

Pieczarkowe pulpety w sosie marchewkowym
Pulpety z kaszy z różnymi dodatkami to jedno z najpyszniejszych wegańskich dań, a pulpety w wersji z pieczarkami są dodatkowo łatwe w przygotowaniu. Świetnie komponują się z aromatycznym, rozgrzewającym sosem marchewkowym.
Składniki
Sos:
Pulpety:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

Marchewki i cebulę pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmaż je na oliwie. Zalej wodą i na małym ogniu duś do miękkości. Dopraw sosem sojowym i zmiksuj na gładki sos.
Krok 2

Kaszę przepłucz i sparz wrzątkiem. Następnie zalej podwójną ilością wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 12 minut.
Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce i wymieszaj z sokiem z cytryny. Całość podsmażaj na oliwie, aż pieczarki zmiękną, a woda odparuje.
Krok 4

Do ugotowanej kaszy dodaj pieczarki z cebulą, zioła, pieprz i sos sojowy. Całość wymieszaj i uformuj niewielkie pulpety. Pulpety podsmaż na oleju na rumiany kolor. Podawaj z sosem marchewkowym, posiekaną papryczką jalapeño, natką pietruszki i kaszą kuskus.
Tip:
Zamiast kaszy kuskus możesz użyć kaszy jaglanej albo podać danie z chlebkami pita lub naan.
ID przepisu: 1208
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej