

Stir-fry z boczkiem i makaronem ramen
Szybki i bogaty w smak stir-fry z boczkiem i makaronem ramen
Składniki
Do przybrania:
Przygotowanie
Krok 1

Zagotuj wodę w woku. Dodaj boczek i gotuj go przez około 10 minut. Następnie wyłóż i osusz na papierze kuchennym.
Krok 2

Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku. Podsmaż boczek wieprzowy do chrupkości, wyłóż i osusz.
Krok 3

Dodaj 1 łyżkę oleju do woka. Usmaż na nim cebulę i groszek cukrowy. Dodaj dymkę i również podsmaż. Wyłóż wszystkie składniki i odstaw na bok.
Krok 4

Na woku z pozostałym olejem podsmaż czosnek, imbir i chili. Dodaj boczek i warzywa.
Krok 5

Dodaj sok pomarańczowy, sos teriyaki Kikkoman, sos sojowy Kikkoman i olej sezamowy Kikkoman.
Krok 6

Dodaj makaron i krótko podsmaż.
Krok 7

Posyp danie skórką z pomarańczy, dymką i sezamem. Podawaj z kapustą kimchi.
Tips
Alternatywa dla sosu teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman: sos z czarnej fasoli, który można kupić w sklepach z produktami z Azji (lub przez Internet).
Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.
Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.
Alternatywa dla makaronu ramen: twój ulubiony makaron (wstępnie ugotowany), na przykład udon, makaron soba i makaron spaghetti lub dowolny dostępny w domu makaron.
Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.
Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.
Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.
Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.
Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.
ID przepisu: 927
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej