Sushi gunkan maki z krewetką i ogórkiem

Czas ogółem 15 min
15 min Czas przygotowania

Przepis i składniki na sushi gunkan-maki z krewetkami, ogórkiem i sosem serowym.

Składniki

4 porcj(e/i)
2 łyżki
plasterków ogórka
2 łyżki
posiekanych gotowanych krewetek
1 łyżka
serka kremowego z ziołami
1 
arkusz nori
80 g
ugotowanego ryżu do sushi*

Do podania:

Ogórek
krewetki
Wartości odżywcze (na porcję) 226 kJ  /  54 kcal
1,3 g Tłuszcz
3,6 g Białko
6,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj w misce kostki ogórka, kawałki krewetek i serek kremowy.

Krok 2

Przytnij 1 arkusz nori: odetnij 3-centymetrowy pasek z jednej strony w poprzek linii i odłóż

Krok 3

Wytnij 4 paski nori, korzystając z linii, i odłóż (arkusze o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm)

Krok 4

Uformuj 4 x 20 g ryżu do sushi w owalne kulki mokrymi palcami.

Krok 5

Owiń każdą kulkę paskiem nori, „przyklej” go kilkoma ziarnami klejącego ryżu i dobrze dociśnij.

Krok 6

Umieść jedną porcję przygotowanej pasty z ogórkiem i krewetkami na każdej kulce ryżu.

Krok 7

Udekoruj gunkan ogórkiem i krewetkami i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.

Wskazówka:

Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.

*Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)

450 g (540 ml) ryżu japońskiego
450 ml wody
Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go

100 ml przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman
Lub alternatywnie:

70 ml octu ryżowego
30 g cukru
15 g soli

ID przepisu: 945

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wymieszaj w misce kostki ogórka, kawałki krewetek i serek kremowy.

Przytnij 1 arkusz nori: odetnij 3-centymetrowy pasek z jednej strony w poprzek linii i odłóż

Wytnij 4 paski nori, korzystając z linii, i odłóż (arkusze o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm)

Uformuj 4 x 20 g ryżu do sushi w owalne kulki mokrymi palcami.

Owiń każdą kulkę paskiem nori, „przyklej” go kilkoma ziarnami klejącego ryżu i dobrze dociśnij.

Umieść jedną porcję przygotowanej pasty z ogórkiem i krewetkami na każdej kulce ryżu.

Udekoruj gunkan ogórkiem i krewetkami i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.