Dal z czerwonej soczewicy z cebulą i mirin
Dal z czerwonej soczewicy z cebulą i mirin

Dal z czerwonej soczewicy z cebulą i mirin

5 1 Oceny
Czas ogółem 1 godz. 31 min
30 min Czas przygotowania
46 min Czas gotowania
15 min Czas chłodzenia

Dal z czerwonej soczewicy z karmelizowaną cebulą, grzybami i rozgrzewającymi przyprawami, wzbogacony Sosem sojowym Kikkoman i Słodką przyprawą mirin Kikkoman. Podawany z miękkimi bułeczkami pav i świeżą papryczką chili oferuje idealną równowagę między wytrawną głębią a subtelną słodyczą.

Składniki

4 porcj(e/i)

Dal:

150 g
czerwonej soczewicy
450 ml
bulionu warzywnego
150 g
cebuli, pokrojonej w kostkę
120 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki
1 łyżka
klarowanego masła (ghee)
 ½ łyżeczki
mielonego kminu rzymskiego
 ½ łyżeczki
mielonej kurkumy
 ¼ łyżeczki
płatków chili
25 g
jarmużu

Bułki pav:

170 g
mąki pszennej
140 ml
mleka
1 łyżeczka
cukru
1 łyżeczka
drożdży instant
15 g
masła

Przybranie:

1 ½ 
świeże czerwone papryczki chili, pokrojone w plasterki
Wartości odżywcze (na porcję)3.132 kJ / 759 kcal
14 gTłuszcz
32 gBiałko
119 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g czerwonej soczewicy – 450 ml bulionu warzywnego – 150 g cebuli, pokrojonej w kostkę – 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki – 1 łyżka klarowanego masła (ghee) – 1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego –  ½ łyżeczki mielonej kurkumy –  ¼ łyżeczki płatków chili

Soczewicę gotuj w bulionie przez 10 minut. Cebulę i pieczarki karmelizuj na maśle przez 10 minut, aż się zrumienią. Dodaj Słodką przyprawę mirin Kikkoman i podsmażaj przez 1 minutę. Dodaj kmin rzymski, kurkumę i płatki chili i smaż przez 10 sekund, aby uwolnić aromat. Wmieszaj soczewicę i gotuj przez 5 minut.

Krok 2

25 g jarmużu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Dodaj jarmuż na patelnię z soczewicą i warzywami i gotuj przez 2-3 minuty. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman.

Krok 3

170 g mąki pszennej – 140 ml mleka – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka drożdży instant – 15 g masła – 1 ½  świeże czerwone papryczki chili, pokrojone w plasterki

Podgrzej 120 ml mleka do 38°C i wymieszaj z cukrem i drożdżami. Stopniowo dodawaj mieszankę do 170 g mąki i mieszaj, aż powstanie ciasto. Rozpuść 5 g masła i dodaj do ciasta, po czym zagniataj przez około 10 minut. Podziel ciasto na 12 kulek i umieść je w formie do pieczenia, posmarowanej pozostałymi 10 g roztopionego masła. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie dokładnie posmaruj wierzch bułek pozostałymi 20 ml mleka i piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut, aż zezłocą się od góry. Podawaj dal z bułeczkami pav i przybraniem z papryczek chili.

ID przepisu: 1600

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g czerwonej soczewicy – 450 ml bulionu warzywnego – 150 g cebuli, pokrojonej w kostkę – 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki – 1 łyżka klarowanego masła (ghee) – 1 łyżka Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego – ½ łyżeczki mielonej kurkumy – ¼ łyżeczki płatków chili

Soczewicę gotuj w bulionie przez 10 minut. Cebulę i pieczarki karmelizuj na maśle przez 10 minut, aż się zrumienią. Dodaj Słodką przyprawę mirin Kikkoman i podsmażaj przez 1 minutę. Dodaj kmin rzymski, kurkumę i płatki chili i smaż przez 10 sekund, aby uwolnić aromat. Wmieszaj soczewicę i gotuj przez 5 minut.

25 g jarmużu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Dodaj jarmuż na patelnię z soczewicą i warzywami i gotuj przez 2-3 minuty. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman.

170 g mąki pszennej – 140 ml mleka – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżeczka drożdży instant – 15 g masła – 1 ½ świeże czerwone papryczki chili, pokrojone w plasterki

Podgrzej 120 ml mleka do 38°C i wymieszaj z cukrem i drożdżami. Stopniowo dodawaj mieszankę do 170 g mąki i mieszaj, aż powstanie ciasto. Rozpuść 5 g masła i dodaj do ciasta, po czym zagniataj przez około 10 minut. Podziel ciasto na 12 kulek i umieść je w formie do pieczenia, posmarowanej pozostałymi 10 g roztopionego masła. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie dokładnie posmaruj wierzch bułek pozostałymi 20 ml mleka i piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut, aż zezłocą się od góry. Podawaj dal z bułeczkami pav i przybraniem z papryczek chili.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.