Karp z korzeniem pietruszki, piklowanym ogórkiem i dipem śmietanowym

Czas ogółem 70 min
30 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania

Karp pochodzi z Azji, a do Europy sprowadzili go Rzymianie. Mamy wobec nich dług wdzięczności! Orzechowy aromat i delikatna konsystencja mięsa tej ryby sprawiają, że po dziś dzień z przyjemnością się nią zajadamy.

Składniki

4 porcj(e/i)

Na karpia:

1 
karp (ok. 1 kg, wypatroszony)
3 
marchewki
1 
por
3 
korzenie pietruszki (średniej wielkości)
2 
cytryny (ekologiczne)
200 ml
bulionu warzywnego

Na ogórki kiszone:

1,5 
ogórka
1 łyżka
syropu klonowego
2 łyżki
białego octu winnego
3 łyżki
oliwy z oliwek
20 g
koperku

Na dip śmietanowy:

500 g
kwaśnej śmietany
3 szczypty
soli
2 szczypty
grubo mielonego pieprzu

Na dodatek do dania:

1 
bagietka
Wartości odżywcze (na porcję) 4331.4 kJ  /  1035.8 kcal
49,8 g Tłuszcz
73 g Białko
65,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  karp (ok. 1 kg, wypatroszony)

Umyj karpia. Odetnij boczne i tylne płetwy. Osusz. Wykonaj 3-4 pionowe nacięcia na skórze po obu stronach. Umieść karpia w naczyniu do pieczenia. Rozgrzej piekarnik góra-dół do 180°C.

 

Krok 2

3  marchewki – 1  por – 3  korzenie pietruszki (średniej wielkości) – 100 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2  cytryny (ekologiczne) – 200 ml bulionu warzywnego

Umyj i osusz marchewki, pora i pietruszki. Pokrój warzywa na plasterki grubości kciuka. Włóż warzywa do naczynia z rybą. Wymieszaj sos sojowy Kikkoman ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny i bulionem warzywnym. Przelej do naczynia z rybą. Piecz rybę pod przykryciem przez 20 minut. Zdejmij przykrycie i piecz przez kolejne 20 minut.

 

Krok 3

1,5  ogórka – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka syropu klonowego – 2 łyżki białego octu winnego – 3 łyżki oliwy z oliwek – 20 g koperku

Ogórka umyj, osusz i drobno pokrój. W razie potrzeby użyj krajalnicy do warzyw. Zamarynuj plastry ogórka w sosie sojowym Kikkoman, syropie klonowym, occie winnym i oliwie. Koperek umyj, osusz i grubo posiekaj. Wymieszaj koperek z plasterkami marynowanego ogórka.

 

Krok 4

500 g kwaśnej śmietany – 3 szczypty soli – 2 szczypty grubo mielonego pieprzu – 1  bagietka

Śmietanę wymieszaj z solą i pieprzem. Karpia podawaj z piklowanymi ogórkami, dipem śmietanowym i kawałkami bagietki.

ID przepisu: 1192

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1  karp (ok. 1 kg, wypatroszony)

Umyj karpia. Odetnij boczne i tylne płetwy. Osusz. Wykonaj 3-4 pionowe nacięcia na skórze po obu stronach. Umieść karpia w naczyniu do pieczenia. Rozgrzej piekarnik góra-dół do 180°C.

 

3  marchewki – 1  por – 3  korzenie pietruszki (średniej wielkości) – 100 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2  cytryny (ekologiczne) – 200 ml bulionu warzywnego

Umyj i osusz marchewki, pora i pietruszki. Pokrój warzywa na plasterki grubości kciuka. Włóż warzywa do naczynia z rybą. Wymieszaj sos sojowy Kikkoman ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny i bulionem warzywnym. Przelej do naczynia z rybą. Piecz rybę pod przykryciem przez 20 minut. Zdejmij przykrycie i piecz przez kolejne 20 minut.

 

1,5  ogórka – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka syropu klonowego – 2 łyżki białego octu winnego – 3 łyżki oliwy z oliwek – 20 g koperku

Ogórka umyj, osusz i drobno pokrój. W razie potrzeby użyj krajalnicy do warzyw. Zamarynuj plastry ogórka w sosie sojowym Kikkoman, syropie klonowym, occie winnym i oliwie. Koperek umyj, osusz i grubo posiekaj. Wymieszaj koperek z plasterkami marynowanego ogórka.

 

500 g kwaśnej śmietany – 3 szczypty soli – 2 szczypty grubo mielonego pieprzu – 1  bagietka

Śmietanę wymieszaj z solą i pieprzem. Karpia podawaj z piklowanymi ogórkami, dipem śmietanowym i kawałkami bagietki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.