Smażony bakłażan z dressingiem na bazie sosu sojowego i tahini

Czas ogółem 90 min
60 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
2 
bakłażany
2 łyżki
soli
2 łyżki
oliwy z oliwek
 ½ 
kopru włoskiego
 ½ 
granatu
25 g
pistacji
Kilka listków mięty

Na dressing

1 
ząbek czosnku
2 łyżki
tahini (pasta sezamowa)
1 ½ łyżeczki
melasy (lub syropu z agawy)
1 łyżka
soku z limonki
Świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 820 kJ  /  195 kcal
12,1 g Tłuszcz
5 g Białko
14 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Umyj bakłażany, pokrój wzdłuż, oprósz solą i odstaw na około 60 minut. Następnie odsącz plastry bakłażana, osusz je i podsmaż na patelni z obu stron przez około 4-5 minut. Ułóż plastry na talerzach i skrop oliwą z oliwek.

Krok 2

Usuń górę i zewnętrzną warstwę kopru włoskiego, umyj go, zetrzyj na drobne paski i rozłóż na bakłażanach. Usuń nasiona granatu, zmieszaj je z pistacjami oraz liśćmi mięty i posyp koprem włoskim.

Krok 3

Aby przygotować dressing, obierz ząbek czosnku, wyciśnij go i zmieszaj z pastą tahini, sosem sojowym, syropem i sokiem. Dopraw pieprzem, skrop bakłażany i podawaj.

ID przepisu: 33

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umyj bakłażany, pokrój wzdłuż, oprósz solą i odstaw na około 60 minut. Następnie odsącz plastry bakłażana, osusz je i podsmaż na patelni z obu stron przez około 4-5 minut. Ułóż plastry na talerzach i skrop oliwą z oliwek.

Usuń górę i zewnętrzną warstwę kopru włoskiego, umyj go, zetrzyj na drobne paski i rozłóż na bakłażanach. Usuń nasiona granatu, zmieszaj je z pistacjami oraz liśćmi mięty i posyp koprem włoskim.

Aby przygotować dressing, obierz ząbek czosnku, wyciśnij go i zmieszaj z pastą tahini, sosem sojowym, syropem i sokiem. Dopraw pieprzem, skrop bakłażany i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.