Chińskie klopsiki

Czas ogółem 25 min
15 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Chińskie klopsiki teriyaki - pikantne kawałki mięsa w Sosie sojowym Kikkoman z sezamem, z dodatkiem Marynaty Teriyaki Kikkoman, podawane z ryżem jaśminowym.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
makaronu sojowego (½ opakowania)
2 
szalotki
15 g
imbiru
 ½ 
papryczki chili
3 ½ 
ząbki czosnku
2 ½ łyżki
oleju
1 łyżka
cebuli dymki (posiekanej)
400 g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 
jajko
 ½ łyżeczka
przyprawy chińskiej, 5 smaków
1 łyżeczka
prażonego sezamu
 ½ łyżeczka
płatków chili
2 łyżki
kolendry
100 g
ugotowanego ryżu jaśminowego
Wartości odżywcze (na porcję) 3274 kJ  /  782 kcal
39,1 g Tłuszcz
42,9 g Białko
63,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g makaronu sojowego

Makaron sojowy ugotuj według wskazówek na opakowaniu, następnie przelej go zimną wodą i potnij za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki. Przełóż do miski.

Krok 2

2  szalotki – 15 g imbiru –  ½  papryczki chili – 3 ½  ząbki czosnku – 2 ½ łyżki oleju – 1 łyżka cebuli dymki (posiekanej)

Szalotkę, imbir, chili oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojone warzywa (w tym dymkę), podsmażaj przez około 1 minutę i dodaj do makaronu.

Krok 3

400 g mięsa wieprzowo-wołowego – 1  jajko –  ½ łyżeczka przyprawy chińskiej, 5 smaków

Do miski z makaronem i warzywami dodaj mielone mięso, jajko oraz pozostałe przyprawy oraz zioła. Dokładnie wymieszaj. Z masy mięsnej uformuj kulki o średnicy około 3-4 cm.

Krok 4

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżeczka prażonego sezamu –  ½ łyżeczka płatków chili – 2 łyżki kolendry – 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego

Uformowane mięsne kulki smaż na rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Następnie dodaj sos sojowy Kikkoman i Marynatę Teriyaki Kikkoman. Wymieszaj. Gotowe danie przełóż do miski, posyp sezamem oraz chili w płatkach i posiekaną kolendrą. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

ID przepisu: 1214

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g makaronu sojowego

Makaron sojowy ugotuj według wskazówek na opakowaniu, następnie przelej go zimną wodą i potnij za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki. Przełóż do miski.

2  szalotki – 15 g imbiru –  ½  papryczki chili – 3 ½  ząbki czosnku – 2 ½ łyżki oleju – 1 łyżka cebuli dymki (posiekanej)

Szalotkę, imbir, chili oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojone warzywa (w tym dymkę), podsmażaj przez około 1 minutę i dodaj do makaronu.

400 g mięsa wieprzowo-wołowego – 1  jajko –  ½ łyżeczka przyprawy chińskiej, 5 smaków

Do miski z makaronem i warzywami dodaj mielone mięso, jajko oraz pozostałe przyprawy oraz zioła. Dokładnie wymieszaj. Z masy mięsnej uformuj kulki o średnicy około 3-4 cm.

2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżeczka prażonego sezamu –  ½ łyżeczka płatków chili – 2 łyżki kolendry – 100 g ugotowanego ryżu jaśminowego

Uformowane mięsne kulki smaż na rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Następnie dodaj sos sojowy Kikkoman i Marynatę Teriyaki Kikkoman. Wymieszaj. Gotowe danie przełóż do miski, posyp sezamem oraz chili w płatkach i posiekaną kolendrą. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.