

Wegański „sernik” z nerkowców z polewą karmelowo-czekoladową
Czy sernik może być wegański? Oczywiście! Orzechy nerkowca doskonale się do tego nadają. Wypróbuj „sernik“ z nerkowców bez pieczenia na lekko słonym orzechowym spodzie, polany czekoladowo-karmelową polewą z dodatkiem naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Składniki
Spód:
Masa z nerkowców:
Polewa:
Przygotowanie
Krok 1

50 g suszonych moreli – 20 g suszonej żurawiny – 20 g rodzynek – 100 g nerkowców – 40 g płatków owsianych – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki masła orzechowego
Suszone owoce zalej wodą na 20 minut. Odsącz. Wszystkie składniki na spód rozdrobnij i zmiksuj razem, aż powstanie gęsta, klejąca masa.
Wyłóz ją na formę, wyrównaj i dociśnij do dna i brzegów. Włóż do lodówki.
Krok 2

400 g orzechów nerkowca – 400 ml śmietanki kokosowej – 125 ml syropu z agawy – 125 g oleju kokosowego – 1 cytryna – 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Nerkowce zalej wodą i odstaw na noc.
Po tym czasie orzechy odcedź i przełóż do blendera, dodaj śmietankę kokosową, syrop z agawy, olej kokosowy, sok z 1 cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Wylej masę na przygotowany spód. Włóż do stężenia do lodówki na kilka godzin.
Krok 3

100 g cukru trzcinowego – 50 ml gorącej wody – 100 ml mleka kokosowego – 40 g oleju kokosowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 40 g czekolady gorzkiej
Cukier wraz z wodą podgrzej na garnku o grubym dnie. Nie mieszaj, tylko obracaj garnkiem, aż cukier się rozpuści i zacznie się lekko rumienić. Dodaj olej kokosowy i ostrożnie mieszaj, aż masa będzie jednolita. Dodaj mleko kokosowe, sos sojowy i posiekaną drobno czekoladę. Mieszaj do połączenia i powstania sosu.
Krok 4

Przestudzonym sosem polej „sernik” z nerkowców.
Wskazówka:
Śmietanka kokosowa i mleko kokosowe to dwie różne rzeczy i nie mogą być używane zamiennie.
ID przepisu: 1168
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej