

Domowe ciasto na pierożki gyoza
Mąka, woda, cukier, sól – to wszystko, czego potrzebujesz, aby bez problemu przygotować ciastona na pierożki gyoza w domu.
Składniki
Porcja na 30 pierożków gyoza:
Przygotowanie
Krok 1
W misce umieść skrobię pszenną, skrobię ziemniaczaną, sól i cukier. Dodaj gorącą wodę i dobrze wymieszaj łyżką. Gdy ciasto lekko ostygnie, dokładnie zagnieć je rękami. Gdy masa będzie gładka, dodaj olej i dalej ugniataj. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut.
Krok 2
Usuń folię spożywczą i uformuj z ciasta mniejsze kulki, każdą o wadze około 15 g. Lekko natłuść powierzchnię roboczą i ułóż na niej kulki ciasta. Lekko spłaszcz kulki rękami, a następnie użyj łyżki lub skrobaka do ciasta, aby jeszcze bardziej je spłaszczyć.
Krok 3
Nałóż ok. 15 g wybranego farszu na środek każdego kawałka ciasta gyoza. Palcem zwilż połowę krawędzi każdego kawałka niewielką ilością wody. Złóż ciasto tak, aby zamknąć farsz w środku, a następnie mocno dociśnij brzegi, aby uzyskać efekt falbanki.
Krok 4
Ugotuj pierożki gyoza według własnych upodobań — w głębokim tłuszczu, aby otrzymać chrupiący efekt, na patelni, aby pierożki się zezłociły, albo na parze, aby uzyskać lżejszy smak. Podczas gotowania na parze ułóż pierożki w odstępie około 0,5 cm od siebie i gotuj na dużym ogniu przez 7-8 minut. Po ugotowaniu podawaj z wybranymi dipami. Smacznego!
ID przepisu: 1416
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej