

Sos grzybowo-pomidorowy
Sos to zawsze dobry pomysł. A ten szczególnie! Dymny aromat i wyczuwalna grzybowa nuta pasują jak ulał do jesiennego menu.
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmażaj na oliwie, aż się zezłoci. Dodaj rozgnieciony czosnek, liście laurowe i pieprz. Podsmaż.
Krok 2
Dodaj przecier pomidorowy i smaż przez kilka minut. Wlej sok pomidorowy i sos sojowy Kikkoman. Dopraw cukrem, solą wędzoną i sproszkowanymi borowikami. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Sos dokładnie odcedź.
Krok 3
Wymieszaj skrobię z odrobiną wody i ponownie zagotuj odcedzony sos. Ciągle mieszając, wlej rozpuszczoną skrobię i duś przez około minutę. Sos jest gotowy.
ID przepisu: 1073
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej