Japońskie klopsiki z Ponzu

5 1 Oceny

Składniki

4 porcj(e/i)
 ½ 
drobno posiekanej cebuli
2 ½ łyżki
oleju roślinnego
250 g
mielonego mięsa wołowego
250 g
mielonego mięsa wieprzowego (mieszanego)
1 
rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki
mleka
1 
duże jajko
świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

1 łyżeczka
cukru

Do dekoracji:

1 
drobno posiekana cebula dymka

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzać do średniej temperatury 1 łyżeczkę oleju. Dodać drobno posiekaną cebulkę, podsmażyć na złoto-brązowy kolor i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 2

W dużej misce dobrze wymieszać mięso mielone, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, mleko, jajko, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman oraz pieprz. Wyrobioną masę wstawić do lodówki co najmniej na 30 minut.

Krok 3

Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman zmieszać w misce z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman o obniżonej o 43% zawartości soli oraz cukrem i odstawić na bok.

Krok 4

Uformować okrągłe klopsiki i rozgrzać na patelni 1½ łyżki stołowej oleju do średniej temperatury. Klopsiki podsmażać przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zredukować temperaturę i kontynuować smażenie jeszcze przez 4-5 minut, aż mięso się usmaży. Zalać sosem, zagotować i jeszcze przez kilka minut gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjąć klopsiki z patelni i nieco zredukować sos przez odparowanie.

Krok 5

Klopsiki posypać siekaną cebulką dymką. Podawać z sosem i warzywami.

ID przepisu: 300

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Na patelni rozgrzać do średniej temperatury 1 łyżeczkę oleju. Dodać drobno posiekaną cebulkę, podsmażyć na złoto-brązowy kolor i pozostawić do ostygnięcia.

W dużej misce dobrze wymieszać mięso mielone, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, mleko, jajko, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman oraz pieprz. Wyrobioną masę wstawić do lodówki co najmniej na 30 minut.

Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman zmieszać w misce z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman o obniżonej o 43% zawartości soli oraz cukrem i odstawić na bok.

Uformować okrągłe klopsiki i rozgrzać na patelni 1½ łyżki stołowej oleju do średniej temperatury. Klopsiki podsmażać przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zredukować temperaturę i kontynuować smażenie jeszcze przez 4-5 minut, aż mięso się usmaży. Zalać sosem, zagotować i jeszcze przez kilka minut gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyjąć klopsiki z patelni i nieco zredukować sos przez odparowanie.

Klopsiki posypać siekaną cebulką dymką. Podawać z sosem i warzywami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.