

Piernikowe choinki na patyku z sosem karmelowo-sojowym
Miękkie piernikowe ciasto nasączone aromatyczną polewą czekoladowo-sojową, podane w formie choinek na patyku. Słodko-słona nuta sosu sojowego podkreśla smak czekolady i karmelu, tworząc pyszny i efektowny świąteczny deser.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
100 g masła – 2 łyżki miodu – 250 ml mleka – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Umieść masło i miód w rondelku. Wlej mleko i Sos sojowy Kikkoman. Podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2
200 g mąki pszennej – 150 g cukru – 1 łyżka kakao – 1 łyżka przyprawy do piernika – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 2 jajka
Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dodaj jajka i wystudzone mleko z masłem, miodem i sosem sojowym z kroku 1. Wymieszaj i wyrabiaj łyżką, rózgą lub mikserem. Ciasto przełóż do formy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Krok 3
250 g czekolady mlecznej – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Czekoladę posiekaj. Razem z olejem i Sosem sojowym Kikkoman przełóż czekoladę do miski umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj. Wyrównaj powierzchnię wystudzonego ciasta, odcinając wypukły wierzch. Pokrój ciasto na trójkąty i nabij na kolorowe słomki lub drewniane patyczki, po czym zanurzaj w polewie czekoladowej. Odstaw na kratkę, aby odciekł nadmiar czekolady.
Krok 4
60 g cukru – 25 g masła – 50 ml śmietanki 36% – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 20 g orzechów włoskich
Na patelnię wsyp cukier i rozprowadź go po całej powierzchni. Podgrzewaj na większym ogniu bez mieszania, aż się rozpuści i dość mocno zagrzeje. Zmniejsz ogień. Dodaj masło i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj śmietankę i Sos sojowy Kikkoman. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż masa dokładnie się połączy. Przelej do słoiczka. Polej piernikowe choinki przestudzonym karmelem i posyp posiekanymi orzechami.
Wskazówka
Do dekoracji możesz użyć również innych ulubionych orzechów, wiórków kokosowych, kolorowych posypek lub liofilizowanych owoców.
ID przepisu: 1646
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej

![[Translate to Polnisch:] [Translate to Polnisch:]](https://www.kikkoman.pl/fileadmin/_processed_/b/4/csm_1647-recipe-page-Rolada_drozdzowa_z_kapusta_kiszona_Header_Desktop_e15401e39e.webp)

















