Japońskie klopsiki z Ponzu
Składniki
Sos:
Do dekoracji:
Przygotowanie
Krok 1
Na patelni rozgrzać do średniej temperatury 1 łyżeczkę oleju. Dodać drobno posiekaną cebulkę, podsmażyć na złoto-brązowy kolor i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2
W dużej misce dobrze wymieszać mięso mielone, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, mleko, jajko, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman oraz pieprz. Wyrobioną masę wstawić do lodówki co najmniej na 30 minut.
Krok 3
Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman zmieszać w misce z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman o obniżonej o 43% zawartości soli oraz cukrem i odstawić na bok.
Krok 4
Uformować okrągłe klopsiki i rozgrzać na patelni 1½ łyżki stołowej oleju do średniej temperatury. Klopsiki podsmażać przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zredukować temperaturę i kontynuować smażenie jeszcze przez 4-5 minut, aż mięso się usmaży. Zalać sosem, zagotować i jeszcze przez kilka minut gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjąć klopsiki z patelni i nieco zredukować sos przez odparowanie.
Krok 5
Klopsiki posypać siekaną cebulką dymką. Podawać z sosem i warzywami.
ID przepisu: 300
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej