

Kapuściane niegołąbki w sosie pomidorowym
Masz ochotę na gołąbki, ale nie masz czasu, żeby je przyrządzić? Wypróbuj nasze pyszne niegołąbki! To szybki i sycący posiłek zainspirowany klasyczną wersją gołąbków, który łączy białą kapustę z mielonym mięsem kurczaka, ryżem i grzybami.
Składniki
Niegołąbki:
Dodatkowo:
Sos pomidorowy:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1

1 mała cebula – 100 g pieczarek – 2 łyżki oleju rzepakowego – 170 g białej kapusty – 150 g ugotowanego ryżu basmati – 200 g mielonego kurczaka – 1 średnie jajko – 4 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżeczki suszonego majeranku – 0,33 łyżeczka czarnego pieprzu – 0,33 łyżeczka soli
Posiekaj czosnek. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj pieczarki i podsmaż je z cebulą na rozgrzanym oleju na patelni. Odstaw do ostygnięcia i przełóż do miski. Poszatkuj kapustę w robocie kuchennym i również dodaj do miski. Dodaj ryż, mięso, jajko, Panko Kikkoman, czosnek, Sos sojowy Kikkoman i przyprawy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
Krok 2

4 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – 3 łyżki oleju rzepakowego
Uformuj 6 kotlecików z mieszanki z kroku 1 i obtocz je w Panko Kikkoman. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki z obu stron, aż się zezłocą. Przełóż je do naczynia do pieczenia.
Krok 3

125 ml passaty pomidorowej – 100 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 2 łyżki śmietany 30% – 2 łyżeczki cukru – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – 1 łyżeczka suszonej bazylii – 2 szczypty czarnego pieprzu
Wymieszaj passatę z wodą, Sosem sojowym Kikkoman, śmietaną, cukrem, ziołami i przyprawami. Polej kotleciki z kapusty sosem i wstaw naczynie do nagrzanego do 180°C piekarnika (grzanie góra i dół). Przykryj i piecz przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 15 minut.
Krok 4

1 garść świeżych liści bazylii – 2 łyżki posiekanej pietruszki – 2 plasterki chleba pszennego
Nałóż gołąbki na talerz. Polej je sosem i dodaj bazylię i posiekaną pietruszkę. Podawaj z kromką chleba.
Wskazówka:
Kurczaka możesz zastąpić mieloną wieprzowiną lub wołowiną.
ID przepisu: 1381
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej