usilli z sosem serowym i bolognese z sosem sojowym

Czas ogółem 45 min
45 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na bolognese z sosem sojowym:

200 g
mieszanego mięsa mielonego
1 łyżka
oliwy z oliwek
200 ml
bulionu drobiowego
2 łyżki
cukru
3 łyżeczki
mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
Świeżo zmielony czarny pieprz

Na sos serowy i makaron:

240 g
fusilli
2 ½ 
gałązki bazylii
400 g
zielonych szparagów (ok. 8 łodyg)
80 g
pomidorków koktajlowych (ok. 8 sztuk)
2 
szalotki
2 łyżki
oliwy z oliwek
80 ml
białego wina
80 g
gorgonzoli
160 ml
bulionu warzywnego
160 g
śmietany
Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj bolognese z sosem sojowym. Podsmaż mięso na rozgrzanej oliwie. Dodaj bulion drobiowy, sos sojowy i cukier. Podduś krótko. Zmieszaj mąkę kukurydzianą lub skrobię ziemniaczaną z 4 łyżeczkami zimnej wody. Dodaj do sosu i zagotuj. Dopraw pieprzem i trzymaj na małym ogniu.

Krok 2

Ugotuj fusilli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj bazylię, otrzep z wody. Poodrywaj listki i drobno posiekaj.

Krok 3

Przygotuj sos serowy. Umyj szparagi, obierz dolną trzecią część i pokrój ukośnie na 3-4 cm kawałki. Umyj pomidory i pokrój je na pół. Szalotki obierz i pokrój w kostkę.

Krok 4

Na patelni podsmaż krótko szparagi i pomidory w jednej łyżce stołowej oliwy. Zdejmij i utrzymuj w cieple. Podgrzej resztę oliwy na patelni, podsmaż szalotki. Dolej białe wino i zagotuj. Pokrój gorgonzolę w kawałki. Dodaj do sosu wraz z bulionem drobiowym i śmietaną. Roztop gorgonzolę i dopraw sos pieprzem.

Krok 5

Do sosu serowego dodaj fusilli, pomidory i szparagi. Wymieszaj i rozłóż na talerzach. Rozprowadź sojowe bolognese na wierzchu. Udekoruj pieprzem i bazylią, podawaj.

ID przepisu: 100

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przygotuj bolognese z sosem sojowym. Podsmaż mięso na rozgrzanej oliwie. Dodaj bulion drobiowy, sos sojowy i cukier. Podduś krótko. Zmieszaj mąkę kukurydzianą lub skrobię ziemniaczaną z 4 łyżeczkami zimnej wody. Dodaj do sosu i zagotuj. Dopraw pieprzem i trzymaj na małym ogniu.

Ugotuj fusilli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj bazylię, otrzep z wody. Poodrywaj listki i drobno posiekaj.

Przygotuj sos serowy. Umyj szparagi, obierz dolną trzecią część i pokrój ukośnie na 3-4 cm kawałki. Umyj pomidory i pokrój je na pół. Szalotki obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni podsmaż krótko szparagi i pomidory w jednej łyżce stołowej oliwy. Zdejmij i utrzymuj w cieple. Podgrzej resztę oliwy na patelni, podsmaż szalotki. Dolej białe wino i zagotuj. Pokrój gorgonzolę w kawałki. Dodaj do sosu wraz z bulionem drobiowym i śmietaną. Roztop gorgonzolę i dopraw sos pieprzem.

Do sosu serowego dodaj fusilli, pomidory i szparagi. Wymieszaj i rozłóż na talerzach. Rozprowadź sojowe bolognese na wierzchu. Udekoruj pieprzem i bazylią, podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.