Pieczarkowe pulpety w sosie marchewkowym

Czas ogółem 50 min
15 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania

Pulpety z kaszy z różnymi dodatkami to jedno z najpyszniejszych wegańskich dań, a pulpety w wersji z pieczarkami są dodatkowo łatwe w przygotowaniu. Świetnie komponują się z aromatycznym, rozgrzewającym sosem marchewkowym.

Składniki

2 porcj(e/i)

Sos:

3 
marchewki
1 
cebula
1 łyżeczka
kurkumy
 ½ łyżeczka
mielonej kolendry
2 
ząbki czosnku
1 łyżka
oliwy
400 ml
wody

Pulpety:

100 g
kaszy jaglanej
1 
cebula
120 g
pieczarek
1 łyżka
soku z cytryny
1 łyżka
oliwy
2 łyżki
posiekanej natki pietruszki
2 łyżki
posiekanego szczypiorku
1 szczypta
pieprzu
olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

1 
papryczka jalapeño
natka pietruszki do podania
100 g
kaszy kuskus
Wartości odżywcze (na porcję) 2210 kJ  /  528 kcal
16,5 g Tłuszcz
16,5 g Białko
77 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Marchewki i cebulę pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmaż je na oliwie. Zalej wodą i na małym ogniu duś do miękkości. Dopraw sosem sojowym i zmiksuj na gładki sos.

Krok 2

Kaszę przepłucz i sparz wrzątkiem. Następnie zalej podwójną ilością wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 12 minut.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce i wymieszaj z sokiem z cytryny. Całość podsmażaj na oliwie, aż pieczarki zmiękną, a woda odparuje.

Krok 4

Do ugotowanej kaszy dodaj pieczarki z cebulą, zioła, pieprz i sos sojowy. Całość wymieszaj i uformuj niewielkie pulpety. Pulpety podsmaż na oleju na rumiany kolor. Podawaj z sosem marchewkowym, posiekaną papryczką jalapeño, natką pietruszki i kaszą kuskus.

Tip:

Zamiast kaszy kuskus możesz użyć kaszy jaglanej albo podać danie z chlebkami pita lub naan.

ID przepisu: 1208

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Marchewki i cebulę pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmaż je na oliwie. Zalej wodą i na małym ogniu duś do miękkości. Dopraw sosem sojowym i zmiksuj na gładki sos.

Kaszę przepłucz i sparz wrzątkiem. Następnie zalej podwójną ilością wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 12 minut.

Cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce i wymieszaj z sokiem z cytryny. Całość podsmażaj na oliwie, aż pieczarki zmiękną, a woda odparuje.

Do ugotowanej kaszy dodaj pieczarki z cebulą, zioła, pieprz i sos sojowy. Całość wymieszaj i uformuj niewielkie pulpety. Pulpety podsmaż na oleju na rumiany kolor. Podawaj z sosem marchewkowym, posiekaną papryczką jalapeño, natką pietruszki i kaszą kuskus.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.