Chińskie klopsiki
Chińskie klopsiki teriyaki - pikantne kawałki mięsa w Sosie sojowym Kikkoman z sezamem, z dodatkiem Marynaty Teriyaki Kikkoman, podawane z ryżem jaśminowym.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
100 g makaronu sojowego
Makaron sojowy ugotuj według wskazówek na opakowaniu, następnie przelej go zimną wodą i potnij za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki. Przełóż do miski.
Krok 2
2 szalotki – 15 g imbiru – ½ papryczki chili – 3 ½ ząbki czosnku – 2 ½ łyżki oleju – 1 łyżka cebuli dymki (posiekanej)
Szalotkę, imbir, chili oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojone warzywa (w tym dymkę), podsmażaj przez około 1 minutę i dodaj do makaronu.
Krok 3
400 g mięsa wieprzowo-wołowego – 1 jajko – ½ łyżeczka przyprawy chińskiej, 5 smaków
Do miski z makaronem i warzywami dodaj mielone mięso, jajko oraz pozostałe przyprawy oraz zioła. Dokładnie wymieszaj. Z masy mięsnej uformuj kulki o średnicy około 3-4 cm.
Krok 4
2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman – 1 łyżeczka prażonego sezamu – ½ łyżeczka płatków chili – 2 łyżki kolendry – 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego
Uformowane mięsne kulki smaż na rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Następnie dodaj sos sojowy Kikkoman i Marynatę Teriyaki Kikkoman. Wymieszaj. Gotowe danie przełóż do miski, posyp sezamem oraz chili w płatkach i posiekaną kolendrą. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.
ID przepisu: 1214
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej