

Ziemniaki fondant z kurczakiem
Odkryj ziemniaki na nowo pod postacią wykwintnego fondant - smażone na złoto, pieczone w maślanym sojowo-ziołowym bulionie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. W połączeniu z soczystym pieczonym kurczakiem tworzą iście niebiańskie połączenie.
Przygotowanie
Krok 1

350 g ziemniaków – 200 g piersi z kurczaka – 1 łyżeczka pieprzu – ½ łyżeczka soli
Obierz ziemniaki i za pomocą foremki do wycinania w kształcie okręgu nadaj im kształt jednakowych cylindrów o grubości 3 cm. Dopraw pierś z kurczaka pieprzem i solą.
Krok 2

2 łyżki oleju rzepakowego – 4 ząbki czosnku, zmiażdżone – 50 g masła – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 gałązki tymianku – 1 gałązka szałwii
Rozgrzej olej na patelni. Podsmażaj ziemniaki i kurczaka z obu stron, aż się zezłocą. Dodaj czosnek, masło, Sos sojowy Kikkoman i zioła (tymianek i szałwię). Podgrzewaj przez 2 minuty, polewając kurczaka i ziemniaki sosem. Zeskrobuj pełne aromatu drobinki z dna patelni.
Krok 3

100 ml bulionu drobiowego – 3 liście szałwii – 2 plasterki wędzonego boczku – 1 łyżka tymianku
Wlej bulion na patelnię i wymieszaj. Na piersi kurczaka ułóż trzy liście szałwii i boczek. Wstaw naczynie do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 20 minut. Udekoruj świeżymi listkami tymianku i skrop resztą sosu z patelni.
Wskazówka:
Możesz pokroić ziemniaki w grubsze kostki lub nadać im dowolny inny kształt.
Do tego przepisu możesz wykorzystać także inne zioła, takie jak rozmaryn, bazylia lub oregano.
ID przepisu: 1462
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej