

Burger z tofu i pieczarkami
Burger z karmelizowanym tofu i pieczarkami to soczysta i smakowita propozycja dla miłośników dań wegetariańskich. Pikantny sos dodaje mu jeszcze więcej charakteru.
Przygotowanie
Krok 1

120 g pieczarek – ½ cytryny (na sok) – 1 łyżka oliwy
Pieczarki pokrój w plasterki i natrzyj sokiem z cytryny. Podsmaż na oliwie.
Krok 2

180 g wędzonego tofu – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki miodu
Tofu przekrój wzdłuż na 2 części i obtocz w mące ziemniaczanej. Smaż na Oleju sezamowym Kikkoman do zrumienienia. Na drugiej patelni podgrzej Sos sojowy Kikkoman z miodem. Skarmelizuj usmażone tofu.
Krok 3

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki pikantnego ketchupu – 1 łyżeczka majonezu – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 1 łyżeczka posiekanego chili – 2 bułki owsiane – 20 g rukoli – 1 pomidor
Wymieszaj składniki na sos. Bułki przekrój na połowy. Na spodzie ułóż rukolę, po 2 plastry pomidora, smażone pieczarki oraz smażone tofu. Posmaruj sosem i przykryj górną połową bułki.
ID przepisu: 1249
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej