzybowym. Posyp szczypiorkiem i pieprzem. Podawaj od razu.

Wskazówka:

Frytki możesz także upiec w piekarniku lub partiami smażyć w głębokim tłuszczu, używając głębokiej patelni lub garnka z olejem. Smażąc bataty w głębokim tłuszczu nie dodawaj do nich oleju i przypraw - dopraw je dopiero po usmażeniu.

Jeśli używasz młodych batatów, nie musisz obierać ich ze skórki, ale starsze bataty należy już obrać.

Zamiast Sosu sojowego Kikkoman możesz także użyć: Sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli, Bezglutenowego sosu sojowego Kikkoman i Ekologicznego sosu sojowego Kikkoman.

ID przepisu: 1464

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

700 g batatów – 1 ½ łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka skrobi ziemniaczanej – ½ łyżki mąki kukurydzianej – ½ łyżeczki granulowanego czosnku – ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Bataty umyj i pokrój na frytki o grubości około 1,5 cm. Przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na 20 minut, a następnie dokładnie osusz. Dodaj olej, mąkę kukurydzianą, skrobię ziemniaczaną i przyprawy. Dobrze wymieszaj i przełóż do gorącego airfryera. Piecz w temperaturze 200°C przez 30 minut, mieszając kilka razy.

2 łyżki oleju rzepakowego – 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 g masła – 1 mała szalotka, pokrojona w kostkę – 1 ząbek czosnku, posiekany – 10 g mąki pszennej – 10 g skrobi ziemniaczanej – 200 ml bulionu warzywnego – ½ łyżeczki suszonego tymianku – ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj pieczarki i 1 łyżkę Sosu sojowego Kikkoman. Smaż do uzyskania złotego koloru, a następnie przełóż na talerz. Na patelnię dodaj masło, szalotkę i czosnek i smaż, aż zmiękną. Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i smaż do uzyskania złotego koloru. Wlej bulion, umieść grzyby z powrotem na patelni, dodaj 2 łyżki Sosu sojowego Kikkoman oraz przyprawy i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

160 g mozzarelli – 1 łyżka posiekanego szczypiorku – ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Nałóż gorące frytki na talerz, dodaj porwaną mozzarellę i polej gorącym sosem grzybowym. Posyp szczypiorkiem i pieprzem. Podawaj od razu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.