Piernikowe choinki na patyku z sosem karmelowo-sojowym
Piernikowe choinki na patyku z sosem karmelowo-sojowym

Piernikowe choinki na patyku z sosem karmelowo-sojowym

Czas ogółem 55 min
15 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania

Miękkie piernikowe ciasto nasączone aromatyczną polewą czekoladowo-sojową, podane w formie choinek na patyku. Słodko-słona nuta sosu sojowego podkreśla smak czekolady i karmelu, tworząc pyszny i efektowny świąteczny deser.

Składniki

2 porcj(e/i)
125 g
masła
2 łyżki
miodu
250 ml
mleka
200 g
mąki pszennej
210 g
cukru
1 łyżka
kakao
1 łyżka
przyprawy do piernika
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
2 
jajka
250 g
czekolady mlecznej
2 łyżki
oleju rzepakowego
50 ml
śmietanki 36%
20 g
orzechów włoskich
Wartości odżywcze (na porcję)2.150 kJ / 515 kcal
30 gTłuszcz
7 gBiałko
55 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g masła – 2 łyżki miodu – 250 ml mleka – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Umieść masło i miód w rondelku. Wlej mleko i Sos sojowy Kikkoman. Podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.

Krok 2

200 g mąki pszennej – 150 g cukru – 1 łyżka kakao – 1 łyżka przyprawy do piernika – 1 łyżeczka sody oczyszczonej –  ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 2  jajka

Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dodaj jajka i wystudzone mleko z masłem, miodem i sosem sojowym z kroku 1. Wymieszaj i wyrabiaj łyżką, rózgą lub mikserem. Ciasto przełóż do formy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.

Krok 3

250 g czekolady mlecznej – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Czekoladę posiekaj. Razem z olejem i Sosem sojowym Kikkoman przełóż czekoladę do miski umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj. Wyrównaj powierzchnię wystudzonego ciasta, odcinając wypukły wierzch. Pokrój ciasto na trójkąty i nabij na kolorowe słomki lub drewniane patyczki, po czym zanurzaj w polewie czekoladowej. Odstaw na kratkę, aby odciekł nadmiar czekolady.

Krok 4

60 g cukru – 25 g masła – 50 ml śmietanki 36% – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman20 g orzechów włoskich

Na patelnię wsyp cukier i rozprowadź go po całej powierzchni. Podgrzewaj na większym ogniu bez mieszania, aż się rozpuści i dość mocno zagrzeje. Zmniejsz ogień. Dodaj masło i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj śmietankę i Sos sojowy Kikkoman. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż masa dokładnie się połączy. Przelej do słoiczka. Polej piernikowe choinki przestudzonym karmelem i posyp posiekanymi orzechami.

Wskazówka

Do dekoracji możesz użyć również innych ulubionych orzechów, wiórków kokosowych, kolorowych posypek lub liofilizowanych owoców.

ID przepisu: 1646

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g masła – 2 łyżki miodu – 250 ml mleka – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Umieść masło i miód w rondelku. Wlej mleko i Sos sojowy Kikkoman. Podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.

200 g mąki pszennej – 150 g cukru – 1 łyżka kakao – 1 łyżka przyprawy do piernika – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 2 jajka

Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dodaj jajka i wystudzone mleko z masłem, miodem i sosem sojowym z kroku 1. Wymieszaj i wyrabiaj łyżką, rózgą lub mikserem. Ciasto przełóż do formy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.

250 g czekolady mlecznej – 2 łyżki oleju rzepakowego – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Czekoladę posiekaj. Razem z olejem i Sosem sojowym Kikkoman przełóż czekoladę do miski umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj. Wyrównaj powierzchnię wystudzonego ciasta, odcinając wypukły wierzch. Pokrój ciasto na trójkąty i nabij na kolorowe słomki lub drewniane patyczki, po czym zanurzaj w polewie czekoladowej. Odstaw na kratkę, aby odciekł nadmiar czekolady.

60 g cukru – 25 g masła – 50 ml śmietanki 36% – 1 łyżeczka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman20 g orzechów włoskich

Na patelnię wsyp cukier i rozprowadź go po całej powierzchni. Podgrzewaj na większym ogniu bez mieszania, aż się rozpuści i dość mocno zagrzeje. Zmniejsz ogień. Dodaj masło i wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj śmietankę i Sos sojowy Kikkoman. Zdejmij z ognia i mieszaj, aż masa dokładnie się połączy. Przelej do słoiczka. Polej piernikowe choinki przestudzonym karmelem i posyp posiekanymi orzechami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.