

Sałatka ogórkowa z orzechami, chili i sosem sojowym
Orzeźwiająca sałatka ogórkowa z chrupiącymi orzechami, pikantną papryczką chili i Sosem sojowym Kikkoman. Dodatek prażonej cebuli urozmaica konsystencję sałatki i wzbogaca jej smak.
Przygotowanie
Krok 1

2 długie ogórki, ok. 600 g
Pokrój ogórki w grube półksiężyce.
Krok 2

1 łyżka płatków chili – 1 łyżka octu ryżowego – 3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 ząbki czosnku – 2 cm imbiru – 1 łyżka miodu – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 50 g orzechów nerkowca – 1 szczypta soli – 1 szczypta pieprzu
Czosnek, imbir i orzechy nerkowca drobno posiekaj. Wymieszaj w misce czosnek, orzechy i imbir. Dodaj płatki chili, Sos sojowy Kikkoman, ocet, miód i Olej sezamowy Kikkoman i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wymieszaj ogórki z dressingiem.
Krok 3

50 g świeżej kolendry – 50 g szczypiorku – 50 g prażonej cebuli
Posiekaj kolendrę i szczypiorek. Wymieszaj z ogórkami. Podawaj sałatkę posypaną prażoną cebulą.
Wskazówka
ID przepisu: 1456
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej