

Karp z korzeniem pietruszki, piklowanym ogórkiem i dipem śmietanowym
Karp pochodzi z Azji, a do Europy sprowadzili go Rzymianie. Mamy wobec nich dług wdzięczności! Orzechowy aromat i delikatna konsystencja mięsa tej ryby sprawiają, że po dziś dzień z przyjemnością się nią zajadamy.
Składniki
Na karpia:
Na ogórki kiszone:
Na dip śmietanowy:
Na dodatek do dania:
Przygotowanie
Krok 1
1 karp (ok. 1 kg, wypatroszony)
Umyj karpia. Odetnij boczne i tylne płetwy. Osusz. Wykonaj 3-4 pionowe nacięcia na skórze po obu stronach. Umieść karpia w naczyniu do pieczenia. Rozgrzej piekarnik góra-dół do 180°C.
Krok 2
3 marchewki – 1 por – 3 korzenie pietruszki (średniej wielkości) – 100 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 cytryny (ekologiczne) – 200 ml bulionu warzywnego
Umyj i osusz marchewki, pora i pietruszki. Pokrój warzywa na plasterki grubości kciuka. Włóż warzywa do naczynia z rybą. Wymieszaj sos sojowy Kikkoman ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny i bulionem warzywnym. Przelej do naczynia z rybą. Piecz rybę pod przykryciem przez 20 minut. Zdejmij przykrycie i piecz przez kolejne 20 minut.
Krok 3
1,5 ogórka – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka syropu klonowego – 2 łyżki białego octu winnego – 3 łyżki oliwy z oliwek – 20 g koperku
Ogórka umyj, osusz i drobno pokrój. W razie potrzeby użyj krajalnicy do warzyw. Zamarynuj plastry ogórka w sosie sojowym Kikkoman, syropie klonowym, occie winnym i oliwie. Koperek umyj, osusz i grubo posiekaj. Wymieszaj koperek z plasterkami marynowanego ogórka.
Krok 4
500 g kwaśnej śmietany – 3 szczypty soli – 2 szczypty grubo mielonego pieprzu – 1 bagietka
Śmietanę wymieszaj z solą i pieprzem. Karpia podawaj z piklowanymi ogórkami, dipem śmietanowym i kawałkami bagietki.
ID przepisu: 1192
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej