Sałatka ogórkowa z orzechami, chili i sosem sojowym
Sałatka ogórkowa z orzechami, chili i sosem sojowym

Sałatka ogórkowa z orzechami, chili i sosem sojowym

3,5 2 Oceny
Czas ogółem30 min
30 minCzas przygotowania

Orzeźwiająca sałatka ogórkowa z chrupiącymi orzechami, pikantną papryczką chili i Sosem sojowym Kikkoman. Dodatek prażonej cebuli urozmaica konsystencję sałatki i wzbogaca jej smak.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
długie ogórki, ok. 600 g
1 łyżka
płatków chili
1 łyżka
octu ryżowego
2 
ząbki czosnku
2 cm
imbiru
1 łyżka
miodu
50 g
orzeszków nerkowca
1 szczypta
soli
1 szczypta
pieprzu
50 g
świeżej kolendry
50 g
szczypiorku
50 g
prażonej cebuli
Wartości odżywcze (na porcję)1655 kJ / 395 kcal
22 gTłuszcz
11 gBiałko
40 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2  długie ogórki, ok. 600 g

Pokrój ogórki w grube półksiężyce.

Krok 2

1 łyżka płatków chili – 1 łyżka octu ryżowego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2  ząbki czosnku – 2 cm imbiru – 1 łyżka miodu – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman50 g orzechów nerkowca – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu

Czosnek, imbir i orzechy nerkowca drobno posiekaj. Wymieszaj w misce czosnek, orzechy i imbir. Dodaj płatki chili, Sos sojowy Kikkoman, ocet, miód i Olej sezamowy Kikkoman i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wymieszaj ogórki z dressingiem.

Krok 3

50 g świeżej kolendry – 50 g szczypiorku – 50 g prażonej cebuli

Posiekaj kolendrę i szczypiorek. Wymieszaj z ogórkami. Podawaj sałatkę posypaną prażoną cebulą.

Wskazówka

ID przepisu: 1456

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 długie ogórki, ok. 600 g

Pokrój ogórki w grube półksiężyce.

1 łyżka płatków chili – 1 łyżka octu ryżowego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 ząbki czosnku – 2 cm imbiru – 1 łyżka miodu – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman50 g orzechów nerkowca – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu

Czosnek, imbir i orzechy nerkowca drobno posiekaj. Wymieszaj w misce czosnek, orzechy i imbir. Dodaj płatki chili, Sos sojowy Kikkoman, ocet, miód i Olej sezamowy Kikkoman i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wymieszaj ogórki z dressingiem.

50 g świeżej kolendry – 50 g szczypiorku – 50 g prażonej cebuli

Posiekaj kolendrę i szczypiorek. Wymieszaj z ogórkami. Podawaj sałatkę posypaną prażoną cebulą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.