Burger z tofu i pieczarkami

Czas ogółem 25 min
15 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Burger z karmelizowanym tofu i pieczarkami to soczysta i smakowita propozycja dla miłośników dań wegetariańskich. Pikantny sos dodaje mu jeszcze więcej charakteru.

Składniki

2 porcj(e/i)
120 g
pieczarek
 ½ 
cytryny (na sok)
1 łyżka
oliwy
180 g
wędzonego tofu
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
2 łyżki
miodu

Sos:

2 łyżki
pikantnego ketchupu
1 łyżeczka
majonezu
2 łyżki
posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka
posiekanego chili

Dodatkowo:

2 
bułki owsiane
20 g
rukoli
1 
pomidor
Wartości odżywcze (na porcję) 2932 kJ  /  701 kcal
33,5 g Tłuszcz
26 g Białko
74 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

120 g pieczarek –  ½  cytryny (na sok) – 1 łyżka oliwy

Pieczarki pokrój w plasterki i natrzyj sokiem z cytryny. Podsmaż na oliwie.

Krok 2

180 g wędzonego tofu – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki miodu

Tofu przekrój wzdłuż na 2 części i obtocz w mące ziemniaczanej. Smaż na Oleju sezamowym Kikkoman do zrumienienia. Na drugiej patelni podgrzej Sos sojowy Kikkoman z miodem. Skarmelizuj usmażone tofu.

Krok 3

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki pikantnego ketchupu – 1 łyżeczka majonezu – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 1 łyżeczka posiekanego chili – 2  bułki owsiane – 20 g rukoli – 1  pomidor

Wymieszaj składniki na sos. Bułki przekrój na połowy. Na spodzie ułóż rukolę, po 2 plastry pomidora, smażone pieczarki oraz smażone tofu. Posmaruj sosem i przykryj górną połową bułki.

ID przepisu: 1249

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

120 g pieczarek –  ½  cytryny (na sok) – 1 łyżka oliwy

Pieczarki pokrój w plasterki i natrzyj sokiem z cytryny. Podsmaż na oliwie.

180 g wędzonego tofu – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki miodu

Tofu przekrój wzdłuż na 2 części i obtocz w mące ziemniaczanej. Smaż na Oleju sezamowym Kikkoman do zrumienienia. Na drugiej patelni podgrzej Sos sojowy Kikkoman z miodem. Skarmelizuj usmażone tofu.

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki pikantnego ketchupu – 1 łyżeczka majonezu – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 1 łyżeczka posiekanego chili – 2  bułki owsiane – 20 g rukoli – 1  pomidor

Wymieszaj składniki na sos. Bułki przekrój na połowy. Na spodzie ułóż rukolę, po 2 plastry pomidora, smażone pieczarki oraz smażone tofu. Posmaruj sosem i przykryj górną połową bułki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.