Ziemniaki fondant z kurczakiem
Ziemniaki fondant z kurczakiem

Ziemniaki fondant z kurczakiem

4,3 10 Oceny
Czas ogółem40 min
20 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Odkryj ziemniaki na nowo pod postacią wykwintnego fondant - smażone na złoto, pieczone w maślanym sojowo-ziołowym bulionie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. W połączeniu z soczystym pieczonym kurczakiem tworzą iście niebiańskie połączenie.

Składniki

2 porcj(e/i)
350 g
ziemniaków
200 g
piersi z kurczaka
1 łyżeczka
pieprzu
 ½ łyżeczka
soli
2 łyżki
oleju rzepakowego
4 
ząbki czosnku, zmiażdżone
50 g
masła
2 
gałązki tymianku
1 
gałązka szałwii
100 ml
bulionu drobiowego
3 
liście szałwii
2 plasterki
wędzonego boczku
1 łyżka
tymianku
Wartości odżywcze (na porcję)2749 kJ / 567 kcal
37,5 gTłuszcz
29 gBiałko
29 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

350 g ziemniaków – 200 g piersi z kurczaka – 1 łyżeczka pieprzu –  ½ łyżeczka soli

Obierz ziemniaki i za pomocą foremki do wycinania w kształcie okręgu nadaj im kształt jednakowych cylindrów o grubości 3 cm. Dopraw pierś z kurczaka pieprzem i solą.

Krok 2

2 łyżki oleju rzepakowego – 4  ząbki czosnku, zmiażdżone – 50 g masła – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2  gałązki tymianku – 1  gałązka szałwii

Rozgrzej olej na patelni. Podsmażaj ziemniaki i kurczaka z obu stron, aż się zezłocą. Dodaj czosnek, masło, Sos sojowy Kikkoman i zioła (tymianek i szałwię). Podgrzewaj przez 2 minuty, polewając kurczaka i ziemniaki sosem. Zeskrobuj pełne aromatu drobinki z dna patelni.

Krok 3

100 ml bulionu drobiowego – 3  liście szałwii – 2 plasterki wędzonego boczku – 1 łyżka tymianku

Wlej bulion na patelnię i wymieszaj. Na piersi kurczaka ułóż trzy liście szałwii i boczek. Wstaw naczynie do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 20 minut. Udekoruj świeżymi listkami tymianku i skrop resztą sosu z patelni.

Wskazówka:

Możesz pokroić ziemniaki w grubsze kostki lub nadać im dowolny inny kształt.

Do tego przepisu możesz wykorzystać także inne zioła, takie jak rozmaryn, bazylia lub oregano.

ID przepisu: 1462

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

350 g ziemniaków – 200 g piersi z kurczaka – 1 łyżeczka pieprzu – ½ łyżeczka soli

Obierz ziemniaki i za pomocą foremki do wycinania w kształcie okręgu nadaj im kształt jednakowych cylindrów o grubości 3 cm. Dopraw pierś z kurczaka pieprzem i solą.

2 łyżki oleju rzepakowego – 4 ząbki czosnku, zmiażdżone – 50 g masła – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 gałązki tymianku – 1 gałązka szałwii

Rozgrzej olej na patelni. Podsmażaj ziemniaki i kurczaka z obu stron, aż się zezłocą. Dodaj czosnek, masło, Sos sojowy Kikkoman i zioła (tymianek i szałwię). Podgrzewaj przez 2 minuty, polewając kurczaka i ziemniaki sosem. Zeskrobuj pełne aromatu drobinki z dna patelni.

100 ml bulionu drobiowego – 3 liście szałwii – 2 plasterki wędzonego boczku – 1 łyżka tymianku

Wlej bulion na patelnię i wymieszaj. Na piersi kurczaka ułóż trzy liście szałwii i boczek. Wstaw naczynie do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 20 minut. Udekoruj świeżymi listkami tymianku i skrop resztą sosu z patelni.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.