Domowe ciasto na pierożki gyoza
Domowe ciasto na pierożki gyoza

Domowe ciasto na pierożki gyoza

5 1 Oceny
Czas ogółem50 min
20 minCzas przygotowania
30 minCzas odpoczywania

Mąka, woda, cukier, sól – to wszystko, czego potrzebujesz, aby bez problemu przygotować ciastona na pierożki gyoza w domu.

Składniki

30 porcj(e/i)

Porcja na 30 pierożków gyoza:

200 g
skrobi pszennej (ze sklepu z azjatycką żywnością)
60 g
skrobi ziemniaczanej/mąki kukurydzianej
1 szczypta
soli
1 szczypta
cukru
190 ml
gorącej wody
1 łyżeczka
oleju roślinnego, i dodatkowo niewielka ilość do natłuszczenia powierzchni roboczej

Przygotowanie

Krok 1

W misce umieść skrobię pszenną, skrobię ziemniaczaną, sól i cukier. Dodaj gorącą wodę i dobrze wymieszaj łyżką. Gdy ciasto lekko ostygnie, dokładnie zagnieć je rękami. Gdy masa będzie gładka, dodaj olej i dalej ugniataj. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut.

Krok 2

Usuń folię spożywczą i uformuj z ciasta mniejsze kulki, każdą o wadze około 15 g. Lekko natłuść powierzchnię roboczą i ułóż na niej kulki ciasta. Lekko spłaszcz kulki rękami, a następnie użyj łyżki  lub skrobaka do ciasta, aby jeszcze bardziej je spłaszczyć.

Krok 3

Nałóż ok. 15 g wybranego farszu na środek każdego kawałka ciasta gyoza. Palcem zwilż połowę krawędzi każdego kawałka niewielką ilością wody. Złóż ciasto tak, aby zamknąć farsz w środku, a następnie mocno dociśnij brzegi, aby uzyskać efekt falbanki.

Krok 4

Ugotuj pierożki gyoza według własnych upodobań — w głębokim tłuszczu, aby otrzymać chrupiący efekt, na patelni, aby pierożki się zezłociły, albo na parze, aby uzyskać lżejszy smak. Podczas gotowania na parze ułóż pierożki w odstępie około 0,5 cm od siebie i gotuj na dużym ogniu przez 7-8 minut. Po ugotowaniu podawaj z wybranymi dipami. Smacznego!

ID przepisu: 1416

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

W misce umieść skrobię pszenną, skrobię ziemniaczaną, sól i cukier. Dodaj gorącą wodę i dobrze wymieszaj łyżką. Gdy ciasto lekko ostygnie, dokładnie zagnieć je rękami. Gdy masa będzie gładka, dodaj olej i dalej ugniataj. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na około 30 minut.

Usuń folię spożywczą i uformuj z ciasta mniejsze kulki, każdą o wadze około 15 g. Lekko natłuść powierzchnię roboczą i ułóż na niej kulki ciasta. Lekko spłaszcz kulki rękami, a następnie użyj łyżki  lub skrobaka do ciasta, aby jeszcze bardziej je spłaszczyć.

Nałóż ok. 15 g wybranego farszu na środek każdego kawałka ciasta gyoza. Palcem zwilż połowę krawędzi każdego kawałka niewielką ilością wody. Złóż ciasto tak, aby zamknąć farsz w środku, a następnie mocno dociśnij brzegi, aby uzyskać efekt falbanki.

Ugotuj pierożki gyoza według własnych upodobań — w głębokim tłuszczu, aby otrzymać chrupiący efekt, na patelni, aby pierożki się zezłociły, albo na parze, aby uzyskać lżejszy smak. Podczas gotowania na parze ułóż pierożki w odstępie około 0,5 cm od siebie i gotuj na dużym ogniu przez 7-8 minut. Po ugotowaniu podawaj z wybranymi dipami. Smacznego!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.