

Rolada drożdżowa z kapustą kiszoną i grzybami
Ta rolada smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. jako dodatek do świątecznego barszczu. Ciasto drożdżowe skrywa aromatyczny farsz z kapusty kiszonej i grzybów, doprawiony sosem sojowym, dużą ilością pieprzu i kminkiem.
Składniki
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1
20 g suszonych grzybów
Suszone grzyby opłucz i zalej wodą. Gotuj około 30 minut, aż zmiękną, a następnie drobno posiekaj. Wodę, w której gotowały się grzyby, zachowaj na później.
Krok 2
250 g kapusty kiszonej – 1 czerwona cebula – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka majeranku – 2 liście laurowe – 1 łyżeczka świeżo mielonego kolorowego pieprzu – 1 łyżeczka kminku – 250 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Cebulę pokrój w kostkę. Opłukaną i odciśniętą kapustę posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Dodaj kapustę, grzyby, liście laurowe, majeranek, kminek, pieprz, wodę oraz dodatkowo wodę odłożoną z gotowania grzybów. Duś na najmniejszym ogniu do miękkości (około godzinę). Dopraw sosem sojowym. Wyrzuć liście laurowe i odstaw farsz do przestudzenia.
Krok 3
200 g mąki orkiszowej jasnej – 1 łyżka maślanki – 15 g świeżych drożdży – 45 g masła – 1 żółtko – 2 jajka – 1 łyżeczka kminku
Mąkę przesiej. Jajko, żółtko, maślankę i drożdże dokładnie wymieszaj. Wlej do mąki i dodaj pokrojone w kostkę masło. Zagnieć na gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkuj na prostokąt. Na wierzchu rozłóż farsz. Zwiń jak roladę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj pozostałym jajkiem, posyp kminkiem i piecz około 35 minut w 190°C.
Przed podaniem pokrój roladę w plastry.
ID przepisu: 1647
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej



















