usilli z sosem serowym i bolognese z sosem sojowym
Składniki
Na bolognese z sosem sojowym:
Na sos serowy i makaron:
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj bolognese z sosem sojowym. Podsmaż mięso na rozgrzanej oliwie. Dodaj bulion drobiowy, sos sojowy i cukier. Podduś krótko. Zmieszaj mąkę kukurydzianą lub skrobię ziemniaczaną z 4 łyżeczkami zimnej wody. Dodaj do sosu i zagotuj. Dopraw pieprzem i trzymaj na małym ogniu.
Krok 2
Ugotuj fusilli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj bazylię, otrzep z wody. Poodrywaj listki i drobno posiekaj.
Krok 3
Przygotuj sos serowy. Umyj szparagi, obierz dolną trzecią część i pokrój ukośnie na 3-4 cm kawałki. Umyj pomidory i pokrój je na pół. Szalotki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 4
Na patelni podsmaż krótko szparagi i pomidory w jednej łyżce stołowej oliwy. Zdejmij i utrzymuj w cieple. Podgrzej resztę oliwy na patelni, podsmaż szalotki. Dolej białe wino i zagotuj. Pokrój gorgonzolę w kawałki. Dodaj do sosu wraz z bulionem drobiowym i śmietaną. Roztop gorgonzolę i dopraw sos pieprzem.
Krok 5
Do sosu serowego dodaj fusilli, pomidory i szparagi. Wymieszaj i rozłóż na talerzach. Rozprowadź sojowe bolognese na wierzchu. Udekoruj pieprzem i bazylią, podawaj.
ID przepisu: 100
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej