Kapuściane niegołąbki w sosie pomidorowym
Kapuściane niegołąbki w sosie pomidorowym

Kapuściane niegołąbki w sosie pomidorowym

5 3 Oceny
Czas ogółem65 min
20 minCzas przygotowania
45 minCzas gotowania

Masz ochotę na gołąbki, ale nie masz czasu, żeby je przyrządzić? Wypróbuj nasze pyszne niegołąbki! To szybki i sycący posiłek zainspirowany klasyczną wersją gołąbków, który łączy białą kapustę z mielonym mięsem kurczaka, ryżem i grzybami.

Składniki

2 porcj(e/i)

Niegołąbki:

1 
mała cebula
100 g
pieczarek
2 łyżki
oleju rzepakowego
170 g
białej kapusty
150 g
ugotowanego ryżu basmati
200 g
mielonego kurczaka
1 
średnie jajko
2 
ząbki czosnku
2 łyżki
suszonego majeranku
 ⅓ łyżeczka
czarnego pieprzu
 ⅓ łyżeczka
soli

Dodatkowo:

3 łyżki
oleju rzepakowego

Sos pomidorowy:

125 ml
passaty pomidorowej
100 ml
wody
2 łyżki
śmietany 30%
2 łyżeczki
cukru
1 łyżeczka
ziół prowansalskich
1 łyżeczka
suszonej bazylii
2 szczypty
czarnego pieprzu

Przybranie:

1 garść
świeżych liści bazylii
2 łyżki
posiekanej pietruszki
2 plasterki
chleba pszennego
Wartości odżywcze (na porcję)3586 kJ / 857 kcal
39 gTłuszcz
38 gBiałko
83 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  mała cebula – 100 g pieczarek – 2 łyżki oleju rzepakowego – 170 g białej kapusty – 150 g ugotowanego ryżu basmati – 200 g mielonego kurczaka – 1  średnie jajko – 4 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu2  ząbki czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżeczki suszonego majeranku – 0,33 łyżeczka czarnego pieprzu – 0,33 łyżeczka soli

Posiekaj czosnek. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj pieczarki i podsmaż je z cebulą na rozgrzanym oleju na patelni. Odstaw do ostygnięcia i przełóż do miski. Poszatkuj kapustę w robocie kuchennym i również dodaj do miski. Dodaj ryż, mięso, jajko, Panko Kikkoman, czosnek, Sos sojowy Kikkoman i przyprawy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

Krok 2

4 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu3 łyżki oleju rzepakowego

Uformuj 6 kotlecików z mieszanki z kroku 1 i obtocz je w Panko Kikkoman. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki z obu stron, aż się zezłocą. Przełóż je do naczynia do pieczenia.

Krok 3

125 ml passaty pomidorowej – 100 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki śmietany 30% – 2 łyżeczki cukru – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – 1 łyżeczka suszonej bazylii – 2 szczypty czarnego pieprzu

Wymieszaj passatę z wodą, Sosem sojowym Kikkoman, śmietaną, cukrem, ziołami i przyprawami. Polej kotleciki z kapusty sosem i wstaw naczynie do nagrzanego do 180°C piekarnika (grzanie góra i dół). Przykryj i piecz przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 15 minut.

Krok 4

1 garść świeżych liści bazylii – 2 łyżki posiekanej pietruszki – 2 plasterki chleba pszennego

Nałóż gołąbki na talerz. Polej je sosem i dodaj bazylię i posiekaną pietruszkę. Podawaj z kromką chleba.

Wskazówka:

Kurczaka możesz zastąpić mieloną wieprzowiną lub wołowiną.

ID przepisu: 1381

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 mała cebula – 100 g pieczarek – 2 łyżki oleju rzepakowego – 170 g białej kapusty – 150 g ugotowanego ryżu basmati – 200 g mielonego kurczaka – 1 średnie jajko – 4 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu2 ząbki czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżeczki suszonego majeranku – 0,33 łyżeczka czarnego pieprzu – 0,33 łyżeczka soli

Posiekaj czosnek. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zetrzyj pieczarki i podsmaż je z cebulą na rozgrzanym oleju na patelni. Odstaw do ostygnięcia i przełóż do miski. Poszatkuj kapustę w robocie kuchennym i również dodaj do miski. Dodaj ryż, mięso, jajko, Panko Kikkoman, czosnek, Sos sojowy Kikkoman i przyprawy. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.

4 łyżki Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu3 łyżki oleju rzepakowego

Uformuj 6 kotlecików z mieszanki z kroku 1 i obtocz je w Panko Kikkoman. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki z obu stron, aż się zezłocą. Przełóż je do naczynia do pieczenia.

125 ml passaty pomidorowej – 100 ml wody – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman2 łyżki śmietany 30% – 2 łyżeczki cukru – 1 łyżeczka ziół prowansalskich – 1 łyżeczka suszonej bazylii – 2 szczypty czarnego pieprzu

Wymieszaj passatę z wodą, Sosem sojowym Kikkoman, śmietaną, cukrem, ziołami i przyprawami. Polej kotleciki z kapusty sosem i wstaw naczynie do nagrzanego do 180°C piekarnika (grzanie góra i dół). Przykryj i piecz przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 15 minut.

1 garść świeżych liści bazylii – 2 łyżki posiekanej pietruszki – 2 plasterki chleba pszennego

Nałóż gołąbki na talerz. Polej je sosem i dodaj bazylię i posiekaną pietruszkę. Podawaj z kromką chleba.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.