Smażony bakłażan z dressingiem na bazie sosu sojowego i tahini
Przygotowanie
Krok 1
Umyj bakłażany, pokrój wzdłuż, oprósz solą i odstaw na około 60 minut. Następnie odsącz plastry bakłażana, osusz je i podsmaż na patelni z obu stron przez około 4-5 minut. Ułóż plastry na talerzach i skrop oliwą z oliwek.
Krok 2
Usuń górę i zewnętrzną warstwę kopru włoskiego, umyj go, zetrzyj na drobne paski i rozłóż na bakłażanach. Usuń nasiona granatu, zmieszaj je z pistacjami oraz liśćmi mięty i posyp koprem włoskim.
Krok 3
Aby przygotować dressing, obierz ząbek czosnku, wyciśnij go i zmieszaj z pastą tahini, sosem sojowym, syropem i sokiem. Dopraw pieprzem, skrop bakłażany i podawaj.
ID przepisu: 33
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej