Okonomiyaki wegetariańskie – kapuściane placki z warzywami
Składniki
Na wegetariański sos okonomiyaki:
For the batter:
Przygotowanie
Krok 1
Aby przygotować wegetariański sos okonomiyaki, umieść wszystkie składniki w misce i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji przy użyciu miksera ręcznego.
Krok 2
Oczyść kapustę, cukinię i paprykę. Pokrój w paski o długości około 3 cm i umyj. Oczyść cebulę, pokrój w pierścienie o grubości 2-3 mm i umyj.
Krok 3
Aby przygotować ciasto, utrzyj tofu ręcznym mikserem i dobrze wymieszaj z bulionem warzywnym i mąką kukurydzianą/skrobią ziemniaczaną. Dodaj przygotowane warzywa i kukurydzę. Wymieszaj.
Krok 4
Podgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni (min. 32 cm średnicy). Dodaj połowę mieszanki ciasta z warzywami. Rozłóż równomiernie warzywa i łopatką uformuj ciasto w dwa koła o średnicy 15-18 cm. Posyp 1 łyżką prażonej cebuli i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 5
Odwróć ostrożnie za pomocą łopatki i smaż przez kolejne 2-3 minuty (nieznacznie zmniejszając ogień). Przygotuj drugi placek w ten sam sposób. Umyj szczypiorek, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6
Rozłóż okonomiyaki na dwóch talerzach warzywną stroną do góry i posmaruj wegetariańskim sosem okonomiyaki. Posyp szczypiorkiem i podawaj.
ID przepisu: 31
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej