Wegański „sernik” z nerkowców z polewą karmelowo-czekoladową

5 2 Oceny
Czas ogółem 100 min
40 min Czas przygotowania
60 min Czas chłodzenia

Czy sernik może być wegański? Oczywiście! Orzechy nerkowca doskonale się do tego nadają. Wypróbuj „sernik“ z nerkowców bez pieczenia na lekko słonym orzechowym spodzie, polany czekoladowo-karmelową polewą z dodatkiem naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

Składniki

8 porcj(e/i)

Spód:

50 g
suszonych moreli
20 g
suszonej żurawiny
20 g
rodzynek
100 g
nerkowców
40 g
płatków owsianych
2 łyżki
masła orzechowego

Masa z nerkowców:

400 g
orzechów nerkowca
400 ml
śmietanki kokosowej
125 ml
syropu z agawy
125 ml
oleju kokosowego
1 
cytryna
1 łyżka
ekstraktu waniliowego

Polewa:

100 g
cukru trzcinowego
50 ml
gorącej wody
100 ml
mleka kokosowego
40 g
oleju kokosowego
40 g
czekolady gorzkiej
Wartości odżywcze (na porcję) 3464 kJ  /  828 kcal
62,4 g Tłuszcz
13,2 g Białko
59 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

50 g suszonych moreli – 20 g suszonej żurawiny – 20 g rodzynek – 100 g nerkowców – 40 g płatków owsianych – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki masła orzechowego

Suszone owoce zalej wodą na 20 minut. Odsącz. Wszystkie składniki na spód rozdrobnij i zmiksuj razem, aż powstanie gęsta, klejąca masa.
Wyłóz ją na formę, wyrównaj i dociśnij do dna i brzegów. Włóż do lodówki.

Krok 2

400 g orzechów nerkowca – 400 ml śmietanki kokosowej – 125 ml syropu z agawy – 125 g oleju kokosowego – 1  cytryna – 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Nerkowce zalej wodą i odstaw na noc.

Po tym czasie orzechy odcedź i przełóż do blendera, dodaj śmietankę kokosową, syrop z agawy, olej kokosowy, sok z 1 cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Wylej masę na przygotowany spód. Włóż do stężenia do lodówki na kilka godzin.

Krok 3

100 g cukru trzcinowego – 50 ml gorącej wody – 100 ml mleka kokosowego – 40 g oleju kokosowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman40 g czekolady gorzkiej

Cukier wraz z wodą podgrzej na garnku o grubym dnie. Nie mieszaj, tylko obracaj garnkiem, aż cukier się rozpuści i zacznie się lekko rumienić. Dodaj olej kokosowy i ostrożnie mieszaj, aż masa będzie jednolita. Dodaj mleko kokosowe, sos sojowy i posiekaną drobno czekoladę. Mieszaj do połączenia i powstania sosu.

Krok 4

Przestudzonym sosem polej „sernik” z nerkowców.

Wskazówka:

Śmietanka kokosowa i mleko kokosowe to dwie różne rzeczy i nie mogą być używane zamiennie.

ID przepisu: 1168

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

50 g suszonych moreli – 20 g suszonej żurawiny – 20 g rodzynek – 100 g nerkowców – 40 g płatków owsianych – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki masła orzechowego

Suszone owoce zalej wodą na 20 minut. Odsącz. Wszystkie składniki na spód rozdrobnij i zmiksuj razem, aż powstanie gęsta, klejąca masa.
Wyłóz ją na formę, wyrównaj i dociśnij do dna i brzegów. Włóż do lodówki.

400 g orzechów nerkowca – 400 ml śmietanki kokosowej – 125 ml syropu z agawy – 125 g oleju kokosowego – 1  cytryna – 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Nerkowce zalej wodą i odstaw na noc.

Po tym czasie orzechy odcedź i przełóż do blendera, dodaj śmietankę kokosową, syrop z agawy, olej kokosowy, sok z 1 cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Wylej masę na przygotowany spód. Włóż do stężenia do lodówki na kilka godzin.

100 g cukru trzcinowego – 50 ml gorącej wody – 100 ml mleka kokosowego – 40 g oleju kokosowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman40 g czekolady gorzkiej

Cukier wraz z wodą podgrzej na garnku o grubym dnie. Nie mieszaj, tylko obracaj garnkiem, aż cukier się rozpuści i zacznie się lekko rumienić. Dodaj olej kokosowy i ostrożnie mieszaj, aż masa będzie jednolita. Dodaj mleko kokosowe, sos sojowy i posiekaną drobno czekoladę. Mieszaj do połączenia i powstania sosu.

Przestudzonym sosem polej „sernik” z nerkowców.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.