

Dal z czerwonej soczewicy z cebulą i mirin
Dal z czerwonej soczewicy z karmelizowaną cebulą, grzybami i rozgrzewającymi przyprawami, wzbogacony Sosem sojowym Kikkoman i Słodką przyprawą mirin Kikkoman. Podawany z miękkimi bułeczkami pav i świeżą papryczką chili oferuje idealną równowagę między wytrawną głębią a subtelną słodyczą.
Składniki
Dal:
Bułki pav:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1

150 g czerwonej soczewicy – 450 ml bulionu warzywnego – 150 g cebuli, pokrojonej w kostkę – 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki – 1 łyżka klarowanego masła (ghee) – 1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – ½ łyżeczki mielonej kurkumy – ¼ łyżeczki płatków chili
Soczewicę gotuj w bulionie przez 10 minut. Cebulę i pieczarki karmelizuj na maśle przez 10 minut, aż się zrumienią. Dodaj Słodką przyprawę mirin Kikkoman i podsmażaj przez 1 minutę. Dodaj kmin rzymski, kurkumę i płatki chili i smaż przez 10 sekund, aby uwolnić aromat. Wmieszaj soczewicę i gotuj przez 5 minut.
Krok 2

25 g jarmużu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Dodaj jarmuż na patelnię z soczewicą i warzywami i gotuj przez 2-3 minuty. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman.
Krok 3

170 g mąki pszennej – 140 ml mleka – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka drożdży instant – 15 g masła – 1 ½ świeże czerwone papryczki chili, pokrojone w plasterki
Podgrzej 120 ml mleka do 38°C i wymieszaj z cukrem i drożdżami. Stopniowo dodawaj mieszankę do 170 g mąki i mieszaj, aż powstanie ciasto. Rozpuść 5 g masła i dodaj do ciasta, po czym zagniataj przez około 10 minut. Podziel ciasto na 12 kulek i umieść je w formie do pieczenia, posmarowanej pozostałymi 10 g roztopionego masła. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie dokładnie posmaruj wierzch bułek pozostałymi 20 ml mleka i piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut, aż zezłocą się od góry. Podawaj dal z bułeczkami pav i przybraniem z papryczek chili.
ID przepisu: 1600
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej





















