Rolada drożdżowa z kapustą kiszoną i grzybami
Rolada drożdżowa z kapustą kiszoną i grzybami

Rolada drożdżowa z kapustą kiszoną i grzybami

Czas ogółem 2 godz. 50 min
20 min Czas przygotowania
2 godz. Czas gotowania
30 min Czas chłodzenia

Ta rolada smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. jako dodatek do świątecznego barszczu. Ciasto drożdżowe skrywa aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów, doprawiony sosem sojowym, dużą ilością pieprzu i kminkiem.

Składniki

2 porcj(e/i)
20 g
suszonych grzybów
250 g
kapusty kiszonej
1 
czerwona cebula
2 łyżki
oliwy
1 łyżeczka
majeranku
2 
liście laurowe
1 łyżeczka
świeżo mielonego kolorowego pieprzu
1 łyżeczka
kminku
250 ml
wody
200 g
mąki orkiszowej jasnej
1 łyżka
maślanki
15 g
świeżych drożdży
45 g
masła
1 
żółtko
1 
jajko

Dodatkowo:

1 
jajko
1 łyżeczka
kminku
Wartości odżywcze (na porcję)3.266 kJ / 780 kcal
38,1 gTłuszcz
25,8 gBiałko
88,4 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

20 g suszonych grzybów

Suszone grzyby opłucz i zalej wodą. Gotuj około 30 minut, aż zmiękną, a następnie drobno posiekaj. Wodę, w której gotowały się grzyby, zachowaj na później.

Krok 2

250 g kapusty kiszonej – 1  czerwona cebula – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka majeranku – 2  liście laurowe – 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu – 1 łyżeczka kminku – 250 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Cebulę pokrój w kostkę. Opłukaną i odciśniętą kapustę posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj kapustę, grzyby, liście laurowe, majeranek, kminek, pieprz, wodę oraz dodatkowo wodę odłożoną z gotowania grzybów. Duś na najmniejszym ogniu do miękkości (około godzinę). Dopraw sosem sojowym. Wyrzuć liście laurowe i odstaw farsz do przestudzenia.

Krok 3

200 g mąki orkiszowej jasnej – 1 łyżka maślanki – 15 g świeżych drożdży – 45 g masła – 1  żółtko – 2  jajka – 1 łyżeczka kminku

Mąkę przesiej. Jajko, żółtko, maślankę i drożdże dokładnie wymieszaj. Wlej do mąki i dodaj pokrojone w kostkę masło. Zagnieć na gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt. Na wierzchu rozłóż farsz. Zwiń jak roladę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj pozostałym jajkiem, posyp kminkiem i piecz około 35 minut w 190°C.
Przed podaniem pokrój roladę w plastry.

ID przepisu: 1647

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

20 g suszonych grzybów

Suszone grzyby opłucz i zalej wodą. Gotuj około 30 minut, aż zmiękną, a następnie drobno posiekaj. Wodę, w której gotowały się grzyby, zachowaj na później.

250 g kapusty kiszonej – 1 czerwona cebula – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka majeranku – 2 liście laurowe – 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu – 1 łyżeczka kminku – 250 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Cebulę pokrój w kostkę. Opłukaną i odciśniętą kapustę posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj kapustę, grzyby, liście laurowe, majeranek, kminek, pieprz, wodę oraz dodatkowo wodę odłożoną z gotowania grzybów. Duś na najmniejszym ogniu do miękkości (około godzinę). Dopraw sosem sojowym. Wyrzuć liście laurowe i odstaw farsz do przestudzenia.

200 g mąki orkiszowej jasnej – 1 łyżka maślanki – 15 g świeżych drożdży – 45 g masła – 1 żółtko – 2 jajka – 1 łyżeczka kminku

Mąkę przesiej. Jajko, żółtko, maślankę i drożdże dokładnie wymieszaj. Wlej do mąki i dodaj pokrojone w kostkę masło. Zagnieć na gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt. Na wierzchu rozłóż farsz. Zwiń jak roladę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj pozostałym jajkiem, posyp kminkiem i piecz około 35 minut w 190°C.
Przed podaniem pokrój roladę w plastry.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.